:

Orbán: csúszunk bele a háborúba

Orbán: csúszunk bele a háborúba

Az ukrán-orosz háborúról, az uniós szankciókról, a recesszióról és az új energetikai szaktárcáról is beszélt Orbán Viktor a szokásos péntek reggeli interjújában a Kossuth rádióban.

“Jól látszik, hogy lépésről lépésre csúszunk bele a háborúba. Még nem lőnek ránk, de már nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy tényleges hadviselő féllé váljunk” – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádióban. A kormányfő szokásos péntek reggeli interjújában kifejtette veszélyes amit Európa csinál, hiszen sorban szegték meg az ígéreteiket, a szankciós politika pedig egy lépés a háború felé.

A szankciók ügyében a kormány minden egyes esetben kivételekért harcolt, megszavazni is csak azért szavazták meg ezeket az intézkedéseket, mert nem lehet mindig vétózni. A kilencedik szankciós csomag esetén is erre törekszenek majd, az atomenergia kérdésében mentességet fognak elérni.

Orbán Viktor kormányfő Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán Viktor a jelenlegi gazdasági helyzetről is beszélt az interjúban. Erről kijelentette, a cél az, hogy kimaradjunk az európai recessziós tendenciából, hogy megőrizzük a teljes foglalkoztatottságot, tehát mindenkinek legyen munkája. Legyen az Európai Unió átlagát meghaladó növekedés, vagyis mi ne essünk recesszióba, és a legfontosabb nemzetstratégiai céljainkat se adjuk fel: a nemzetegyesítést és a családok támogatását. “Utóbbiakról viszont majd decemberben lesz értelme beszélni” – fogalmazott.

Az interjú során szóba kerültek az árstopok is, melyekről a kormányfő elmondta, szerinte azokat nem lehet minden termékre alkalmazni, hiszen azzal visszatérnénk a kommunizmusba. Ennek ellenére az ársapkák is az inflációval szembeni akcióterv részei, amely a rossz uniós politika hatásait próbálja mérsékelni.

A miniszterelnök végül szót ejtett az új Energetikai Minisztériumról és Palkovics László távozásáról is. Elmondta, amikor megalakította a kormányát, még nem voltak szankciók, de aztán ezek megjelentek, és kiderült, hogy a magasabb energiaárakkal kell az országnak számolnia, amihez pedig alkalmazkodni kell. Ez előre nem volt látható, de most pár évig biztosan szükség lesz az önálló Energetikai Minisztériumra. A második legfontosabb feladat pedig a hadiipar fejlesztése, aminek Palkovics László az élére áll át.

Orbán Viktor kormányfő Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán szerint „az idei tél megoldottnak tekinthető, már ha egy évszakot megoldottnak lehet tekinteni: fél év dimenziójában rendben vagyunk az ellátás szempontjából”, mondta Orbán a gázról, de ezt tavasszal újra kell gondolni. Tavasszal, ha a Déli Áramlat működik, déli irányból akarják feltölteni a tárolókat a következő télre.

The post Orbán: csúszunk bele a háborúba appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés