:
Breaking News

Még 30 se volt, amikor a világ egyik leggazdagabb embere lett. Most nagyobbatt bukott, mint bárki előtte

Még 30 se volt, amikor a világ egyik leggazdagabb embere lett. Most nagyobbatt bukott, mint bárki előtte

Egyik napról a másikra ment tönkre a világ egyik leggazdagabb embere. Ki áll a kriptovilág eddigi legnagyobb botránya mögött?

Sam Bankman-Fried, az FTX nevű amerikai kriptotőzsde alapítója, a kriptovilág egyik legfiatalabb milliárdosa – volt egészen az előző hétig. Az év talán legnagyobb üzleti bukásának főszereplőjéről az amerikai Forbes írt.

Bankman-Fried korábban több mint 2 milliárd dollárt gyűjtött össze többek között a világ egyik legnagyobb és legjelentősebb kockázatitőke-befektetőjétől, a Sequoia Capitaltől, de befektetőik között volt a NEA és a Lightspeed Venture Partners is. Közülük többen most kilenc számjegyű veszteséget szenvedtek, mindezt természetesen dollárban.

A Bloomberg szerint SBF teljes, 16 milliárd dolláros vagyona megsemmisült az előző hét folyamán, ami a történelem egyik legnagyobb vagyonvesztésének számít. Mi vezetett idáig?

A kezdetek

Sam Bankman-Fried (vagy ahogy gyakran ő hivatkozott saját magára: SBF) 1992-ben Kaliforniában született, később ott is nőtt fel, szülei a stanfordi egyetem tanárok, bátyja, Gabe egykor Wall Street-i bróker volt. 2010-től SBF a világ egyik legjobb egyetemén, az MTI-n tanult, 2014-ben diplomázott fizikából.

Üzlet Topolay Gábor 2 perc olvasás
Három perc alatt elmagyarázzuk, mi a Bitcoin és mire jó
Pénz Topolay Gábor 2 perc olvasás
Három percben elmagyarázzuk, hogyan változtatják meg a világot a kriptovaluták

2017-ben kezdett el először kriptovaluta-kereskedelemmel foglalkozni. A Bitcoin árfolyamát ekkoriban világszerte eltérően értékelték a tőzsdéken. Mintegy 15 alkalmazottal és kereskedővel indította el az Alameda Research-öt. Megtakarításaiból, baráti és családi kölcsönökből szedett össze egymillió dollárt, a quant cég – azaz kvantitatív piaci analízisek alapján kereskedő vállalat – indulását ebből finanszírozta. Arbitrázsolni kezdtek,

2018-ra napi 25 millió dollárnyi bitcoin mozgattak meg.

2019-ben az Alameda profitjából és egy kisebb kockázatitőke-befektetőtől szerzett nyolcmillió dollárból megalapította az FTX-et, a saját tőzsdéjét. SBF a legtöbb magas szintű vezetőjét sem vonta be a vállalatokkal kapcsolatos pénzügyi információkba, csupán a saját bizalmi körét, az alapítók egy kis csoportja látta át pontosan, mi folyik az Alamedánál.  

A különc, akit mindenki nagyon bírt

SBF rohamosan a kriptovilág egyik legismertebb arcává vált, hírességekkel bulizott, egyben az amerikai Demokrata Pártot is bőkezűen támogatta.

2021-ben felkerült a Forbes világ leggazdagabb embereit gyűjtő listájára, méghozzá az előkelő 32. helyen végzett. Nemtörődöm, különc magatartásával gyakran kitűnt az üzleti élet nagyhatású vezetői közül. A Bloomberg áprilisi portréja szerint Bankman-Fried februárban Zoomon keresztül, gurulós székében hátra dőlve, kék rövidnadrágban és FTX logós pólójában, videójátékozás közben jelentkezett be a Bahamákról a The Economic Club of New York eseményére, ahova előadóként hívták meg. Egyébként a League of Legends-zel játszott.A Bloomberg újságírója így írt róla: „Bankman-Fried annyira fesztelen, hogy hagyja, hogy a válla fölött nézzem a hat monitorát, miközben olyan üzeneteket osztogat, amiket a legtöbb vezető úgy véd, mint az államtitkokat.”Bankman-Fried rocksztárként szántotta fel a kriptovilágot, olyan hírességekkel lógott együtt, mint Jeff Bezos, Leonardo DiCaprio, az énekes Sia vagy Katy Perry. „Búcsút intek a zenének és helyette az FTX gyakornoka leszek” – írta Katy Perry egy Instagram-bejegyzésében. Forrás: Katy Perry Instagram

SBF legnagyobb erőssége az őt körülvevő misztikusság volt: harmincéves kora előtt a világ egyik leggazdagabb emberévé váló „szomszéd srác” benyomását keltő fiú, aki amellett, hogy jó fej és laza, felépítette a második legnagyobb kriptopénz tőzsdéjét, miközben vezette látszólag jövedelmező kereskedőcégét, az Alamedát.

A mítoszt erősítette, hogy nagyvonalúságát a hatékony altruizmus filozófiájának megvalósításával magyarázta, lényegében felesküdött arra, hogy egy nap vagyona egészét jótékony célra fogja adományozni. A nagyvonalú milliárdos ritka látszatát a profi sportcsapatok szponzorálásával és jótékonysági adományokkal tartotta fenn. Emellett washingtoni törvényhozókat nagy összegű politikai adományokkal halmozta el és azért lobbizott, hogy szabályozzák erősebben a kriptopiacokat.

Jó kapcsolatot ápolt a sajtóval is

Ahogy az FTX ismertsége az évek során egyre nőtt, kevés kérdés merült fel azzal kapcsolatban, hogy hogyan nőtt ilyen gyorsan ekkorára. SBF nem csupán kialakította imázsát a médiában, csatlakozott is hozzá: idén nyáron a The New York Times arról számolt be, hogy beszállt a Semafor nevű média startupba, amit a Times és a Bloomberg korábbi munkatársai alapítottak.

Bankman-Fried és az FTX által a sajtóval is közeli kapcsolatot ápolt, ezzel elhárítva a tüzetesebb átvizsgálásokat. Kétségesen felelt az újságírói kérdésekre a robbanásszerű sikerével kapcsolatban. A Bloomberg munkatársának adott áprilisi interjújában arra kérték, hogy magyarázza el a hatalmas szerencsét hozó stratégiát, amivel sikerült álomszerűen meggazdagodnia. Válaszában SBF kaotikusan kifejtette, hogyan lehet hozamot kipréselni egy metaforikus „fekete dobozból”, ami „szó szerint semmit sem csinál”. Ezután az újságíró felvetette, úgy tűnik neki, mintha a milliárdos Ponzi-rendszerből gazdagodott volna meg, és ezzel lényegében Bankman-Friednek nincs is semmi baja. SBF nem ellenkezett.

Az ördög kocka srácnak öltözve

„SBF maga az ördög, kocka srácnak öltözve” – állította róla a BlockFi kriptohitelező egyik igazgatója az amerikai Forbesnak. A cég jövője bizonytalanná vált, miután az FTX-szel kötött megállapodása, amivel enyhíthette volna a likviditási gondjait, mára megszűnt.

Egy volt FTX-alkalmazott szerint SBF mindvégig az altruizmus és a felépített jóindulatú személyiségének látszata mögé bújva tévesztette meg az embereket. Míg más, az amerikai Forbes által megkérdezett források állítják, sosem gondolták volna, hogy Bankman-Fried jótékonysági vállalásai csupán üres frázisok lettek volna. Októberben egyébként SBF visszavonta a korábban tett fogadalmát is,

miszerint 2024-ig egymilliárd dollárt adományoz politikai célokra.

A Wall Street Journal és a Reuters értesülése szerint SBF és az FTX megmaradt alkalmazottai az elmúlt hétvégét – a készpénzhez jutás reményében – befektetők hívogatásával töltötték.

November 14-ei Twitter-bejegyzésében Bankman-Fried úgy fogalmazott, két célja van jelenleg:

a jelenlegi helyzet tisztázása, egyúttal az átláthatóság megteremtése,valamint a károsultak kártérítése.

1) What

— SBF (@SBF_FTX) November 14, 2022

Előzmények

Az FTX előző héten elismerte: likviditási gondjaik vannak.A Binance először jelezte, felvásárolja az FTX-t, majd visszalépett a tranzakciótól, amitől a kriptotőzsde a teljes összeomlás szélére került.A cég pár nappal később csődvédelmet kért. A csődvédelmi eljárás az amerikai anyagcég, az Alameda kriptó fedezeti alap mellett több mint száz kapcsolt vállalkozást is érintett. Pénteken Bankman-Fried lemondott az FTX vezérigazgatói tisztségéről.A pánikcunami végigsöpört a kriptopiacon, ami összességében a tőzsde összeomlását váltotta ki.Az FTX piaci értéke az idei év elején még 32 milliárd dollár volt.

The post Még 30 se volt, amikor a világ egyik leggazdagabb embere lett. Most nagyobbatt bukott, mint bárki előtte appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés