:

Völner-Schadl-ügy: A börtönből kérte a végrehajtók elnöke, hogy rejtsék el luxusóráit és ékszereit

Mindezzel a családtagjait is veszélybe sodorta Schadl.

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke több mint egy éve letartóztatásban ül, a 24.hu által megismert vádirat szerint azonban most feleségét és apját is bajba sodorta.

A vádirat szerint ugyanis az előzetes letartóztatásból kérte meg Schadl György, a végrehajtói kar elnöke feleségét és apját, hogy béreljenek egy széfet egy budapesti bankfiókban és ott rejtsék el a korábban le nem foglalt luxusóráit és ékszereit,

majdnem 110 millió forint értékben.

A történtek miatt az ügyészség Schadl György szintén végrehajtóként dolgozó felesége és édesapja ellen is vádat emelt. Mindkettőjüket különösen nagy értékre elkövetett pénzmosással vádolják, tizenhetedrendű és tizennyolcadrenű vádlottként.

Az ügyészség indítványozása szerint Schadl feleségét beismerés esetén a bíróság ítélje két év, végrehajtásban öt év próbaidőre felfüggesztett börtönre és 50 millió forint pénzbüntetésre. Apjára ugyanezt a büntetési tételt kérte az ügyészség, ám mellékbüntetésként csak 5 milliót forint pénzbüntetést indítványozott.

A Schadl-házaspárnál 2021 novemberében tartottak házkutatást, miután elfogták őket a Liszt Ferenc repülőtéren, ahonnan diplomata útlevéllel utaztak volna külföldre. A széfbe rejtett ékszereken és órákon kívül további jelentős vagyont foglaltak le a hatóságok a végrehajtói kar elnökétől, úgy mint:

több mint tízmillió forintnyi valutát,egy 7,5 millió forint értékű Breguet karórát,174,5 millió forintot, amit Schadl bankszámláján zároltak,feleségével közös cégének üzletrészét,nyolc belvárosi lakást,négy vidéki házat, köztük egy siófoki nyaralót,három budapesti üzlethelyiséget,két pincét,továbbá egy szentendrei telket.

Az ügy

A vádirat lényege szerint dr. Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke 2018 májusát megelőzően, korrupciós kapcsolatot alakított ki dr. Völner Pállal, az Igazságügyi Minisztérium akkori parlamenti államtitkárával. Ennek keretében dr. Schadl György jogtalan előnyként rendszeresen készpénzt – 2021 júliusáig összesen legalább 83 millió forintot – adott a politikusnak, aki ezért az államtitkári és miniszterhelyettesi pozíciójából eredő befolyását az őt vesztegető személy érdekeinek megfelelően gyakorolta.

Dr. Schadl György vezetői pozíciójából, valamint a dr. Völner Pállal fennálló korrupciós kapcsolatából eredő befolyására hivatkozással, hét társával előzetesen megállapodott abban, hogy eléri, hogy önálló bírósági végrehajtói kinevezést kapjanak, amiért cserébe a végrehajtói irodájuk működéséből őket illető osztalékot részben vagy teljes egészében visszakérte tőlük. Schadl a vádirat szerint

924 millió 852 ezer forint illegális jövedelemre tett szert.

A vádirat a 22 terhelt egyéb – korrupciós, gazdasági és vagyon elleni – bűncselekményeit is tartalmazza.

Mi vár Völnerékre?

Feltehetően nem sok jó. Schadl és 21 társa – köztük Völner Pál egykori államtitkár – ellen októberben emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség korrupciós és vagyon elleni bűncselekmények, valamint pénzmosás miatt. A nyomozó főügyészség vádiratában azt indítványozta, hogy a bíróság – beismerés esetén – ítélje Schadlt 10 év, míg Völnert 8 év börtönbüntetésre, 200, illetve 25 millió forint pénzbüntetésre, továbbá mindkettőjüket 10 év közügyektől eltiltásra, jogi egyetemi végzettséghez kötött foglalkozástól végleges hatályú eltiltásra és rendeljen el velük szemben vagyonelkobzást a jogtalan gazdagodásuk erejéig.

The post Völner-Schadl-ügy: A börtönből kérte a végrehajtók elnöke, hogy rejtsék el luxusóráit és ékszereit appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés