:

Pihentetőbb alvás, mentális frisseség — így segít ebben a telefonod

Pihentetőbb alvás, mentális frisseség — így segít ebben a telefonod

Pihentetőbb alvás, tudatos jelenlét és fókuszáltság, mentális frissesség. Többek között ezeket a hatásokat tapasztalhatjuk meg, ha rendszeresen sort kerítünk a relaxációra. Íme néhány alkalmazás, ami segítségünkre lehet ebben.

A most következő appok egyaránt jól jöhetnek a koncentrációs és stressztűrő készség fejlesztéséhez, az alvás minőségének javításához, vagy a feladatok közti áthangolódáshoz.

Oak

Sajnos kevés relaxációs alkalmazás érhető el ingyen, ezért is vagyok nagyon hálás az Oakért, ami tényleg bárki számára elérhetővé teszi a meditáció gyakorlását. Pontosítok: bárki számára, aki beszél angolul, vagy megelégszik önmagában a zenés meditációval, ugyanis sajnos ez az app sem operál magyarul. Az Oakon légzőgyakorlatokat, stresszoldó melódiákat és egyszerű, könnyen követhető vezetett relaxációkat találunk, amik egyaránt alkalmasak a napi stressz letételére és az elalvás elősegítésére.

Flowing

A Flowing alkalmazásban nem csak megnyugtató természethangok, de relaxációhoz fejlesztett, 3D-s parallax látványvilág is segíti a lazulást. Én személy szerint elképzelhetetlennek tartom, hogy lazítás közben is képernyőt nézzek, de egy percig sem vitatom, hogy a Flowing képsorai és a hozzájuk tartozó rövid sztorik megnyugtatóan hatnak az elmére. Ha pedig ez bejön, érdemes továbblépni eggyel, ugyanis a szérián belül elérhető Windy, North Windford, Rainy és Away app is, amik a neveikhez hűen a természet különböző eleimet hívják a relaxáció gyakorlásához.

Smiling Mind

Ezt az ingyenes applikációt pszichológusok és pedagógusok fejlesztéttek ki, ráadásul úgy, hogy az a lehető legtöbb élethelyzethez alkalmazkodjon: kereshetünk rajta életkor szerint, kereshetünk a relaxálás helyszíne szerint, vagy akár a célunk szerint, ugyanis külön gyakorlatsort alkottak meg például az étkezési szokások javításához és az alvásminőség fejlesztéséhez. A Smiling Mind emiatt jóval több is, mint szimpla relaxációs app – általános, de közben személyre szabható mankót ad a mentális egészség karbantartására, a stressz kezelésére, az életminőség javítására.

Insight Timer

Az egyik legnagyobb és legnépszerűbb relaxációs app az Insight Timer, ahol közel 70 ezer (!) relaxációs gyakorlat és kísérő zene érhető el, és minden nap új tartalmat töltenek fel a tervezők. Designja egyszerű, letisztult, felhasználóbarát. Itt nincsenek agyonkomponált tájképek és plusz sztorik, ami abból a szempontból pozitívumnak tekinthető, hogy a felesleges ingerkeresés helyett segít ténylegesen befelé figyelni. A többi apphoz hasonlóan ők is különböző hosszúságú meditációkat kínálnak: ha csak 3 perced van az ebédszünetben, ugyanúgy megtalálod a számításaidat, mint ha lefekvés előtt egy teljes órát szánnál a relaxra.

BetterSleep

Az egykori Relax Melodies app nevet változtatott és kibővült: anno szuper relaxációs zenéket és kontenteket kínáltak, most pedig már elérhető az alkalmazáson belül alvásfigyelő és vezetett meditáció is. Ahogy a névből és a leírásból is sejthető, ez az app az esti idősíkra készült, kifejezetten az alvási ciklus javítására, és több mint 300 féle természeti hanggal, ASMR hanggal, fehérzajjal, izokron hanggal, binaural ütemmel és 3D-s hanggal segíti a több mint 250 fajta meditációt. Emellett állíthatsz rajta időzítőt, ami jelzi, ha le kell feküdnöd, és akár hangfelvételt is, ami rögzíti és elemzi az alvási fázisaidat.

Mindfulness Coach

A relaxációs módszerek egyik legnépszerűbb irányzatává vált az utóbbi időben a mindfulness, ami a tudatos jelenlétet, az ítélkezésmentes figyelem állapotát helyezi a fókuszba. Az appot eredetileg PTSD-vel küzdő veteránoknak fejlesztették ki, de ma a legismertebb mindfulness alkalmazások között van, és ismeretterjesztő anyagainak és gyakorlatsorainak hála bárki elsajátíthatja általa a technikát. Az app összesen 12 vezetett relaxációt tartalmaz – bár a korábban felsoroltakhoz képest ez kevésnek tűnhet, itt a kevesebb több elve érvényesül. Ha többször is meghallgatjuk ugyanazt a hangfájlt, könnyen memorizálhatjuk a testszkennelésre irányuló instrukciókat, hogy aztán app nélkül is alkalmazzuk őket.

The post Pihentetőbb alvás, mentális frisseség — így segít ebben a telefonod appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés