:

Megszólaltak a Liu testvérek: készek-e fizetni?

Az olimpiai bajnok gyorskorcsolyázók lemondanak mindenről, a nulláról kezdik, és ha ragaszkodik hozzá a szövetség, az országváltással ők maguk állják a kifizetendő költségeket.

Ha a magyar szövetség ragaszkodik a költségek megfizetéséhez, akkor ők maguk állják – ezt mondták a gyorskorcsolyázó Liu testvérek a Nemzeti Sportnak adott interjújukban.

A nulláról, ha kell, saját zsebből

A két olimpiai bajnok, Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang többek közt arról is beszéltek: mikor megtudták, hogy a Magyar Országos Korcsolyázószövetség (MOKSZ) nem tartja együtt az edzői stábot, aggódni kezdtek.

„Egyre bizonytalanabbá vált a helyzetünk, és ennek nem örültünk.”

Elmondásuk szerint többször leültek tárgyalni a magyar szövetséggel, szerették volna megtartani az edzőket.

„Ám egyre inkább körvonalazódott, hogy nem oldódik meg a problémánk. Sőt, a szövetségnek a mai napig sincs kidolgozott szakmai terve erre az olimpiai ciklusra, nincs megoldva – vagy legalábbis nem az előző években megszokott színvonalon – a csapat irányítása, nincs szakmai alapon nyugvó hosszú távú edzésterve és versenynaptára.”

„Mi mindig a legjobbat akarjuk kihozni magunkból, és úgy láttuk, erre csak akkor van lehetőségünk a jövőben, ha országot váltunk” – mondták az interjúban, hozzátéve, hogy úgy mennek új országba, hogy „nem vagyunk senkik”. „És tényleg a nulláról! Lemondunk mindenről.”Hogy hová mennek, azt elmondásuk szerint még nem tudják.

Liuék szerződése a szövetséggel márciusi 31-én lejárt, azóta nem terhelték a költségvetést. Úgy határoztak,

„ha a magyar szövetség ragaszkodik a költségek megfizetéséhez, akkor mi magunk álljuk”.

Még ha nem is értenek vele egyet, mondván, „a rövid pályás gyorskorcsolyázás nemzetközi történetében sincs példa hasonlóra”. Hozzátették, hogy ha tényleg ez a döntés születik, mivel nem kis összegről van szó, idő kell nekik, hogy „maradéktalanul” meg is feleljenek neki.

Előzmények

A MOKSZ múlt héten közölte, hogy a Liu testvérek országváltást kezdeményeznek. Akkor sem nevezték meg, hogy melyik ország színeiben kívánja folytatni pályafutását, és a MOKSZ felé egy nemzeti szövetség sem jelzett igényt formálisan vagy informálisan a sportolók versenyzői jogának megszerzésére.

Liuék még augusztusban jelentették be, hogy – követve a magyar válogatottól távozó kínai edzőjüket, Csang Csing Linát – Kínában készülnek az idényre. Az MTI tudósítása szerint a MOKSZ elnöke,

Kósa Lajos a héten úgy fogalmazott a Nemzeti Sporthíradóban, „jó volt velük dolgozni”, „örök hálánk és köszönetünk”, „nem lehet rosszat kívánni nekik”. Az országváltás feltételéül szabott, a Liu fivérek hároméves felkészülésére fordított összeg visszafizetésével kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy elkezdték összeszámolni a tételeket bizonylatokkal alátámasztva.

„Szponzor, szövetség, vagy bárki fizeti ki, nekünk mindegy. És akkor a fiúk szabadon versenyezhetnek.”

Borírókép: Liu Shaolin Sándor (balra) és Liu Shaoang (jobbra), a magyar rövid pályás gyorskorcsolya-válogatott tagjai a budapesti Gyakorló Jégcsarnokban, miután hazaérkeztek a pekingi téli olimpiáról 2022. február 18-án.

The post Megszólaltak a Liu testvérek: készek-e fizetni? appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés