:
Breaking News

Változnak a SZÉP-kártya szabályai, Ukrajnába utazik egy magyar kormánytag — rendkívüli kormányinfó volt

Rendkívüli időpontban tartott kormányinfót szerdán Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

Gulyás a következőkről beszélt:

Szijjártó Péter külügyminiszter szerda délután a Facebook-oldalán jelentette be, hogy újraindult a kőolaj-szállítás Barátság vezetéken. A vezeték nem sérült meg, csak az energiaellátó. Gulyás szerint ha a jövőben az olajszállítás nem lenne biztosított, akkor tengeri úton is lehet szállítani az olajat Magyarországnak, ez Horvátországon keresztül történhet meg. A kormány ismeretei szerint is feltehetően egy ukrán légvédelmi rakéta csapódhatott be a lengyel-ukrán határ közelében lévő község mellé. „Azok az órák, amikor sokan támadást feltételeztek, erősítik annak fontosságát, hogy mihamarabb tűzszünet legyen” – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter.A magyar haderőfejlesztéssel kapcsolatban azt mondta, a kormány tíz éve azon dolgozik, hogy felgyorsítsa a haderő fejlesztését, így nincs hova gyorsítani.Gulyás az ATV kérdésére azt mondta, a háborúért csak Oroszország felelős. A lengyel esettel kapcsolatban Oroszország csak közvetetten lehet felelős, mivel feltehetően az ukránok lőtték ki a rakétát. Az viszont Gulyás szerint Ukrajna felelőssége, hogyan nyilvánul meg, szerinte az ukrán elnök felelőtlenül beszél orosz támadásról. Hozzátette, nem Magyarország lesz az utolsó a finn-svéd NATO-csatlakozás ratifikálásában, Törökországot meg fogjuk előzni.Lesz ukrajnai kormánylátogatás, azt biztonsági okokból nem árulta el a miniszter, hogy ki és mikor megy.Elfogadta a kormány a turisztikai akciótervet, változtatnak a SZÉP-kártya szabályain: eltörlik a különböző füleket, az összegeket egyben lehet majd felhasználni, nem lesz belső korlátozás. Szüneteltetik a turizmus fejlesztési hozzájárulás befizetését 2022. október elseje és 2023. március elseje között. A már befizetett hozzájárulást vissza lehet igényelni. Megállapodás az EU-val: Gulyás szerint ez a következő hetekben megtörténhet. „Ezek a pénzek nem ajándékok, hanem járnak az országnak” – tette hozzá. Az EU-s pénz Gulyás szerint bár nem kevés – a magyar GDP 1,4 százaléka –,  de azért jut összeg fejlesztésre enélkül is.szja-mentesség: 25–30 éves, gyermeket vállaló nők szja-mentességéről már folynak az egyeztetések, Gulyás miniszter szerint december elején, az energiaárak változásától függően tudják meghatározni, hogy a költségvetés lehetővé teszi-e majd a bevezetését.Gulyás elmondása szerint nem tart attól a kormány, hogy ne maradna elegendő burgonya és tojás karácsonyra.Donald Trumpnak sok sikert kívánt.

The post Változnak a SZÉP-kártya szabályai, Ukrajnába utazik egy magyar kormánytag — rendkívüli kormányinfó volt appeared first on Forbes.hu.