:
Breaking News

Ők a világbajnokság legjobban fizetett focistái

Ők a világbajnokság legjobban fizetett focistái

470 millió dollárt, nagyjából 186 milliárd forintot keres egy év alatt a katari focivébé öt legjobban fizetett játékosa. Az élboly zömében már nem fiatal, és nincs kérdés, melyik a világ leggazdagabb futballklubja.

Még csak 23 éves, de már a világ legjobban kereső focistája a francia Kylian Mbappé. A legutóbbi, oroszországi világbajnokságon négy gólig és aranyéremig jutott az akkor mindössze 19 éves támadó, valamint a torna legjobb fiatal játékosának járó díjat is hazavihette. Idén a katari tornán a sportszakmai csillogás még várat magára, de a fizetési rangsorban már megverte a sportág legismertebb, „nagy öregjeit”.

Pedig mögötte sem épp rosszul fizetett sportolók sorakoznak. Az elmúlt 15 évet meghatározó két játékost, Lionel Messit és Cristiano Ronaldót a focisikerek már inkább elkerülik, pénzügyileg viszont még mindig a legmeghatározóbb figurák közt vannak. És biztos, hogy nem a világ legnézettebb sporteseménye alatt csappannak meg a bevételeik.

+ 12 kép a galériában + 12 kép a galériában Nézz képeket a legjobban fizetett vb-játékosokról! (15 kép)

A legutóbbi, Oroszországban megrendezett vb-re összesen 3,6 milliárd ember volt kíváncsi világszerte, a FIFA-vezér Gianni Infantino szerint a katari tornát már ötmilliárdan fogják követni. Ennél jobb lehetőséget a futballjátékosok keresve sem találnának a csillogásra, nem véletlen, hogy a sorozatra rendre özönlenek a szponzorok.

Anyalapunk, az amerikai Forbes idén is összeszedte világbajnokság legjobban kereső futballistáit. A lap számba vette a pályán és a pályán kívül keresett vagyont is, két dolog pedig feltűnő:

egyrészt az élboly zömében már nem fiatal, másrészt nincs vita arról, melyik a világ leggazdagabb futballklubja.

fotó: Fauzan Saari // Unsplash

Kylian Mbappé (PSG): 128 millió dollár

Pályán: 110 millió dollárPályán kívül: 18 millió dollár

Hároméves szerződésének hála 110 millió dollárt tesz zsebre fiatal francia, további 18 millió dollár pedig szponzoroktól, a Nike-tól, a Diortól, az EA Sportstól vagy épp a Hublot-tól érkezik.

Pedig nem mentes a különcködéstől:

megtagadta a részvételt a francia válogatott hivatalos fotózásán, mert nem értett egyet azzal, hogy a nevét olyan szponzorok reklámozására használják, melyekkel nincsen szerződése. és még saját klubjával is csatában áll, miután a Paris Saint Germain állítólag a szerződéshosszabbításban tett ígéreteinek nagy részét nem teljesítette, emellett hamis Twitter-fiókok felhasználásával próbálta lejáratni a világsztárt. Kylian Mbappé. Fotó: PSG

Lionel Messi (PSG): 120 millió dollár

Pályán: 65 millió dollárPályán kívül: 55 millió dollár

A hétszeres aranylabdás játékosnak ez lesz az utolsó világbajnoksága, anyagi gondjai viszont ezután sem lesznek. Klubjától, a PSG-től 65 millió dollárt kap a bónuszokkal együtt, míg szponzori megállapodásai, különösen a Socios.comtól kapott 20 millió dolláros szerződés emelik őt a második helyre.

Üzlet Forbes 2 perc olvasás
Betiltották a sört a stadionokban a katari focivébén
A jó élet Szalai Péter 8 perc olvasás
Milyen tévét vegyél a foci-vb-re? Segítünk!
Üzlet Topolay Gábor 10 perc olvasás
Egy mélyen fonódó barátság háttere: a sportklubok és a kriptovilág szövetsége
Üzlet Zsiborás Gergő 5 perc olvasás
Már nem Messi a legjobban fizetett focista, tarol a PSG az élmezőnyben

Cristiano Ronaldo (Manchester United): 100 millió dollár

Pályán: 40 millió dollárPályán kívül: 60 millió dollár

A 37 éves támadó ugyan az angol bajnokság messze legjobban fizetett játékosa heti 500 ezer fontos alapbérrel, de pénzügyi eredményeiben inkább az a meghatározó, hogy ő a világ legtöbb Instagram-követőjével rendelkező embere. Nem véletlen, hogy ő a lista egyetlen alakja, aki a pályán kívüli teljesítményével többet keres, mint a játékával. A világ legnagyobb kriptotőzsdéjével, a Binance-szel kötött szerződése és saját NFT-kollekciója üzleti titok, a Forbes csak becsülni tudta az ügyletek értékét.

Neymar (PSG): 87 millió dollár

Pályán: 55 Pályán kívül: 32 millió dollár

Neymar 2017-ben történelmet írt azzal, hogy rekordáron – 263 millió dollárért – szerződött le a Paris Saint-Germainhez. Klubja is busásan megfizeti az újabban megint remek formában futballozó brazilt, de a sportvilágban egyre jobban terjeszkedő katari távközlési holdingnak, az Ooredoo-nak is ő az arca Messivel együtt.

Neymar, a válogatott egyik edzésén Fotó: Catapult Sport

Robert Lewandowski (Barcelona): 35 millió dollár

Pályán: 27 millió dollár Pályán kívül: 8 millió dollár

A Barcelona híres a túlfizetett játékosokról, szóval a lengyel Lewandowksi szponzori szerződései nélkül sem búsul, de azért a Nike, és a focista saját „RL9” ruházati kollekciójának is bőven van bevétele. Még úgy is, hogy idén véget vetett a Huawei-jel való, hosszú távú együttműködésének, mivel szerinte a techóriás támogatta Oroszországot az Ukrajna elleni háborúban.

Robert Lewandowski Forrás: Google

A lista alapján fontos kiemelni, hogy az a 2022–2023-as szezon alatt, a játékosok által szerzett összesített bevételt mutatja. Ebbe bele kell érteni az alapfizetéseket és a bónuszokat, illetve azoknak az összegeknek a becsléseit is, melyeket a játékosok a pályán kívül szereztek. A számadatok nyilvánosan elérhető adatbázisokból, valamint iparági bennfentesekkel folytatott beszélgetésekből származnak.

The post Ők a világbajnokság legjobban fizetett focistái appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés