:

Gamer laptopnak hívják, de mindenkinek jó, aki erős gépet akar. Mi alapján dönts?

Gamer laptopnak hívják, de mindenkinek jó, aki erős gépet akar. Mi alapján dönts?

Komoly kompromisszumok, horror ár, viszont cserébe a legjobb játékok futtatásának ígérete. Ezzel kecsegtetnek ma az úgynevezett gamer notebookok, de a tapasztalatok szerint nagyon könnyű lyukra futni. Abban segítünk most, hogy mire érdemes figyelni, mik a fontos szempontok egy ilyen notebook esetében, illetve hogy ki járhat nagyon jól vagy nagyon rosszul egy ilyen termék beszerzésével.

A hordozható számítógépek első példányai durván negyven évvel ezelőtt jelentek meg, de egészen a kétezres évek elejéig kellett várni a nagy robbanásra. Azaz ekkor kezdtek a laptopok rohamtempóban terjedni, szép lassan kiszorítva az addig uralkodó asztali gépeket.

A jó élet Szalai Péter 6 perc olvasás
Csodálatos, szórakoztató, de nincs sok köze a focihoz: Ez a FIFA 23
Üzlet Szalai Péter 6 perc olvasás
Tovább durvul a háború a techszektor egyik legforróbb frontvonalán
A jó élet Szalai Péter 10 perc olvasás
Mi az az üzleti laptop, és miért kell ez neked?
A jó élet Szalai Péter 6 perc olvasás
Komoly extrákkal tömték ki az új Microsoft Surface laptopokat, de az áruk gyilkos

A népszerűségük egyik titka, hogy a technológia fejlődésével párhuzamosan egyre inkább képessé váltak arra, hogy minden korábbinál hatékonyabban elégítsék ki a felmerülő, olykor egészen extrém felhasználói igényeket.

Ez együtt járt a specializálódással, hiszen mást vár egy hordozható géptől egy cégvezető, egy trendi cuccokat hajtó tinédzser, a filmek megszállottja vagy éppen egy játékos.

A gamer laptopok a játékra tenyésztett gépek. Kép: Acer

Ez utóbbi csoportnak szánják az úgynevezett gamer laptopokat, amelyek iránt az elmúlt években döbbenetes mértékben megugrott az érdeklődés, azzal párhuzamosan, hogy egyre nő a játékosok száma. Egyre több cég látta meg a fantáziát az ilyen jellegű termékekben, és ebből fakadóan ma már igen sok gamernek nevezett, vagy ilyen címkével ellátott modell érhető el.

A baj csak az, hogy közöttük rengeteg a nem túl jól sikerült, vagy csak korlátozottan használható eszköz.

Azt járjuk körbe, az Acer Predator Helios 300 játékra tenyésztett szörny segítségével, hogy mik a fontos és kevésbé lényeges szempontok, paraméterek egy ilyen típusú laptop esetében, mire érdemes figyelni, szem előtt tartani. És persze arra is kitérünk röviden, hogy kinél válhat be, illetve kinek nem ajánlott egy gamer notebook.

Teljesítmény

Az első és legfontosabb szempont egy ilyen masina esetében a teljesítmény. Ennek kell alárendelni szinte mindent az észszerűség határain belül, hiszen a mai jobb játékok irgalmatlanul óhajtják az erőt. Mindez pedig elsősorban a hardvertől függ, azaz elsősorban a processzortól, a memóriától, a videókártyától és az adattárolótól.

Processzor

E téren két cég versenyez, a sokáig egyeduralkodó Intel és az AMD. Ez utóbbi viszont mostanra már életképes megoldásokkal állt elő a hordozható szegmensben is, és vannak olyan gamer laptopok már, amelyek e cég alkatrészeire épülnek. Játékra 11. vagy 12. generációs Intel Core i5, Core i7 vagy Core i9, illetve az AMD Ryzen 7 5000 vagy Ryzen 7 6000 szériás processzorral megtámogatott gépek jöhetnek szóba.

Memória

Árulnak már gamer gépeket 8 GB RAM-mal, de nem szabad mindent elhinni a kereskedőknek és gyártóknak! 16 GB memória elég, de ennél kevesebbel nem szabad beérni.

Videókártya

Az alapszabály, hogy a játékhoz nem elég a processzorba integrált grafikus vezérlő, hanem dedikált, különálló hardver, azaz videókártya szükséges.

Azonban a helyzetet bonyolítja, hogy ezek között is vannak olyanok, amelyek a mai igények kielégítésére már alkalmatlanok. Itt a tapasztalataink szerint csak az NVIDIA megoldásai jöhetnek számításba, és csak a GeForce GTX 1660 Ti vagy az annál jobb termékek.

A videókártya kulcsfontosságú.

Sok cég azzal kecsegtet, hogy a GeForce MX250 és MX300 kártyákkal ellátott gépeik is hozzák a kívánt szintet, azonban ez egyszerűen nem igaz. Azok a termékek játékra alkalmatlanok!

Adattárolás

A merevlemez felejtős, csak az SSD jöhet szóba!

Próbáld ki!

Amennyiben valaki gamer gép vásárlásán töri a fejét, azt ajánljuk, hogy mindenképpen nézze meg élőben is a laptopot próbálja ki azt. Ilyenkor érdemes lefuttatni egy rövid benchmark, azaz teljesítmény mérésére szolgáló programot rajta. Mi a Userbenchmark nevű alkalmazást ajánljuk, ami az azonos nevű oldalról tölthető le ingyen. Ez néhány perc alatt nagy vonalakban képes megállapítani különféle szintetikus tesztek segítségével, hogy játékra mennyire alkalmas az adott termék.

A benchmark programok sokat segítenek, hogy kiderítsük, valójában mennyire használható egy gép.


Az említett Acer Predator Helios 300 kölcsönlaptop egyébként egy 11. generációs Intel Core i7 processzorra épül, került bele 16 GB RAM és egy extrémen jónak számító NVIDIA GeForce RTX 3070 videókártya, valamint egy 1 TB-os SSD. Ez a konfiguráció pedig a tapasztalatok szerint alkalmas bármilyen mai játék problémamentes futtatására. Azt nem mondanám, hogy minden esetben a lehető legtökéletesebb grafikai beállítások mellett, de tény, hogy nagyon látványos kompromisszumok megkötésére e téren nem késztetett.

Képernyő

A lehető legjobb képminőséget az OLED kijelzők produkálják, legalábbis ami a színeket illeti, azonban a képfrissítési frekvencia terén a hagyományosabb LED LCD kijelzők ma még jobban teljesíthetnek. Legalábbis a 120-144 Hz-es változatok, amelyek másodpercenként 120-144 képkocka megjelenítését szavatolják.

A kép minősége sokat számít.

Ez pedig azt jelenti, hogy egyrészt folyamatosabbnak érződik a kép, mint a 60 Hz-es panelek esetén, másrészt pedig a képi információk hamarabb kerülnek a felhasználó szeme elé, ami adott esetben a győzelem vagy vereség közötti különbséget jelentheti.

Emiatt aztán játékra jelenleg ez a kijelzőtechnológia alkalmasabb, és ráadásul az ára is kedvezőbb, ami szintén nem utolsó szempont.

A felbontásnál a Full HD (1920 x 1080 képpont) a minimum, ennél kevesebbel nem szabad beérni! Mint ahogy a 15,6 hüvelykes képátló is az alapelvárás, legalábbis, ha valaki nem monitorra kötve használná. De ebben az esetben viszont nincs szükség laptopra, jobban megéri egy hagyományos asztali PC.

Az a jó a laptopban, hogy akár a kertbe is kivihetjük.

A Predator Helios 300-ba egy 15,6″-es, 144 Hz-es, Full HD-s, IPS LED LCD kijelző került. A színei rendben vannak, a fényerő kellően nagy, HDR támogatás nincs, de ezt valahogy túl lehet élni, viszont cserébe a mozgásmegjelenítés átlagon felüli, és a játékoknál ez a legfontosabb!

Hang

Az gyakorlatilag teljesen mindegy, hogy milyen a beépített hangrendszer. A notebookok 99,9 százaléka vacakul szól, mert egyszerűen nincs elég hely a hangszórókamráknak. De ha rádugunk egy fej- vagy fülhallgatót máris sokkal jobb lesz az élmény minden esetben. Ne legyen szempont egy vásárlási döntés meghozatalánál az, hogy mit mond a gyártó, milyen hangminőséget produkál a termék!

Dizájn

A megfelelő teljesítmény leadására képes hardver nagy és nehéz, és akkor még nem beszéltünk a méretes megjelenítőről…

Emiatt a jó gamer gépek viszonylag vastagok, sok helyet foglalnak és egyáltalán nem hordozhatóak könnyen, illetve komfortosan.

Nem olyan szexik, mint a slank ultrabookok, és egy tárgyaláson vagy meetingen sem mutatnak olyan jól, mint a menő üzleti vagy lifestyle darabok. Egyszerűen nem arra találták ki őket, hogy a gazdáik sokat hurcolják őket ide-oda, elvigyék őket kávézni vagy a vonatra/repülőre dolgozni.

Nem arra találták ki őket, hogy álandóan mozgásban legyenek. Kép: Acer

A nálunk járt Acer gép például 2,29 centiméter vastag, 36,3 centiméter széles és 2,3 kilogramm. Egy trendi ultrabook szomszédságában úgy néz ki, mint egy kismalac mellé állított anabolitikus szteroidokon és génkezelt makkon nevelt vérvadkan!

A gamer eszközök gyártói egy csomó teljesen felesleges dizájnelemet pakolnak a termékeikre, amikre az ég egy adta világon semmi szükség nincs.

Totálisan lényegtelen, hogy milyen díszítőelemek, LED-ek, kitüremkedések vagy formatervezett légbeömlők vannak egy amúgy is elég bumfordi hordozható számítógépen. Ne annak alapján döntsön senki, hogy mennyire tetszik neki egy adott termék ruhája!

Energia

Egy erős hardver sokat eszik, és ez azt jelenti, hogy az üzemidő minden gamer gép esetében alacsony. Kivételek nincsenek, ezeket az eszközök megalkotásakor azzal számoltak, hogy az idő túlnyomó többségében amúgy is rá lesznek dugva a hálózati áramforrásra. Az akkumulátoraik jellemzően viszonylag kis kapacitásúak, a Helios 300-ba egy mindössze 59 Wh-s telep került, amit egy üzleti laptop egyszerűen kinevetne. Nyilván, ha valaki csak alapfeladatokra, tehát levelezésre, chatelésre, webezésre használ egy gamer gépet minimál fényerő mellett, akkor azért 5-7 órát is ki lehet belőle hozni.

De azt ne várja senki, hogy játszogat csúcsgrafikás programokkal egy órákon át úgy, hogy nincs bedugva a konnektorba a termék.

Ráadásul például az említett Helios gépnek a teljesítménye is radikálisan csökken, ha nincs csatlakoztatva a hálózati áramforráshoz.

A hűtésen sok múlik. Kép: Acer

A bika hardverek rengeteg hőt termelnek, aminek az elvezetése kulcsfontosságú. Amennyiben ez nem történik meg, akkor radikálisan csökken a teljesítmény, ami értelemszerűen megengedhetetlen. A gyártók ennek elkerülése érdekében agresszív aktív hűtőrendszereket pakolnak a laptopokba, amelyek működése bizony zajjal jár, mert a hang csillapításával nem foglalkoznak, az ugyanis csökkentené a hatékonyságot.

Ennek megfelelően a hűtés létfontosságú egy ilyen termék esetében, és erre is érdemes kiemelt figyelmet fordítani egy-egy vásárlási döntés meghozatala során.

Nyilván a boltban nincs arra mód, hogy negyedórán keresztül csapágyasra járassa a potenciális vevő a vasat, hogy megnézze, hogy mennyire forrósódik át a masina. Ám a független tesztek, és vásárlói értékelések sokat segíthetnek a szükséges információk beszerzése során.

Röviden és velősen: Ki vegyen gamer notebookot?

Egy normális, valóban használható gamer laptop olyan 600 000 forint környékén kezdődik, ami azért egyértelműen a drágább hordozható számítógépek kategóriája már. Ez persze érthető, hiszen az átlagnál lényegesen nagyobb tudású eszközökről van szó, tehát indokolatlan túlárazásról nem beszélhetünk. És ez még csak a kötelező minimum, ennél már csak többe kerülhet egy valóban megfelelő, még kevesebb kompromisszum megkötésére kényszerítő termék.

Ez azért nem kevés pénz, és pont emiatt mondjuk azt, hogy tényleg csak akkor van értelme ilyen masinára beruházni, ha valaki kihasználja a benne rejlő lehetőségeket.

Nem való mindenkinek a gamer laptop.

Tehát ha viszonylag gyakran játszik igen jó grafikájú, komplex játékokkal ÉS/VAGY teljesítményigényes alkalmazásokkal dolgozik. Azaz például 3D-s vagy tervezőprogramokat, médiaszerkesztő szoftvereket használ, ezeknél ugyanis igen-igen jól jönnek a gamernek nevezett notebookok képességei. És persze meg kell említeni azt is, hogy a nagy és nehéz mivoltuk miatt azoknak annyira nem ajánlottak, akik sokat mozognak, napi szinten hurcolásszák a gépüket.

The post Gamer laptopnak hívják, de mindenkinek jó, aki erős gépet akar. Mi alapján dönts? appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés