:

12 éve nem látott sikert ért el a BME

12 éve nem látott sikert ért el a BME

Nagy Péter, a BME kutatója öt évre szóló, 1,2 millió eurós támogatást nyert az Európai Kutatási Tanács (European Research Council – ERC) Starting Grant pályázatán, ahol olyan fiatal kutatóknak nyújt támogatást, akik kimagasló eredményeket értek el szakterületükön. A magyar kutató a kémiai anyagok és folyamatok nagy pontosságú modellezésére és ez alapján, azok tudás alapú fejlesztésére alkalmazható, kvantumkémiai számítási eljárások kidolgozását célzó pályázattal nyerte el az elismerést – olvasható az egyetem közleményében.

A műegyetemi pályázat sikere kapcsán Czigány Tibor, a BME rektora elmondta, a pályázat sikere igazolja a műegyetemi kutatók versenyképességét, és külön öröm számukra, hogy az eredmények egyszerre építettek a BME-n elérhető kémiai, fizikai, matematikai és programtervezési kiválóságra.

A díjazott, aki 2015-től a BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Karának tudományos munkatársa, az ERC Starting Grant nyertes kutatás célkitűzéseiről elmondta, a fizikai elveken alapuló számítógépes modellezés során gyakorlatilag egy virtuális laboratóriumban, az atommagok és elektronok összetett kölcsönhatásaiból kiindulva számíthatunk másképpen csak bonyolult kísérletekben mérhető molekuláris tulajdonságokat.

Komoly kihívást jelent azonban, hogy egy virtuális kísérlet egyszere legyen kellően valósághű és még kivitelezhető számítási igényű.

A pályázat során, mint azt Nagy jelezte, a tudományos közösség számára nyílt hozzáférésű, rutinszerűen alkalmazható számítási igényű és kivételes prediktív erejű modelleket és programokat fognak fejleszteni. Ehhez összehangoltan építenek fizikai alapú közelítésekre, a numerikus matematika, adattudomány, nagy teljesítményű számítástechnika, és a modern algoritmus tervezés eszközeire, illetve a kémiai kérdések modellezésében felhalmozott tapasztalatokra.

A projekt egy olyan programcsomag továbbfejlesztését célozza, amelyet a BME kutatói dolgoztak ki és jelenleg is több száz kutatócsoport alkalmaz világszerte.

A programcsomag és az új módszerek, amelyek kidolgozása a projekt során várható, a jövőben elősegítik kísérleti megfigyelések atomi szintű megértését, valamint kívánt tulajdonságokkal rendelkező új molekulák és anyagok tervezését is.Az ERC Starting Grant nyertes kutatók önálló kutatócsoportot hozhatnak létre vagy építhetnek tovább, így Nagy Péter öt fős kutatói csapatához csatlakozhat majd további 4-5 tehetséges fiatal kutató. A pályázati siker jelentőségét mutatja, hogy a szinte minden elképzelhető tudományterületről benyújtott 2932 pályázatból 408 nyert el támogatást. Az összességében 636 millió euróval támogatott projektek 26 országból kerültek ki, de csak kb. 4 százalékuk az EU13 országokból. Műegyetemi kutatók utoljára 2010-ben nyertek Starting Grantet.

The post 12 éve nem látott sikert ért el a BME first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Ezt láttad már?

Cimkék

Keresés