:
Breaking News

Nagy bajban lehet, ha ilyen jelszót használ

Nagy bajban lehet, ha ilyen jelszót használ

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Magyarországon ismét az “123456” lett a legnépszerűbb jelszó, ami továbbra is azt jelzi, hogy nem fordítunk elég figyelmet internetes fiókjaink védelmére. Az egymás melletti billentyűk leütésével, káromkodásokkal, becenevekkel és születési dátumokkal ellátott jelszavakat pedig gyakran olyan oldalakon használjuk, mint például a Google és a Facebook, derül ki a Cybernews kutatói felméréséből.

A kutatáshoz a 2022-ben kiszivárgott 56 millió jelszót vizsgálták meg, amelyben többségben voltak a könnyen kitalálható kódok – írja a hvg. Ezek gyakran a billentyűzet egymás mellett lévő gombjait, városok és állatok neveit, és csúnya szavakat tartalmaztak. A kiszivárgott jelszavaknak mindössze 1 százaléka tartalmazott az ajánlásnak megfelelően kis- és nagybetűt, valamint számokat és más szimbólumokat is. Ez egyértelműen azt jelzi, ha erős a jelszó, a fiókunk is nagyobb biztonságban van.

A kiberbiztonsági szakértők továbbra is azt javasolják, használjunk nehezen kitalálható szavakat, amikbe számokat, kis- és nagybetűket, valamint különleges karaktereket is csempészünk. Emellett azt is fontosnak tartják, hogy a jelszó egyedi legyen (minden fiókhoz tartozzon más), legalább 12 karakter hosszú legyen, és kerüljék benne a személyes adatok (születési dátumok, becenevek) használatát. Továbbá ahol csak lehetőség van rá, érdemes élni a kétfaktoros hitelesítés lehetőségével.

The post Nagy bajban lehet, ha ilyen jelszót használ first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés