:

Béketervet tettek közzé az ukránok, lőni kezdték Kijevet az oroszok

Béketervet tettek közzé az ukránok, lőni kezdték Kijevet az oroszok

A Volodimir Zelenszkij vezette hivatal közzétett egy tervezetet arra vonatkozóan, Ukrajna miként vetne véget az orosz agressziónak. A tervezet ugyanakkor nem aratott osztatlan sikert, az oroszok gyakorlatilag lesöpörték az asztalról.

Megjelent egy 10 pontos béketervezet az ukrán elnöki hivatal weboldalán, melyben Volodimir Zelenszkij azt vázolja fel, hogyan kellene végérvényesen lezárni a háborút az országban. Az ukrán elnök emellett videóüzenetet is küldött a G20-as csúcs résztvevőinek.

A béketerv pontjai a következők:

Nukleáris biztonság
Volodimir Zelenszkij szerint az orosz haderőnek azonnal ki kell vonulnia a zaporizzsjai atomerőmű területéről, illetve vissza kell adnia az ellenőrzését a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek és Ukrajnának.

Élelmiszer-megállapodás
Az ukrán politikus arra kérte a G20 csúcstalálkozó résztvevőit, hogy hosszabbítsák meg az ukrajnai gabonaexportról szóló megállapodásokat, valamint vonjanak be új országot a szerződés feltételeinek biztosításába.

Energiaellátás
Zelenszkij szeretné elérni, hogy a G20 csúcstalálkozó 19 résztvevője segítsen Ukrajnának helyreállítani az Oroszország által lerombolt energiaellátási infrastruktúrát. Az ukrán politikus szerint ha országa energiaellátása veszélybe kerül, akkor egész Európa energiaellátása sem feltétlenül biztosított. Első lépésként Zalenszkij arra kérte a csúcstalálkozó résztvevőit, hogy mérjék fel az energiaellátásban keletkezett károkat.

Orosz lövedék becsapódása egy lakóházba a dél-ukrajnai Mariupolban 2022. március 11-én.
MTI/AP/Jevhen Maloletka

Fogolycsere
Az ukrán elnök szerint több tízezer ukrán állampolgár, köztük 11 ezer gyerek él a mai napig orosz fogságban vagy orosz területekre deportálva. Őket mindenképpen szabadon kellene engedni, amiért cserébe. Ukrajna is elengedi az összes orosz hadifoglyot.

Ukrajna területi integritása
Zelenszkij kijelentette, az ENSZ 2-es számú cikkelye világosan definiálja Ukrajna területét, Oroszország ezt a rendelkezést megsértette az invázióval. Ezen a területen viszont nem lehet kompromisszum, mert a nemzetközi törvényeket nem szabad szelektíven alkalmazni.

Orosz csapatok kivonása
Az orosz haderő kivonulása az országból.

Háborús bűnösök felkutatása és jóvátétel
Volodimir Zelenszkij egy különleges igazságügyi testület felállítását szorgalmazza, melynek feladata az orosz háborús bűnösök felkutatása és elszámoltatása. Emellett az ukránok azt is szeretnék elérni, hogy Oroszország jóvátételt fizessen a háborúért.

Fotó: Vjacseszlav Ratinszkij / Union

A környezet védelme
Az orosz agresszió Ukrajna szerint a helyi állatvilágban, erdőkben és a mezőgazdasági területeken is súlyos károkat okozott, ezért legalább 6 millió haszonállat és 50 ezer delfin halt meg. Az ukrán elnök szeretne nemzetközi segítséget kérni a fertőtlenítéshez, aknamentesítéshez és az ukrán természeti erőforrások visszaállításához.

Eszkaláció elkerülése
Zelenszkij biztonsági garanciákat szeretne Ukrajna területi integritására nézve, melyet az ország nemzetközi partnerei egyaránt szavatolnak. Az általa ideálisnak gondolt keretrendszer már el is készült, melyet szerinte még idén alá kellene írni.

A háború végső lezárása
Végül az egyezményt azzal kellene zárni, hogy ki kellene mondani: a háborúnak vége.

Volodimir Zelenszkij 10 pontjára hamar megérkezett az orosz válasz, melyben azonban nem volt sok köszönet. A béketervezetet az oroszok azonnal visszadobták. Dimitrij Peszkov a Kreml-szóvivője szerint ugyanis az ukrán elnök ötletei nem vehetők komolyan, és Kijev különben sincs önálló döntéshozatali helyzetben. A G20-as csúccsal egyidőben az orosz hadsereg újra lőni kezdte Kijevet.

The post Béketervet tettek közzé az ukránok, lőni kezdték Kijevet az oroszok appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés