:

Tízezreket is megölhetett volna egy idei vulkánkitörés

Tízezreket is megölhetett volna egy idei vulkánkitörés

A valaha mért legnagyobb volt a januárban Tonga mellett történt vulkánkitörés egy új-zélandi tudósok által vezetett kutatócsoport eredményei szerint – írja az MTI. A Hunga Tonga-Hunga Ha’apai vulkán a tenger fenekén tört ki mintegy 200 atombomba erejével.

A kitörés okozta, 15 méteres hullámokat keltő cunami a csendes-óceáni királyságban házakat pusztított el és legalább három ember halálát követelte. A természeti katasztrófa a tenger fenekén húzódó kommunikációs kábelekben is kárt tett, hetekre elzárva Tongát a külvilágtól, ami az áldozatoknak nyújtandó segítséget is késleltette. Az új-zélandi víz- és légköri kutatásokat folytató intézet részletes tanulmánya szerint a vulkánkitörés csaknem tíz köbkilométernyi anyagot lövellt ki.

A vulkáni törmelék és hamu több mint 40 kilométer magasra jutott fel a légkörbe. Kevin Mackay tengergeológus kiemelte, hogy

a kitörés rekordmagasságot ért el, az első olyan kitörés volt, amelynek törmeléke elérte a mezoszférát.

A tongai vulkánkitörést tudósok az 1883-as indonéziai Krakatau-katasztrófához hasonlították, amely annak idején tízezrek halálát okozta. Mackay szerint a különbség annyi volt, hogy jelen esetben egy vízalatti vulkán tört ki, és részben ez okozta a szökőárat. A kutatók azt is felfedezték, hogy a vulkán krátere most 700 méterrel mélyebb, mint volt.

A kitörés lávából, vulkáni hamuból és gázokból álló 1000 Celsius-fokos hőmérsékletű és óránkénti 700 kilométeres sebességű áramlatai mintegy 80 kilométeres távolságra juttatták el a tengerfenéken a vulkánból származó törmeléket. De Emily Lane, a kutatócsoport egyik vezető tudósa szerint ez a halálos áramlat akár száz kilométerre is eljuthatott.

The post Tízezreket is megölhetett volna egy idei vulkánkitörés first appeared on 24.hu.