:

Új időszámítás a lakáshiteleknél, itt a lélektani határ

A legnépszerűbb lakáshitelek átlagos THM értéke már 10 százalék felett. Tavaly ilyenkor majdnem feleannyi volt az átlag.

A futamidő végéig fix kamatozású lakáshitelek banki ajánlatainak átlagos költsége belépett a két számjegyű tartományba, ezzel a jelzáloghitelek drágulása újabb szintet lépett – közölte a Bankmonitor a Forbes.hu-val.

A portál lakáshitel-kalkulátorában szereplő hét bank két évtizeden át fix kamatozású jelzáloghitel-ajánlatának átlagos THM (teljes hiteldíj-mutató) értéke meghaladja a 10 százalékot. Vagyis a legnépszerűbb lakáshitelek éves átlagos költsége belépett a két számjegyű tartományba.

A szakértők a 20 millió forint összegű, 20 éves futamidejű, végig fix kamatozású lakáshitel ajánlatokat hasonlították össze.A kalkuláció során abból indultak ki, hogy az igénylő havi nettó jövedelme 500 ezer forint.A hét banki ajánlat teljes hiteldíj-mutató értékének átlaga 10,04 százalék.

Egy évvel ezelőtt egy hasonló paraméterekkel rendelkező kölcsönnél a banki ajánlatok THM értékének átlaga csupán 5,56 százalék volt.

Vagyis kijelenthető, hogy érdemben drágultak a jelzáloghitelek az elmúlt időszakban.

Természetesen az egyes banki ajánlatok jelentősen eltérhetnek egymástól: a legkedvezőbb konstrukció THM értéke 8,70 százalék, míg a legdrágább kölcsön éves átlagos költsége 12,34 százalék. A két konstrukció havi törlesztőrészlete között 43 ezer forint a különbség, vagyis nagyon sok múlik azon, hogy az igénylők megtalálják a számukra legkedvezőbb megoldást.

A Bankmonitor szerint az áttörést a K&H november 16-ai kamatemelése hozta el: egy 20 millió Ft összegű K&H lakáshitel kamata így a Bankmonitor lakáshitel-kalkulátor alapján 10,35 százalékról 11,65 százalékra emelkedett.

The post Új időszámítás a lakáshiteleknél, itt a lélektani határ appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés