:

Az ENSZ klímakonferencia főszponzora a világ legnagyobb műanyagszennyezője

Az ENSZ klímakonferencia főszponzora a világ legnagyobb műanyagszennyezője

Zsinórban ötödször lett a világ legnagyobb műanyagszennyező vállalata a Coca-Cola, derül ki a Break Free From Plastic csoport felméréséből. Mindez azért is különösen kínos, mert az italgyártó cég szponzorálta az idén Egyiptomban megrendezett COP27 elnevezésű, ENSZ klímavédelmi konferenciát – írja az Euronews.

A Coca-Cola évfordulója nem csak azt mutatja, hogy öt egymást követő évben kerültek az első helyre, hanem azt is, hogy ugyanezen időszak alatt megduplázták szemétlábnyomukat.

Az amerikai cég mögött a Mondelez International, az Unilever, a Nestle és a PepsiCo került még be az első ötbe. Von Hernandez, a kutatást végző szervezet koordinátora elmondta, ahelyett, hogy szponzorációkkal hagyják a Coca-Colának zöldre mosni a nevét, a kormányoknak arra kell kényszeríteniük a szennyezőket, hogy fektessenek be az újrafelhasználásba és az alternatív termékszállítási rendszerekbe.

A Break Free From Plastic az eredményeket arra használja fel, hogy csatlakozzon a jogilag kötelező erejű mechanizmusokat és végrehajtási politikákat tartalmazó globális műanyag-szerződést követelő felhívásokhoz. A szervezet többek közt azt követeli, hogy a cégek ne saját maguknak határozzák meg kibocsátási céljaikat, ez ugyanis visszaélésekre adhat okot. Idén márciusban az ENSZ Környezetvédelmi Ügynökségénél meg is kezdődtek a tárgyalások a műanyagszennyezés megoldását célzó keretrendszerről, eddig azonban nem vezettek eredményre.

Számos cég egyébként önállóan járult hozzá 2018-ban az ENSZ új műanyag-gazdaság megteremtését célzó dokumentum aláírásához, melyben többek közt vállalták, hogy komposztálható, újrahasznosított csomagolásra térnek át 2025-re, valamint jelentősen csökkentik a gyártás során jelentkező kibocsátás mértékét. Egy 2022-es előrehaladási jelentés szerint a 2025-re kitűzött célokat szinte biztosan nem fogják elérni.

The post Az ENSZ klímakonferencia főszponzora a világ legnagyobb műanyagszennyezője first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés