:

Januártól ezért már biztosan nem büntetnek a rendőrök az utakon

Ami korábban 5 ezertől 50 ezer forintig terjedő bírságnak számított, azért jövőre már nem járhat büntetés.

2023. január elsejétől nem kell kötelezően felmutatniuk a jogosítványukat és a forgalmi engedélyüket az autósoknak az őket igazoltató rendőröknek,

és ezért bírságot sem lehet kiszabni.

A jövő évi szabálymódosulásra a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló törvény 2020. május 28. óta hatályos módosítása ad lehetőséget – írja a Telex.

Több ebből Januártól ezért már biztosan nem büntetnek a rendőrök az utakon Kiderült, hol folytatja Palkovics László, túl messzire nem megy

A változás kizárólag azokra vonatkozik majd, akiknek Magyarországon állították ki a jogosítványát, és járművük is szerepel a magyar nyilvántartásban.

Vagyis aki magyarként külföldi rendszámú autót vezet, továbbra is kötelessége lesz magánál tartani az érintett okmányokat, és ellenőrzéskor átadni azokat. Aki pedig külföldi állampolgárként vezet majd magyar rendszámú járművet, szintén érdemes lesz magánál tartani a jogosítványát.

A közúti ellenőrzést végző rendőröknek az autósok ellenőrzése során eddig is mérlegelési joguk volt, ezért akár szóbeli figyelmeztetéssel is továbbengedhették az igazoltatott autósokat. Az okmányok otthon felejtése ugyanakkor a közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértésének számítottak, így 5 vagy 50 ezer forint helyszíni bírságot szabhattak ki az egyenruhások.

Ezen felül legfeljebb 150 ezer forintot kell fizetnie az érintetteknek, ha szabálysértési eljárást indítanak velük szemben.

The post Januártól ezért már biztosan nem büntetnek a rendőrök az utakon appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés