:

Gyorsul a Föld forgása, eltűnik az 50 éves időmérési módszer

Gyorsul a Föld forgása, eltűnik az 50 éves időmérési módszer

A napokban Párizsban megtartott General Conference on Weights and Measures konferencián a világ tudósai és a kormányok képviselői úgy döntöttek, megszüntetik a szökőmásodpercet, amely egy időszakos, 1 mp-s időtartamú ugrás révén összhangban tartotta az időmérést a Föld minden pontján. A szökőmásodpercet a tervek szerint 2035-ben vezethetik ki – írja az Engadget.

A szökőmásodpercet 1972-ben vezették be, amikor kiderült, hogy az atomórák által mért, illetve a csillagászati megfigyeléseken alapuló idő között időszakonként eltérés tapasztalható. Ennek oka, hogy míg előbbi független a külső tényezőktől – és így az atomórák állásából levezetett egyezményes koordinált világidő (UTC) is, addig utóbbi a Föld forgásán alapszik, ami közel sem egyenletes. Ezt nemcsak a Hold gravitációja, de a tektonikai lemezek mozgása, sőt akár nagyobb földrengések is befolyásolhatják.

Hogy a kétféle időszámítás szinkronban maradjon, időnként beiktattak egy szökőmásodpercet a globális időmérésbe. Az eltelt évek során összesen 27 kiigazításra volt szükség: volt, hogy 6 éven át nem kellett alkalmazni, de volt olyan is, hogy egy évben kétszer is. Az utolsó ilyen óraállítás 2016-17 fordulóján volt. 

A mostani konferencián elért megállapodás nem volt egyszerű, ugyanis míg a nyugat-európai országok és az olyan techcégek, mint a Google vagy a Meta már korábban nyugdíjazni akarta a rendszert, az oroszok minél tovább el akarják ezt húzni. Ennek oka, hogy a Glonass nevű műholdas navigációs rendszerük, a GPS-szel ellentétben fel van készítve az ilyen kiigazításokra, így időbe telne átállítani a rendszert.

Azonban a szökőmásodperc még a fejlett rendszereket is alaposan meg tudja tréfálni. Többször volt már internetkimaradás is a plusz másodpercek alkalmazása miatt, például 2017-ben, amikor a Cloudflare szökőmásodperccel kapcsolatos hibája egyes ügyfelei szervereit offline állapotba helyezte, mivel a rendszer úgy értelmezte, visszafele pörög az idő. Hogy mi lesz az, ami kiváltja a szökőmásodperceket, nem tudni, azonban Ahmad Byagowi, a Meta egyik kutatója szerint nem is kell pótlás.

Ha ragaszkodnánk az atomidőhöz, és simán elhagynánk a szökőmásodperceket, nagyjából 2000 évig nem lenne gondunk.

A döntést még a Nemzetközi Távközlési Uniónak is jóvá kell hagynia, amely jövő évben szavaznak majd a kérdésről.

Kapcsolódó Gyorsul a Föld forgása, de senki nem tudja, hogy miért Idén már kétszer élhettük át történelmünk legrövidebb napját.

The post Gyorsul a Föld forgása, eltűnik az 50 éves időmérési módszer first appeared on 24.hu.