:

Amit eddig tudunk a Lengyelországba csapódott rakétáról

Kedden este rakéta csapódott be a lengyel-ukrán határ lengyel oldalára, ezzel két ember halálát okozva. Jelenleg nem tudni, melyik ország lőtte ki a rakétát.

Mit tudunk szerda reggel?

Joe Biden amerikai elnök szerint a kilőtt rakéta nem biztos, hogy Oroszországból érkezett, írja a Reuters. A lengyel államfőt telefonon keresztül támogatásáról biztosította. Lengyelország külügyminisztériuma közölte, hogy a 15:40-kor becsapódott rakéta orosz gyártmányú volt, de arra nincs konkrét bizonyíték, hogy ki lőtte ki. Emellett bekérették Oroszország lengyelországi nagykövetét, hogy azonnali részletes magyarázatot adjon az incidenssel kapcsolatban.Mateusz Morawiecki szerda hajnali beszédében nyugalomra szólította fel a lengyeleket.Szijjártó Péter külügyminiszter reggel a Facebook-oldalán közölte, felvette a kapcsolatot a lengyel külügyminiszterrel. Hozzátette, a Barátság kőolajvezeték nem sérült meg, csak a vezetéket működtető infrastruktúra egyik eleme, egy transzformátorállomás sérült meg rakétatámadás következtében. A G20-as vezetők szerdán közös nyilatkozatban ítélték el Oroszország Ukrajna elleni agresszióját. Az orosz védelmi minisztérium tagadta, hogy Oroszország lőtte volna ki a rakétát. A NATO-nagykövetek várhatóan még szerdán találkoznak.

Mi történt?

A lengyel Radio Zet arról számolt be, hogy két ember meghalt az ukrán határhoz közeli Przewodów nevű községben (6 km-re a határtól), miután két rakéta csapódott egy gabonasilóba. Vélhetően eltévedt, rosszul célzott rakétákról van szó, de azok Lengyelországban értek földet, egy NATO-tagállamban haltak meg miatta.Rendkívüli tanácskozást hívott össze Andrzej Duda lengyel elnök és Mateusz Morawiecki kormányfő az államfői hivatal kötelékében működő Nemzetbiztonsági Irodában (BBN) – közölte kedd este a lengyel kormányszóvivő. Andrzej Duda tegnap este azt közölte: nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy ki lőtte ki a rakétát. Rakétatalálat ért egy áramellátót a belorusz-ukrán határon a Barátság kőolajvezeték mellett. A vezeték nem sérült meg, csak az energiaellátó. Magyarország ellátása egyelőre zavartalan, de kőolaj egyelőre a vezetékből nem jön.Kedden délután a Reuters arról írt, hogy az orosz erők a megalázó visszavonulást folytatják Herszon környékéről, még jobban visszahúzzák csapataikat. Közben az elmúlt 9 hónap legsúlyosabb rakétacsapásait indították ukrán nagyvárosok ellen. Korábban is bombázták a távolabbi, nyugati országrészeket is.

The post Amit eddig tudunk a Lengyelországba csapódott rakétáról appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés