:

Tönkretenné a kormány a gáztározót

Nagy Márton szerint kitermelnék a hajdúszoboszlói földgáztárolóból az úgynevezett párnagáz jelentős részét. Ha ez megvalósul, az tönkreteheti az ország egyik legnagyobb kapacitású létesítményét.

A gazdaságfejlesztési miniszter a múlt hónapban jelentette be, hogy a forintra nehezedő nyomás csökkentése érdekében kitermelhetik a hajdúszoboszlói gáztározó párnagázának jelentős részét. A G7.hu járt utána, miért teheti ez tönkre a tározót és mi állhat a döntés mögött.

Több ebből Megtalálják a tűt a szénakazalban – a rák elleni küzdelemre több mint 8 milliárdos befektetést kapott a magyar techcég Ezekről dönt ma az Országgyűlés

Mi az a párnagáz és miért jó kitermelni?

A párnagáz ugyanolyan földgáz, mint amit kereskedelmi céllal helyeznek el a tárolóban, csak éppen technikai-technológiai funkciója van. Ez a mennyiség tartja fenn a szükséges nyomást a földalatti létesítményben, és biztosítja, hogy a felette lévő úgynevezett mobil (kereskedelmi) gázmennyiséget ki lehessen onnan venni. Ha kitermelik, akkor a tároló használhatatlanná válik.

Hajdúszoboszlón hivatalosan 1,6 milliárd köbméter kereskedelmi célú földgázt lehet elhelyezni a benne lévő 2,2 milliárd köbméternyi párnagázra. Nagy Márton bejelentése alapján ebből 800 millió köbmétert vennének ki.

A párnagázzal történő tranzakciókra korábban is volt példa, ezeknek egyik fontos oka, hogy javítani lehet általuk a bevont cég és végső soron az állami energiaóriás MVM-csoport nyereségét. Erre most is szükség lehet.

Az olcsóbban nyilvántartott párnagáz értékesítésével a cég kevesebbet bukik – sőt nyerhet is – mint a piaci árú gázéval.

A tárolóhely aranyat ér

A tároló használhatatlanná válása azonban nagy veszteség, a földgáztárolás ugyanis jó biznisz. Az elmúlt hónapokban felértékelődtek a magyar tárolók is, élénk érdeklődés volt irántuk az elmúlt időszakban.

Ellátásbiztonsági szempontból is hatalmas szükség lehet jövőre a tárolókapacitásra, hogy nem feltétlenül az idei, de a jövő évi télre megfelelő mennyiségű gázt fel lehessen halmozni.

The post Tönkretenné a kormány a gáztározót appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés