:

EU-s pénzek: elhúzódó dobpergés, fogy az idő

Tolódhat egy fontos döntés a 3000 milliárd forint EU-forrás ügyében.

Mégsem tűzi november 22-én napirendre az Európai Bizottság a magyar kormány befektetési tervét és a jogszolgáltatás függetlenségének garantálására hivatott reformcsomagját – számolt be az ügyhöz közeli forrásokra hivatkozva a Bloomberg.

Miért fontos ez?

A Napi.hu megjegyzi, hogy ez azért is fontos, mert ha bizottság döntése ha csak egy héttel is csúszik, nem marad idejük az uniós tagállamok pénzügyminisztereinek, hogy felkészüljenek javaslattételre az ügyben december 6-ai ülésükön. Az unió állam- és kormányfőinek az év vége előtt kellene dönteniük, hogy Budapest mennyit kap az unió helyreállítási alapjából.

Ennek a forrásnak a 70 százaléka is elveszhet, ami Magyarországnak 4,1 milliárd eurós (csaknem 1700 milliárd forintos) veszteséget jelentene.

Több ebből Forint: azt hittük, csendes napunk lesz, aztán jött a fordulat Ki helyettesíti mostantól Matolcsyt?

Idő kell

Európai diplomaták azt mondták a Bloombergnek: egyes uniós tagállamok, köztük Hollandia, Svédország, Finnország és Dánia jelezték, hogy időre van szükségük, hogy értékeljék a magyar reformterveket, és ezzel kapcsolatban előzetesen belső döntéshozatali eljárásokat is le kell folytatniuk.

Arra is figyelmeztetnek, hogy nehéz lesz elválasztani a magyar kormány helyreállítási tervét olyan egyéb uniós javaslatoktól, mint amilyen az Ukrajnának nyújtandó 18 milliárd eurós támogatási csomag, illetve a világszintű minimális vállalati nyereségadó ügye. Mindkét kérdésben jelenleg magyar vétó akadályozza a döntéshozatalt.

Hogyan tovább?

Egyes uniós bennfentesek arra számítanak, hogy az unió elfogadja a magyar terveket, ami megnyitja az utat ahhoz, hogy a kormány hozzáférjen 5,8 milliárd euró vissza nem térítendő támogatáshoz, és cserébe ne akadályozza a Kijevnek szánt támogatás elfogadását.

The post EU-s pénzek: elhúzódó dobpergés, fogy az idő appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés