:

Ez a csapat nyeri a vb-t a mesterséges intelligencia szerint

Ez a csapat nyeri a vb-t a mesterséges intelligencia szerint

Míg 2010-ben egy polip jósolta meg a labdarúgó világbajnokság egyes mérkőzéseinek kimenetelét, a katari világbajnokság idején, 2022-ben már egy mesterséges intelligencia teszi meg ugyanezt. A brit Alan Turing Intézet mesterséges intelligenciamodellje százezer szimulációt lefuttatva sorolta fel a végső győzelemre leginkább esélyes csapatokat – írja az IFLScience.

A jóslat elkészítéséhez rendkívül részletes adatbázisra volt szükség. Ehhez a kutatók egy GitHub-felhasználó által összeállított gyűjteményt használták, amely 1872 óta minden nemzetközi mérkőzés eredményeit és statisztikáit egybeszedte. A modellt a 2014-es és a 2018-as világbajnokságot megelőző adatokkal is tesztelték, és sikeresen jósolták meg az akkori tornák győzteseit.

A legnagyobb súllyal mért adatok a világbajnoki meccsek, valamint közelmúltban lejátszott mérkőzések eredményei voltak. A FIFA-ranglista helyezésre, a kontinenstornákra, a barátságos meccsekre, illetve a selejtezőkre kisebb hangsúlyt fordítottak. Az algoritmus ezután Bayes-statisztikát használt, hogy megjósolja az egyes mérkőzések legvalószínűbb eredményét.

Százezer szimuláció lefuttatása után a csapat fejlesztői kijelentették: Brazília egyértelmű favoritnak tűnik, körülbelül 25 százalékos esélyt adnak a győzelmüknek.

Ezt követően Belgium és Argentína következik az esélyesek rangsorában. A címvédő Franciaország az MI szerint a negyedik, a csoportkört kiütéses győzelemmel kezdő Anglia pedig az ötödik legesélyesebb. Ezt követően Spanyolország, Hollandia, Dánia, Portugália és Horvátország áll.

A fejlesztőcsapat tagjai ugyanakkor hangsúlyozták, vannak bizonyos tényezők, amiket nem tudnak beleszámítani a modelljükbe. Ilyen például az időjárás, az időzónákhoz való alkalmazkodás és az egyes játékosok kiemelkedő teljesítménye, no meg a büntetőpárbajok kimenetele.

The post Ez a csapat nyeri a vb-t a mesterséges intelligencia szerint first appeared on 24.hu.