:
Breaking News

Kirúgták C. Ronaldót, most dobra verik a klubot – a milliárdos Glazer család eladná a Manchester United-et

Kirúgták C. Ronaldót, most dobra verik a klubot – a milliárdos Glazer család eladná a Manchester United-et

A világ harmadik legértékesebb futballklubját akár teljes egészében is eladhatja a szurkolók által gyűlölt amerikai főtulajdonos, a Glazer család.

A milliárdos Glazer család 2005-ben szerzett irányító többséget a Manchester United-ben (790 millió fontért), de az utóbbi években a csapat nem a történelméhez méltó módon szerepelt, a szurkolók pedig egyre inkább elfordultak az amerikai tulajdonosoktól. Na jó, ne finomkodjunk: gyakorlatilag gyűlölik őket. A Sky News és a The Athletic is arról írt tegnap este, hogy vizsgálják a klub eladásának lehetőségét, amit végül maguk a Glazerek is elismertek.

Ők azt mondták, jelenleg a lehetséges stratégiákban gondolkodnak és nem zárják ki az értékesítést sem. Néhány részlet arról árulkodik, hogy ennél ezért erősebb lehet a szándék az értékesítésre.

Amit eddig tudunk a Manchester United lehetséges eladásáról

A Glazer család egy tanácsadó céget kért fel, hogy vizsgálják meg egy tranzakció lehetőségét, itt a teljes részvénycsomag értékesítése is opció, de lehet, hogy végül csak egy másik befektetőt vonnak be egy kisebbségi részvénycsomag értékesítésével (ez már a nyáron felmerült). Nem akárkik segítenek nekik: az a Raine Group fogja képviselni őket, amely a Chelsea FC értékesítését is tető alá hozta (a Kreml-közeli oligarchákra kivetett szankciók miatt az addigi tulajdonos Roman Abramovics egy amerikai konzorciumnak adta el a klubot). A főtulajdonosnak van honnan hígulnia: a szavazati jogok 97 százalékát birtokolja a milliárdos Glazer család. A klub egy kisebb részvénypakettje a New York-i tőzsdén forog, a nyáron több alkalommal is értékesítettek itt a papírokat a Glazer család tagjai (az elbukott Szuperliga projekt után három hullámban szabadultak meg részvényektől). A Manchester United részvényei a hírre több mint 14,6%-ot emelkedtek, és kedd délután 14,94 dolláron zártak.

Nagy számok

Az amerikai Forbes a Manchester United értékét 4,6 milliárd dollárra becsüli, ezzel a szebb napokat látott angol csapat a harmadik legértékesebb futballklub a világon. A Glazer család vagyonát anyalapunk 4,6 milliárd dollárra teszi.

Háttér

A Manchester United utoljára 2013-ban nyerte meg a Premier League-t, az angol első osztályt, utoljára 2016-ben nyert egyáltalán valamit otthon, akkor FA-kupát. A nemzetközi porondon 2017-ben összehoztak egy Európa Liga-győzelmet (ez a második számú európai kupasorozat), 2021-ben a döntőben maradtak alul ugyanitt.

Miközben a keret erőssége és a klub történelme alapján versenyben kellene lennie a legfontosabb trófeákért a 20-szoros angol bajnoknak, amely 3-szor hódította el a legrangosabb klubtrófeát, a Bajnokok Ligáját.

Ugyan a 2005-ös hatalomátvétel után a Glazerek a klub több adósságát is rendezték, a szurkolók az utóbbi években rendre azért kritizálták a tulajdonosokat, mert egyre nagyobb adósságokba verik a klubot, saját pénzügyi érdekeiket pedig a csapat elé helyezik. Mindeközben a városi rivális Manchester City sorra nyerte a bajnoki címeket és a Bajnokok Ligájában is stabil résztvevő lett.

Globális szörnyetegek keresik a szurkolók kegyeit: a 25 legértékesebb sportbirodalom

Az ősi rivális Liverpool szintén behúzott egy bajnoki címet, ezzel beérték a rekordbajnokot, ráadásul a BL-t is megnyerték 2019-ben.

Érdekesség, hogy nemrég a Liverpoolt tulajdonló amerikai befektetési csoport, a Fenway Sport Group (FSG) is azt mondta, nyitottak arra, hogy eladják a klubot, pedig alattuk a Liverpool épp az ellentétes utat járta be, mint a United.

A legendás edző, Sir Alex Ferguson visszavonulása (2013) óta a klub nem talált rá a győztes útra, ráadásul a Glazerek által kinevezett menedzsment rendre érthetetlen döntéseket hozva, a játékospiacon is csak úgy szórta a pénzt. Jó példa erre Cristiano Ronaldo esete is.

A Ronaldo-ügy

A klubba 11 év után visszatérő C. Ronaldo az első évében még szállította a gólokat, mégha sportszakmailag nem is feltétlen illett a csapatba, de idén már inkább az ügyeivel foglalkozott mindenki, semmint a teljesítményével.

A portugál ikon a vébé előtt adott botrányos interjúban olvasott be a klubnak, azt mondta, úgy érzi, elárulták. A megszólalást nem egyeztette a United-del, ami bejelentette, jogi útra tereli az ügyet.

Tegnap viszont már arról adtak ki közleményt, hogy a felek közös megállapodásra jutottak: Ronaldo már nem a csapat játékosa. Gyakorlatilag kirúgták, miközben az olasz Juventustól úgy tért vissza első sikerei helyszínére, hogy a legjobban kereső játékossá tették a bajnokágban: heti 480 ezer fontot keresett Angliában. Eddig.

A Piers Morgannek adott interjúban Ronaldo amúgy a tulajdonosokról is beszélt, azt mondta,

őket valójában a klub nem érdekli.

The post Kirúgták C. Ronaldót, most dobra verik a klubot – a milliárdos Glazer család eladná a Manchester United-et appeared first on Forbes.hu.