:

Kikészülsz, hogy mi a magyarok 10 kedvenc jelszava

Kikészülsz, hogy mi a magyarok 10 kedvenc jelszava

123456, Joci1, qqqqq. Ha lehet, ennél erősebb jelszót használj. Íme a magyarok kedvencei, valamint néhány tipp is.

Amúgy szerintem erős jelszavaim vannak. Meg persze kétlépcsős hitelesítés, Face ID-s bejelentkezés, iCloud-kulcskarika, LastPass, meg amit akartok. Térdre borulva könyörgök (könyörgöm) mindenkinek, aki a lenti listán véletlenül a jelszavába bukkanna, azonnal változtasson az életén.

Kétszer is ellenőriztem a forrást, végül arra jutottam, mérvadó a NordPass jelszókezelő kutatása 2022 legnépszerűbb jelszavairól. Kiberbiztonsági incidensekben utazó, független kutatók 3 terabyte feldolgozott adatbázis alapján készült el a rangsort harminc országra, külön-külön és összesítve is. Nos, a NordPass is úgy indítja kutatásának leírását, hogy nehezen szabadulunk régi szokásaink rabságából.

Avagy hogy túl könnyen kitalálható, feltörhető jelszavakat használunk.

Több ebből Az Instagram betiltotta a Szexsulit, de az alapító nem adja fel Pihentetőbb alvás, mentális frissesség — így segít ebben a telefonod

Top 10

Az összesített listán közel ötmilliós végeredménnyel természetesen a „password” („jelszó”) zárt, de a bő másfél milliós bázisú „123456” is nyilván örökzöld. Mindkét jelszóhoz azt írja a NordPass, hogy feltörhetőségük alig egy másodperc. Ezzel szemben a bronzérmes „guest” („vendég”) feltörése már kemény 10 másodpercet vesz igénybe – és talán profi hekkernek sem kell lennünk hozzá. Ennek ellenére is 413 ezer alkalommal szerepelt a végigfésült adatbázisban.

A vizsgált harminc ország leggyakrabban használt jelszavai. Forrás és ábra: NordPass

Jó hír, hogy magyar lista is készült, nálunk az „123456” a sláger (10 218 találat), utána jön az eggyel rövidebb verzió, az „12345” (2714), majd valamiért a „Kinder123” (2689 találat). Említést érdemel még a „telefon”, a „Joci1” és a „mandula” is a top 10-ből.

A magyar top 10. Forrás és ábra: NordPass

Tippek

Talán nem érdemel különösebb magyarázatot, miért nem jó ötlet 123456-tal védeni fiókjainkat. Azért a kutatás ad pár praktikus tanácsot, íme néhány.

A jó jelszó hosszú és összetett. Legalább 12 karakter, és van kis- és nagybetű, számok, meg speciális karakterek is. Ha nem elég élénk a fantáziánk, a random jelszógenerátor épp ebben hivatottak segíteni.Újrahasznosítani jó dolog. De nem jelszót. Ha ugyanazt használod mindenhol, könnyebb lesz minden hekker munkája, hogy sorban feltörje minden fiókod.Néha gondold át, van-e olyan felhasználód, előfizetésed, amit már nem is használsz. Ne kallódjon ott céltáblaként a hekkereknek, hogy úgy törjenek fel, hogy észre se veszed.A jelszókezelő appok tényleg jók. Azért is, mert képesek felmérni a használt jelszó állapotát, hogy nem túl régi vagy túl gyakran használt-e, és nem érdemes-e új, egészségesebb jelszóra cserélni.

A NordPass kitér arra is, hogy oké, popkultúra, trendek, miegymás, de attól még, mert nagyot megy a Tinder, vagy mert milyen jó az új Batman-film (amúgy tényleg az), nem biztos, hogy ezt jelszó formájában is meg kell örökítenünk.

Ami például a „batman”-t illeti, 2 562 776-ször használták jelszónak a 2021-22-es szezonban.

The post Kikészülsz, hogy mi a magyarok 10 kedvenc jelszava appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés