:

Közel sem olyan biztonságosak az okosotthonok, mint gondolták

Közel sem olyan biztonságosak az okosotthonok, mint gondolták

Az elmúlt években egyre többen kezdték el okoseszközökkel felszerelni otthonukat. A legnépszerűbb termékek egyelőre a hangalapú intelligens asszisztensek, a megfigyelő kamerák, és persze az okosaljzatok, illetve villanykörték, ám aki komolyabb pénzt hajlandó beletenni, az a komplett házát, vagy lakását okosotthonná alakíthatja. Ez lényegében annyit tesz, hogy az eszközök összeköttetésbe kerülnek, felhasználóként pedig akár távoli irányításból is kezelhetjük azokat. Mindez ugyan csábítóan hangzik, azonban nemrég komoly biztonsági aggályok is megjelentek – írja a SlashGear.

A Georgiai Egyetem kutatói ugyanis a gépi tanulás és a mesterséges intelligencia segítségével kifejlesztettek egy ChatterHub nevű alkalmazást, ami képes darabokra szedni az intelligens otthonok biztonsági rendszerét. Az alkalmazás főként az okosotthon-hálózat központját veszi célba, amely elérésével a legtöbb eszköz külön-külön vezérelhetővé válik.

Bár a központ és a többi eszköz egymásnak küldött információi titkosítva vannak, a kutatók rájöttek, fel sem kell törniük a titkosítást ahhoz, hogy megtudják, mit jelentenek a különböző kódok. Kyu Lee egyetemi docens kiemelte, csapata a gépi tanulás segítségével anélkül fejtette meg a tevékenységeket, hogy dekódolták volna az információkat.

Ennél is aggasztóbb, hogy az alkalmazás használatával az intelligens zárakat is ki lehet játszani.

A kutatóknak még csak az egyedi azonosító kódokat sem kellett megszereznie, és lemásolnia, egyszerűen addig bombázták őket információs csomagokkal, amíg meg nem hibásodtak. Ez végül megakadályozta, hogy a lakástulajdonos bezárja az ajtót. A bűnözők ezt a technológiát arra is felhasználhatják, hogy lemerítsék az eszköz akkumulátorát, aminek következtében az kikapcsol és kinyílik. A felfedezés arra is rámutatott, hogy azon eszközök, amelyek a hétköznapok során a biztonságunkat biztosítják, könnyedén ellenünk fordíthatók.

A bébiőrök és a biztonsági kamerák segítségével egy képzett hacker ugyanis könnyedén megfigyelhet minket.

Mindez azonban nem azt jelenti, hogy az okosotthonok feltörése egyszerű feladat lenne. Az okoszárak és a védelmi rendszerek elleni támadás ugyanis komolyabb tudást, illetve eszközparkot igényel, mint egy hagyományos betörés. A kutatók kiemelték, mivel az okosotthonok többsége Wifi-hálózaton keresztül működik, az eredményes védekezés azzal kezdődik, hogy routerünkön erős jelszót állítunk be. Érdemes továbbá figyelni az okoseszközök esetleges hibáinak és sebezhetőségeinek javítására érkező firmware-frissítéseket is, ugyanis vannak eszközök, amelyek nem frissülnek automatikusan.

The post Közel sem olyan biztonságosak az okosotthonok, mint gondolták first appeared on 24.hu.