:

Új műholdas rendszert épít ki az Európai Unió

Új műholdas rendszert épít ki az Európai Unió

Új műholdas rendszer kiépítéséről állapodtak meg az európai parlement képviselői, amelynek köszönhetően biztoságosabbá és stabilabbá válhat a kormányzati szolgáltatások közötti kommunikáció. Az IRIS (Infrastructure for Resilience, Interconnection and Security by Satellite) a tervek szerint 2024-ben kezdi majd meg működését – írta meg az Euractiv.

A beszámoló szerint a Galileo és a Kopernikusz után ez lesz a harmadik műholdas rendszer az EU-ban, amellyel az a célja, hogy csökkentsék az Európai Unió kiszolgáltatottságát.

A projekt 2,4 milliárd euróba, vagyis nagyjából 984 milliárd forintba kerül majd, amelyet a 2023-tól 2027-ig tartó uniós költségvetésből finanszíroznak majd.

A közlemény szerint a műholdas rendszerek fontossága az orosz-ukrán háború miatt is felértékelődött. Moszkva ugyanis szándékosan bombázta Kijev távközlési infrastruktúráját, majd később Elon Musk Starlink nevű műholdas internetszolgáltatása adta vissza a kommunikáció fenntartásának lehetőségét. Azonban a milliárdos, a világ leggazdagabb embere indőként a támogatás megvonásával fenyegetőzött. Így az Európai Unió mielőbb szeretné kontrollt gyakorolni a teljes távközlési rendszer felett, beleértve a műholdas kommunikáció adta lehetőségeket is.

A projekt célja emellett, hogy a magánszektor számára is megkönnyítsék a nagysebességű szélessávú hálózat elérését a jelenleg csatlakozási lehetőséggel nem rendelkező, vétel nélküli területeken. Thierry Breton, az Európai Bizottság belső piacáért felelős biztosa szerint a projektből Európa mellett Afrika is profitálni fog.

The post Új műholdas rendszert épít ki az Európai Unió first appeared on 24.hu.