:

Nagy a baj a WhatsAppnál, a magyar felhasználókat is érinti

Nagy a baj a WhatsAppnál, a magyar felhasználókat is érinti

Közel 500 millió WhatsApp-felhasználó telefonszámait árulja valaki egy hackerfórumon. A november 16-án közzétett hirdetésben 84 ország 487 millió felhasználójának adatai szerepelnek, amelyek közül több mint 377 ezer magyar telefonszám. Mivel a Meta alá tartozó WhatsAppnak havi nagyjából kétmilliárd felhasználója van, az összes aktív személy negyedét érintheti a szivárgás – írja a Cybernews.

Az eladó nem részletezte hogyan jutott hozzá az adatbázishoz, mindössze annyit írt, saját stratégiát alkalmazott. A WhatsApp-felhasználókra vonatkozó információk megszerzésének egyik módja lehet az adatok algoritmikus begyűjtése, az úgynevezett scraping. Ez persze sérti a WhatsApp szolgáltatási feltételeit, azonban rendkívül hatékony adatgyűjtési módszer, amelyet sokszor használtak már korábban.

A Portfolio kiemeli: tízmilliós nagyságrendben tettek közzé telefonszámokat Egyiptomból (45 millió), Olaszországból (35 millió), az Egyesült Államokból (32 millió) Szaúd-Arábiából (29 millió), Franciaországból (20 millió) és Törökországból (20 millió) is. Emellett orosz és brit érintettek is vannak szép számmal.

A Metát számos kritika érte korábban a WhatsAppal kapcsolatosan.

Nemrégiben a Telegram alapítója mondta azt, hogy nemzetbiztonsági kockázatot jelent az alkalmazás. Az anyavállalat azért is sok kritikát kapott, mert engedi harmadik feleknek az adatgyűjtést. Legutóbb emiatt 533 millió felhasználó személyes adatai kerültek ki egy dark webre, amelyek között nevek, azonosítók, e-mail címek, és telefonszámok is szerepeltek. A HavelBeenPwned incidenskövetési oldalon bárki ellenőrizheti, hogy érintettek-e az adatai valamely adatszivárgásban.

The post Nagy a baj a WhatsAppnál, a magyar felhasználókat is érinti first appeared on 24.hu.