:

Magyarországon is elérhető a világ első és egyetlen hajlítható tévéje — megnéztük, mit tud!

Magyarországon is elérhető a világ első és egyetlen hajlítható tévéje — megnéztük, mit tud!

Óriásit robbantott az LG, amikor az ősz első napjaiban bemutatta a világ első és ezidáig egyetlen, kereskedelmi forgalomba is kerülő, hajlítható tévéjét. Az LG OLED Flex befutott hazánkba is, már akár meg is lehet venni. Megnéztük mit tud, megéri-e az árát, milyen a képe-hangja, és van-e egyáltalán bármi értelme a hajlítgatásnak.

A televíziós iparág fortyog az innovációtól, annak köszönhetően, hogy a nagy piaci szereplők mindent megtesznek annak érdekében, hogy valami életképes újdonsággal rukkoljanak elő.

Üzlet Szalai Péter 5 perc olvasás
Itt vannak az LG csúcstévéi, rátapadnak a falra és varázspálcával távirányíthatóak
Üzlet Szalai Péter 12 perc olvasás
Eltűnik az egyik legnagyobb múltú tévégyártó, vagy épp, hogy most jön az aranykor?
Üzlet Szalai Péter 11 perc olvasás
A tv-háború kirobbanásának küszöbén állunk
A jó élet Szalai Péter 3 perc olvasás
A gagyi Goldstar tévétől a luxus OLED-ig: kőkemény utat járt be 30 év alatt az LG

Mindenki az álma egy olyan termék vagy szolgáltatás, amely hasznos, látványos, és képes arra, hogy puszta létezésével demonstrálja egy-egy cég erejét.

Emiatt kísérleteznek évek óta a gyártók a hajlítható készülékekkel, és sokan eljutottak a prototípusokig, amiket nagy büszkén kiállítottak a gigantikus expókon, azonban itt mindig megállt a tudomány. Eddig.

Mint ahogy arról mi is beszámoltunk, az LG szeptember elején, a berlini szakkiállításon ledobta a tech atombombát, hiszen óriási csinnadrattával bemutatta a világ első, és mostanáig egyetlen olyan hajlítható tévéjét, amelyet meg is lehet vásárolni.

Sík és hajlított módban is használható.

Az LG OLED Flex 2022. november közepétől pedig Magyarországon is elérhető hivatalosan. Konkrétan a boltokba nem kerül be, hiszen egyedi megrendelések alapján szerzi be a készülékeket a konszern hazai képviselete, és mintegy négy hetet kell rá várnia a vevőnek.

Meggörbíti a teret

A Flexben a pláne tehát, hogy használható hagyományos sík és ívelt készülékként egyaránt. A felhasználónak nem a kezével kell hajtogatnia, e munkát a távirányító gombjának megnyomása után egy motor végzi el, amely határozottan görbíti be a készülékházat.

Ilyen, amikor meggörbíti magát.

Az íveltség maximális mértéke 900R, azaz olyan, mintha egy 900 mm sugarú kör ívéből vágták volna ki a készülékházat, ez pedig elég erős értéknek számít. A görbület szemre is kifejezetten markáns, nem csak annyi történik, hogy alig látható módon megremeg a készülékház széle. Természetesen nem csak a két véglet létezik, hiszen több fokozatot is közbeiktattak.

Mire jó?

Az LG szerint ez a megoldás azért jó, mert ha valaki egyedül, ideális pozícióban, azaz tökéletesen középen, szemben ül a megjelenítővel, akkor ívelt állapotban a képpontok egyenlő távolságban helyezkednek el a fejétől, ami állítólag kevésbé megterhelő a szemnek. Valamint ilyenkor értelemszerűen nagyobb részt takar ki a látótérből a képernyő, mint egy sík kijelző esetén, ami szintén pozitívum.

Így fest oldalról. A képernyőt mozgató motort a nyakba építették.

Az íveltség viszont zavaró lehet, ha többen ülik körbe a televíziót, valamint ha a felhasználó ide-oda mászkál tévézés közben. Például pakolászás vagy tornázás közben nézné a tévét, ráadásul oldalról nézve az egyenes vonalak torzulnak, ami kifejezetten idegesítő például egy teniszmeccs megtekintése során, tehát van amikor jobb a sík képernyő. Azaz az LG szerint annak köszönhetően, hogy hajlítható a képernyő, sokoldalúbban használható, és mindig a lehető legideálisabb formáját ölti.

A böngészés is megoldott.

De persze a legnagyobb előnye ennek a megoldásnak, hogy eszméletlenül jól néz ki működés közben. Ahogy a motor behajlítja a képernyőt, azzal tényleg lehet büszkélkedni, azt lehet mutogatni a barátoknak, üzleti partnereknek.

A Flex tehát egy tökéletes státuszszimbólum modell. Ebben a készülékben a villantás a lényeg, ezt kár is titkolni.

Egyébként a modell kialakítása más tekintetben is szokatlan. A hajlításért felelős motor egy nagy masszív nyakban kapott helyet, amelyen függőlegesen tologatható a képernyő, amely akár dönthető is. Ráadásul a nyakra még olyan villogó LED-eket is szereltek, ami a monitoroknál gyakori, viszont a tévéknél egyáltalán nem jellemző megoldás.

Hibátlan kép

Mindez persze önmagában nem sokat érne, ha a kép minőségével probléma lenne, de hát erről szó nincs. A termékbe az LG Display által gyártott 4K felbontású, HDR támogatású, 42 hüvelykes OLED panel került.

A kép minősége remek!

Ez tökéletes feketét, végtelen kontrasztot és ragyogó, markáns színeket szavatol. A tónusok szépek, valósághűek, a képi világ naturális, nagy maximális fényerő (1107 nit a méréseink szerint) miatt pedig a nagy dinamikatartományú videók és filmek visszaadása is látványos.

A 4K felbontásnak köszönhetően a részletesség kellően nagy, és a mozgásmegjelenítés során sem jelentkeztek anomáliák, tehát akadozásba, szellemképesedésbe nem futottam bele.

Itt érdemes megjegyezni, hogy a kijelző másodpercenként 120 képkocka megjelenítésére képes, azaz 120 hertzes, valamint támogatja a dinamikusan változó képfrissítési frekvencia technológiák használat is.

A színek ragyogóak, a kontraszt végtelen.

A bemeneti késleltetés, az input lag igen alacsony, csupán 10,6 ms, és mindezeknek köszönhetően a termék játékra is alkalmas. A világ egy legerősebb konzoljának számító Xbox Series X géppel próbáltam ki, és hibátlan volt minden.

Meglepő hangzás

Már hagyomány, hogy az LG a magasabb kategóriás készülékeit a megszokottnál komolyabb hangrendszerrel támogatja meg, és ez a Flex esetében sincsen másként. A két mélysugárzós, 2.2 csatornás integrált szettet ráadásul a talpba építették, és így lehetőség nyílt rá, hogy a hangszórókat közvetlenül a nézők felé fordítsák.

A hangrendszert a nyakba építették, és a hangszórók közvetlenül a nézők felé fordulnak.

Ennek köszönhetően a hangzást kifejezetten jónak érezni: Meglepően tiszta és erőteljes a megszólalás, a mélyek sem hiányoznak. Persze a sztereó hangtérről le kell mondani, de hát ez sajnos a legtöbb mai televízióról elmondható.

Okosnak okos

A készülék természetesen megkapta az LG saját okos rendszerének legfrissebb verzióját, a webOS 22-t. E platform tud magyarul, átlátható, gyors, könnyen kezelhető, és számos fontos szolgáltatást tartalmaz. Többek között lehetővé teszi különféle tartalomszolgáltató appok (Netflix, YouTube, HBO Max, Disney stb.) futtatását, és a böngészés is megoldott.

Az okos funkciók sem hiányoznak.

Emellett a tv az okos otthon központjaként is funkcionálhat, valamint a sportriasztás sem hiányzik belőle. Ez utóbbinál megadhatóak a kedvenc csapatok, bajnokságok, és a termék egyrészt figyelmeztet ha kezdődnek a meccsek, valamint az eredmény alakulása is nyomon követhető a képernyőn, még akkor is, ha egyébként teljesen mást nézünk.

A Sportriasztás az LG egyik exkluzív funkciója.

Ezen kívül a webOS-en keresztül biztosított a tv és mobil vezeték nélküli összekötése, azaz a telefonok, tabletek képe egyszerűen átlőhető a Flex nagyobb kijelzőjére.

Olcsó? Nem igazán…

Az LG OLED Flex tényleg egy totálisan egyedi, szuperinnovatív termék, amely tévének is teljesen rendben van. Ám pont emiatt nem lephet meg senkit igazán, hogy mindez az árazásán is meglátszik. 1 300 000 jó magyar forintot kérnek el érte, amivel egyébként a világ legdrágább 42 hüvelykes tévéje, és ennyiért már egy abszolút csúcskategóriás, sokkal nagyobb, 65 colos, hagyományos OLED televíziót is lehet kapni.

De ettől függetlenül biztosak lehetünk abban, hogy pontosan a különlegességéből fakadóan sikeres lesz a maga szintjén, és lesznek olyanok, akik szívfájdalom nélkül letesznek ennyi pénzt a világ első és egyetlen hajlítható televíziójáért.

The post Magyarországon is elérhető a világ első és egyetlen hajlítható tévéje — megnéztük, mit tud! appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés