:

Brüsszel nem enged, baj lehet az EU-s pénzekkel, szakad a forint

Nem győzte meg a magyar kormány az Európai Bizottságot, ezért az a jövő héten 7,5 milliárd eurónyi felzárkóztatási forrás felfüggesztésére tesz majd javaslatot. A múlt héten már kiszivárgott, hogy Budapest ennek a forrásnak egy részéhez nem juthat hozzá, úgy tűnik, Brüsszel jóval szigorúbb lesz.

Jövő héten a tagállamokat tömörítő Tanács fog majd dönteni a kérdésben, de a Bizottság értékelése mérvadó. A német FAZ alapján a Bloomberg arról ír, hogy az Európai Bizottság (EB) elégedetlen a korrupcióellenes magyar vállalások teljesítésével, ezért a korábban kiszivárgottnál nagyobb, összesen 7,5 milliárd eurós felzárkóztatási forrás felfüggesztésére tesz majd javaslatot.

EU-s pénzek: ezt lehet eddig tudni

Ursula von der Leyen, a Bizottság elnöke erről már tájékoztatta is az Európai Parlament frakcióvezetőit. (Az EP visszahívhatja az EB-t, ez fontos ütőkártya a kezében, és most nyomás alá is helyezték a magyar jogállamiság ügyében az eddig megértőbbnek mutatkozó Bizottságot.)Az EB többek között nem elégedett az új magyar korrupcióellenes hatóság (Integritás Hatóság) egyik alelnökével. Holbusz Tímeáról van szó, ő eddig az Európai Uniós Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság (EUTAF) Különleges Vizsgálatokért Felelős Igazgatóságának volt az igazgatója. Az EUTAF-ot 2010-ben a kormány hozta létre, de attól függetlenül működik. Az EB már szeptember közepén belengette ezt az összeget, a magyar kormány azóta gőzerővel dolgozott azon, hogy a kért 17 területen és ügyben kiengesztelje a Bizottságot. Úgy tűnik, ez nem sikerült. A hírre azonnal reagált a forint árfolyama is: az euróval szemben a 410-es szintig szakadt az árfolyam (azóta 408-ig visszakorrigált).

The post Brüsszel nem enged, baj lehet az EU-s pénzekkel, szakad a forint appeared first on Forbes.hu.