:

Itt a nemzeti szemétcég, jövő nyártól ők jönnek a kukáért

Itt a nemzeti szemétcég, jövő nyártól ők jönnek a kukáért

Aláírták a közös vállalat alapításáról szóló szándéknyilatkozatot. Az új koncessziós modell jövő nyártól startol.

Közös vállalatok alapít a Mol és a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt, hogy együtt lássák el Budapest és a központi régió hulladékgazdálkodását. A két társaság egyelőre egy szándéknyilatkozatot írt alá a 50-50 százalékos tulajdonrésszel alapítandó cég létrehozásáról és működésének fő alapelveiről. Az egyelőre név nélküli vállalat látja majd el jövő nyártól a közszolgáltatást Budapesten és a környező 50 településen – írják a cégek a lapunknak eljuttatott közleményben.

Üzlet Forbes 3 perc olvasás
Megvan, ki viszi el a szemetedet 35 évig: gyökeres átalakulás jön
Üzlet Forbes 1 perc olvasás
Autópályák után kaszinó: titokban 2056-ig kapott kaszinókoncessziót az egyik leggazdagabb magyar
Pénz Zsiborás Gergő 3 perc olvasás
Újabb koncessziót oszt ki a kormány, meg is van az első jelentkező

A fővárosi hulladékgazdálkodást jelenleg ellátó eszközparkja és telephelyei az új cég tulajdonába kerülnek. A közlemény megjegyzi, hogy a Budapesti Közművek FKF hulladékgazdálkodási divíziója évente mintegy 650 ezer tonna hulladék begyűjtését végzi a főváros és 10 agglomerációs település mintegy kétmillió lakosa és több tízezer vállalkozása számára.

Mártha Imre (b), a Budapesti Közművek vezérigazgatója és Világi Oszkár, a MOL-csoport vezérigazgató-helyettese. Forrás: Mol, BKM.

„A közös vállalatban egyesülhet a két tulajdonos évtizedek óta meglévő hulladékgazdálkodási tapasztalata, a Budapesti Közművek számára hozzáférhetővé válnak azok a pénzügyi források, amelyek biztosítják a hulladékgazdálkodási vagyonelemek értéknövelő fejlesztéseit, a MOL pedig teljesíteni tudja a koncessziós pályázatban vállalt kötelezettségeit, és teljesülnek a tulajdonosok jövedelmezőségi elvárásai.”

Mi történt?

Arról mi is írtunk korábban, hogy a Mol pályázott a nemzet szemetére, amit idén júliusban el is nyert. Az olajtársaság évi százmillió forint koncessziós díjat fizet az államnak. 2023. július 1-jétől kezdve, 35 évig a MOL lesz a felelős az évi mintegy 5 millió tonna magyarországi települési szilárdhulladék begyűjtéséért és kezeléséért. A MOL vállalta, hogy következő 10 évben mintegy 185 milliárd forintértékben hajt végre beruházásokat, és öt év alatt felépít egy új, évente minimum 100 000 tonna települési szilárd hulladék energetikai hasznosítására alkalmas létesítményt.

E folyamathoz kapcsolódik a ma bejelentett együttműködési szándék a BKM-mel, miután 2022. szeptember 28-án a Budapesti Közművek feletti tulajdonosi jogokat gyakorló Fővárosi Közgyűlés egyhangúlag, ellenszavazat nélkül megszavazta a MOL és a BKM közös vállalat létrehozására vonatkozó előterjesztést.

The post Itt a nemzeti szemétcég, jövő nyártól ők jönnek a kukáért appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés