:
Breaking News

Fordulat? Mégis támogathatja a közös ukrajnai segélyt a kormány


Egy friss kormányhatározatból mintha valami fordulat lenne kiolvasható.

Érdekes kormányhatározatot szúrt ki a tegnap esti magyar közlönyben a Portfolio.hu: az olvasható ki belőle, hogy a kormány készen áll részt vállalni az Európai Uniós közös, 18 milliárd eurós értékű, Ukrajnának szánt pénzügyi támogatásában, de lehet, hogy egyedi módon.

A határozat kimondja, hogy a kormány „továbbra is elkötelezett abban, hogy részt vegyen Ukrajna háború miatt szükségessé váló pénzügyi támogatásában”.

De az is szerepel benne, hogy

a kormány felhívja a pénzügyminisztert, hogy gondoskodjon az Európai Unió által Ukrajnának nyújtandó, 18 milliárd eurós hitelből hazánkra eső 187 millió euró biztosításáról.

A feladat felelőse a pénzügyminiszter, Varga Mihály. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pedig azonnali határidővel megkapta azt a feladatot, hogy Magyarország nevében kezdjen tárgyalásokat Ukrajnával az előző pont szerinti pénzügyi támogatáshoz szükséges megállapodás kidolgozása érdekében.

Mi ez a segély?

Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hó elején jelentette be, hogy havi 1,5 milliárd, összesen legfeljebb 18 milliárd eurós pénzügyi támogatást javasol Ukrajnának 2023-ra. A magyar kormány, és Orbán Viktor miniszterelnök maga is jelezte többször: nem támogatja, hogy országa részt vegyen a közös hitelfelvételben, de kétoldalú megállapodás révén támogatná Ukrajnát.

A friss kormányhatározat értelmében viszont lehet, hogy gesztust tesz a magyar kormány Brüsszel felé. A Portfolio megjegyzi, hogy az említett, 187 millió eurós összeg épp a 18 milliárd forintos hitelkeret 1 százalékát jelenti, ami megegyezik a magyar GDP súlyával, és az uniós szabályok alapján a közös csomagból is ekkora terhet kellene vállalnia Magyarországnak. Elképzelhető, hogy a nem egyértelmű megfogalmazással a kormány célja épp az, hogy az uniós intézmények felé lebegtesse:

kész akár ebben a kérdésben a kompromisszumra, vagyis fordulatra, ha a másik oldalon ő is kap valamit.

Borítókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

The post Fordulat? Mégis támogathatja a közös ukrajnai segélyt a kormány appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés