:

Hirdetőkre vadásznak a csalók, mutatjuk, hogy akarják átverni

Hirdetőkre vadásznak a csalók, mutatjuk, hogy akarják átverni

Az utóbbi években rendkívül népszerűvé váltak az apróhirdetési oldalak, és erre reagálva a csalók is megjelentek a különböző felületek környékén. Ahogy azt olvasóink is jelezték, a karácsonyi időszak közeledtével sok hirdetőnél be is próbálkoznak, azonban az egyszerű kamuprofilos átveréseknél már sokkal fejlettebb módszereket vetnek be.

Üzenetküldőben próbálkoznak a csalók

A rendőrség már szeptemberben figyelmeztetett arra, hogy az úgynevezett Swiper-kampányok során a csalók átlagos vevőként jelentkeznek a meghirdetett tárgyra az apróhirdetési oldalon megadott telefonszám felhasználásával. A kapcsolatfelvételt azonban nem az apróhirdetést tartalmazó oldal felületén, hanem olyan ingyenes üzenetküldő appokon keresztül bonyolítják le, mint például a Viber vagy a WhatsApp. Ez az első intő jel, hogy átverés történik, hiszen minden apróhirdetési felület lehetőséget biztosít a felek közti kommunikációra, és a gyanút ilyenkor tovább erősíthetik az érkező üzenetekben felfedezhető olyan anomáliák, mint

a magázódás és a tegeződés váltogatása, vagy a szavak furcsa használata, ami valamilyen fordítóprogram használatára utal.

A félrevezetés érdekében a csalók sokszor érdeklődnek az eladásra szánt termék állapotáról, illetve az értékesítés okáról, majd az üzlet megkötésére biztatják az áldozatot. Ennek része az ügyletet „megkönnyítendő” link átküldése, amin keresztül elintézhető az adásvétel gyakorlati részét, tehát a fizetést és a csomagfeladást. Ez a harmadik intő jel, hogy csalásról van szó.

A link általában egy ismert csomagküldő szolgáltatást (pl. Foxpost) másoló oldalra navigál, ahol ki kell választani a bankunkat és megadni az adatainkat. Mindeközben egy chat-ablak is felugorhat, amiben segítséget kínálnak az ügyfél számára elakadás esetén.

Ezen hamis oldalak lényege, hogy a csalók megszerezzék a bankszámlánkhoz vezető érzékeny információkat, amikkel aztán utalások indíthatók.

Ne feledjük, a biztonságos online vásárlás esetén soha nem kell megadni a netbankunk belépési adatait (felhasználónév, jelszó stb.), ehhez minden esetben a bankkártyánkat használjuk.

Maradjunk higgadtak!

Az átverésre utaló fontos ismertetőjegy a sürgetés is, ami a csalás lélektanából kiindulva arra ösztönzi az áldozatot, hogy minél előbb, gondolkodás nélkül végrehajtsa a számára kiadott feladatokat. A visszaélések során a csalók azzal helyeznek nyomást az eladó félre, hogy a vételár elutalásáról beszélnek és a kiszemeltet állítják be csalónak. Ennek azonban nem szabad bedőlni. Olvasóink tapasztalatai szerint bár az eredetire sokszor megtévesztően hasonlító hamis oldalak azt jelzik, rendkívül fejlett csalási technikáról van szó, a kétfaktoros banki hitelesít már kifog a csalókon, éppen ezért azt minél előbb érdemes aktiválni, ha valaki még nem tette volna.

A Magyar Rendőrség tájékoztatása szerint tudatos magatartással kivédhetők a támadások, ha:

nem hagyjuk, hogy a vevő irányítsa az adásvételt, még akkor se, ha nagyon kedvesnek, rugalmasnak és segítőkésznek tűnik és még linket is küld az előre kitöltött adatokkal, akár apróhirdetési oldalról, akár csomagküldő szolgálatról vagy bankról van szó, mindig a cég hivatalos applikációját érdemes használni, így elkerülhető, hogy egy tranzakció során az eredetire nagyon hasonlító áloldalra keveredjünk, ahol már pillanatok alatt megszerzik az adatainkat és hozzáférnek a bankszámlákhoz, nem esünk pánikba és nem kapkodunk, bármennyire is sürgetnek.

The post Hirdetőkre vadásznak a csalók, mutatjuk, hogy akarják átverni first appeared on 24.hu.