:

12 budapesti kávézó, ahova behúzodunk, amiker hideg van, sötét és szemerkél az eső

12 budapesti kávézó, ahova behúzodunk, amiker hideg van, sötét és szemerkél az eső

Viszlát teraszok, üdv újra kuckós, forrócsokis kávézók! A szerkesztőség összegyűjtötte azt a 12 helyet, ahol a legszívesebben fogyasztjuk el a reggeli kávénkat és ahonnan könnyebben megy a munka is.

8 fok, eső. Ezt írta ma reggel a telefonom, amikor még a redőnyt sem húztam fel – legszívesebben rögtön visszafeküdtem volna. De nem lehetett, ez egy munkanap, és ha már dolgozom, megpróbálom a lehető leghatékonyabban eltölteni a következő 8 órát. A hatékonyság egyik fontos tényezője pedig a környezet. Összegyűjtöttük a Forbes szerkesztőség kedvenc kávézóit, amiket jó szívvel ajánlunk munkaállomásnak a jó hangulat, a kedves kiszolgálás és a finom ízek miatt.

Ilda kedvence: Park Coffee and Kitchen

A Graphisoft Park fogadóépületének pincéjébe járok jógázni, és az órák után általában a földszinti kávézóba ülök be. Tágas és fényes hely, hatalmas üvegablakokkal, rengeteg napfénnyel. Mindig jó benn a hangulat, kényelmesek a székek és az asztalok, isteni a kávé. Órákig tudok itt dolgozni, rendszeresen szervezem ide a meetingjeimet, a baráti találkozóimat és a családi forrócsokizásokat is. A Graphisoft Park ráadásul a Duna-part közelében van, szóval nemcsak a kávézó, de az egész környék segít a lecsendesedésben.

Ági kedvence: Rengeteg Romcafé

Már az első alkalommal meggyőztek, amikor náluk jártam. A hely tulajdonosa, Szabó Tibor nem adott itallapot, hanem egyből azt kérdezte, mit kérek. A csoki kakaótartalmától kezdve a fűszerekig és feltétekig mindent kiválaszthattam a forrócsokimba. Tibor az a klasszikusan tökéletes vendéglátó, aki minden egyes vendégére odafigyel, megjegyzi az arcokat, és mindent megtesz, hogy otthon érezd magad. És a kis pincehelység kialakítása is nagyon kedves: több száz plüss mackó és régi játékok között ülsz. Amíg a covid alatt zárva volt a hely, akkor is mindent megtettek, hogy átadják a közönségüknek a Rengeteg-hangulatot – instant kakaóport árultak, amihez hosszú leírást mellékeltek a pontos receptről, így az otthon elkészített forrócsoki szinte ugyanolyan volt, mint amit náluk szoktam inni.

(Update: a kávézó épp a napokban költözött el, most már a Szinyei Merse utcában van.)

Gergő kedvence: Kelet Kávézó

Kiváló kávé, jó hangulat, és amúgy is szívesen ülök könyvek között. Ez az egyetlen kávézó, ahova egyedül is szívesen beülök. És nagyon szeretem az Otavsky sört.

Emese kedvence: Arch and Beans

Az ELTE egykori menzaépületében négy ex-multis arc nyitotta meg az Arch and Beans-t, ami az egyik kedvenc őszi-téli helyem lett a városban. Az épület kívül-belül gyönyörű: arany dekoráció, mészkő oszlopok, boltívek idézik a 19. századot, a kávézót pedig egy tágas belső térben alakították ki. Helyben történik a pörkölés, folyamatosan új ízekkel és különlegességgel bővítik a kínálatot, klasszikus és a modern ízek is szerepelnek az itallapon, és elvitelre is lehet náluk venni espresso-kompatibilis kézműves kapszulákat. Szívesen dolgozom itt.

Emi kedvence: Trafik

Gyorsan az egyik kedvenc helyemmé vált a Trafó Kulturális Központ kávézója, a Trafik. Közel van az egyetemekhez és a belvároshoz, tele van gyönyörű növényekkel, szinte mindig van náluk hely, mosolygósak, finom a kávé és nagyon finomak a mentes sütijeik. A reggeli is isteni, és egész nap kérhető. Emellett meg ott vannak a Trafü szuper előadásai – legutóbb egy spanyol vendégelőadást és a Dollár Papa Gyermekeinek Picasso című darabját láttam, előttük jólesett beülni picit a kávézóba.

Dalma kedvence: Altair Teaház

Amikor először jártam itt, teljesen letaglózott, hogy milyen csodavilág bújik meg az utcafronti egyszerű, szinte észrevehetetlen ajtó mögött. A pincehelyiségből kialakított kávézóban több nagy szoba is nyílik, a legnagyobban galériákat alakítottak ki, amikre szigorúan cipő nélkül, létrákon mászhatsz fel. Ha szerencséd van, a középső toronygaléria is szabad, ahova bolygókat festettek. Ez az ultimate kedvenc randihelyem, de a barátaimmal is gyakran jövök ide. Még ha tele is a hely, a kuckós belső terek miatt olyan érzésem van, mintha csak mi ketten lennénk ott. Ja, és a tea is isteni!

Marci kedvence: Kávészünet

Angyalföldön, a Rendőrfőkapitányság mellett találtam rá a Kávészünet nevű helyre, ami egészen szürreális élményt nyújtott elsőre. Elsősorban a helyi közösség jár oda, mindenki ismer mindenkit, olyan volt az egész, mintha a Barátok Közt egyik jelenetébe csöppentem volna. Egyébként ez a kávézó az elmúlt években újult meg: korábban egy kicsi hely volt – de már akkor is nagyon kedves – és nemrég nyitották meg a nagyobb változatát.

Niki kedvence: Csészényi Kávézó és Pörkölő

A krisztinavárosi helyet leginkább a békebeli hangulata miatt szeretem. A falra függesztett kávédarálók, a retró hangulatú fotelek és a helyben pörkölt kávék jellegzetessé teszik a Csészényit. És van egy kuckózós galéria is, amit kifejezetten szeretek a hűvösebb, téliesebb napokon.

Latyák Balázs kedvence: Fecske Presszó

Anno, az egyetemi éveim alatt szerettem meg igazán ezt a helyet, amikor még 200 forintba került náluk a kávé. Az ár azóta változott, a hangulat viszont nem. A Staroprament akkor is kihozzák, ha zárás előtt 10 perccel rendeled. És anno volt nálunk háromszögmelegszendvics is, amit nagyon szerettem.

Laci kedvence: Édes Sári

Egyszerű, de színes design, szép előkert, világos tér, nagy üvegfelületek és jó kávé. Meg az a kevés, de tényleg nagyon jó sütemény. Leginkább ezek miatt szeretem az Édes Sárit. És ami még különlegessé teszi, hogy itt sosem szól zene.

Oberfrank Balázs kedvence: Kis Présház

Ha csak egy szóval kéne jellemeznem a Prae Kiadó irodalmi kávézóját, azt mondanám: marasztaló. A Kis Présházat talán azért szeretem leginkább, mert tényleg kiemelten nagy figyelmet fordítanak a vendégre, nagyon közvetlen a személyzet. Még azt is elnézik, ha zárás után 10 perccel is ott ülsz, nem küldenek ki, ugyanolyan barátságosak, mint az érkezésedkor. Az egész nagyon emberi léptékű. Bár a hely nem túl nagy, a Prae renszeresen szervez ide programokat, és ismerős, helyi művészek munkáit is kiállítják. Van napi ebédmenü, estére pedig szuper borok – szívesen járunk ide beszélgetni a feleségemmel és a baráti körünkkel is.

Anna kedvence: Coyote Coffee és Deli

A Battyhányi téri Coyote-ot valószínűleg sokan ismerik már – nekem azért lett az egyik kedvenc helyem, mert sokáig nyitva vannak, nagyon finom bageleket kínálnak és kényelmes onnan a munka. Valószínűleg ezt nem csak én gondolom így, bármikor megyek, az emberek nagy része előtt laptop van.

The post 12 budapesti kávézó, ahova behúzodunk, amiker hideg van, sötét és szemerkél az eső appeared first on Forbes.hu.