:

Gázársapkát javasol az EU – a napokban dönthetnek róla

Jöhet az újabb ársapka, ezúttal az Európai Bizottságtól. A biztonsági árplafonra tett javaslat szerint a mechanizmust bármikor felfüggeszthetik.

Az Európai Bizottság ársapkát javasol a gázárak túlzott emelkedésének kivédésére – számolt be róla az MTI. A keddi javaslat értelmében 2023. január 1-jétől egy évre maximálná az Európában irányadó holland TTF gáztőzsdén kötött szerződések árát.

Az Európai Bizottság kedden arra emlékeztetett, hogy augusztusban közel két hétig a földgázárak példátlan csúcsokat értek el mindenhol az EU-ban (átmenetileg 340 euró/MWh körülig emelkedtek az árak). A bekövetkezett szélsőséges áremelkedés rendkívüli károkat okozott az európai gazdaságnak, így azért, hogy a jövőben ez ne ismétlődhessen meg,

az Európai Bizottság árplafonra tett javaslatot.

Mire lehet számítani?

A javasolt eszköz egy 275 eurós biztonsági árplafon. Az új eszköz automatikusan beavatkozna a gázpiaci folyamatokba, ha

a holland TTF (az EU leggyakrabban használt gázár-referenciaértéke) gáztőzsdén értékesített, legközelebbi lejáratú (front-month) határidős gázkontraktus elszámolási ára két héten keresztül meghaladja a 275 eurót megawattóránként, és a TTF-árak a két héten keresztül, 10 egymást követő kereskedési napon 58 euróval magasabbak az LNG referenciaáránál. A limitnél magasabb áron nem lehetne tranzakciót lebonyolítani a TTF-ben, ami segít elkerülni a szélsőséges volatilitást és a túlzott árakat.

Az ellátásbiztonsági problémák elkerülése érdekében az árplafon csak egy határidős termékre (TTF legközelebbi lejárat jegyzése) korlátozódik. Így a piaci szereplők továbbra is képesek lennének kielégíteni a keresleti igényeket és földgázt beszerezni az azonnali piacon és a tőzsdén kívül.

Több ebből Így áll a földgázkészletünk Jelentősen csökkent a magyarok gázfogyasztása

Ha a feltételek egyszerre bekövetkeznének, úgy 2023. január 1-től kezdve a piaci korrekciós mechanizmust automatikusan kihirdetnék az uniós közlönyben, valamint másnaptól már nem fogadnák el a TTF-en értékesített, legközelebbi lejáratú megrendeléseket, amik meghaladják a 275 eurós összeget.

Azért, hogy a gázkereslet növekedését elkerüljék, a javaslat előírja az uniós tagállamok számára, hogy a piaci korrekciós mechanizmus aktiválásától számított két héten belül jelezniük kell,

milyen intézkedéseket hoztak a gáz- és villamosenergia-fogyasztás csökkentése érdekében.

Bármikor felfüggeszthetik

A javaslat szerint az árkorlátozás esetleges negatív következményeit elkerülendő az árplafon bármikor azonnal felfüggeszthető a következő esetekben:

automatikusan, ha az életbe léptetésének a feltételei már nem teljesülnek a gázpiacon, illetve a bizottság rendeletével, amennyiben kockázatokat észlel az ellátási biztonságra vagy a pénzügyi stabilitásra nézve.

„Ez nem egy piaci beavatkozás az árak mesterségesen alacsony szinten történő rögzítése érdekében: ez az utolsó lehetőség arra, hogy megakadályozzuk a globális trendektől és a piaci valóságtól elértő túlzott gázárkiugrásokat” – jelentette ki Kadri Simson energiaügyekért felelős uniós biztos. Hozzátette: a mechanizmus

bármikor felfüggeszthető abban az esetben, ha a földgázpiaci helyzet már nem indokolja a működését, vagy ha ellátásbiztonsági kockázat áll fenn.

Az EU-s tagállamok energiaügyi miniszterei pénteken rendkívüli ülésükön tárgyalnak majd a javaslatról Brüsszelben, így akár már a napokban születhet döntés.

The post Gázársapkát javasol az EU – a napokban dönthetnek róla appeared first on Forbes.hu.