:

Ez történik, ha a Microsoft szexi munkalaptopot akar gyártani

Ez történik, ha a Microsoft szexi munkalaptopot akar gyártani

Egyszerre ultramobil notebook, tablet és rajztábla a komoly extrákkal megtámogatott Microsoft Surface Pro 9. De tényleg van értelme egy ilyen öszvérnek? Mire lehet használni egy ilyen komplex masinát? Kinél válhat be, és mi a gyenge pontja? Válaszokat kerestünk a kérdéseinkre!

10 éve dolgozik a Microsoft inkább kevesebb, mint több sikerrel azon, hogy a hordozható számítógépek szegmensében is meghatározó, megkerülhetetlen szereplővé váljon.

2012-ben dobták piacra ugyanis a Surface nevű hibrid gépet, amely finoman szólva sem rengette meg a világot, de a konszernt ez láthatóan egy cseppet sem zavarta.

Ugyanis gőzerővel tolták a fejlesztéseket ebben a termékkategóriában is, aminek köszönhetően viszonylag nagy gyakorisággal bukkantak fel a friss modellek.

A jó élet Szalai Péter 6 perc olvasás
Komoly extrákkal tömték ki az új Microsoft Surface laptopokat, de az áruk gyilkos
A jó élet Szalai Péter 10 perc olvasás
Mi az az üzleti laptop, és miért kell ez neked?
A jó élet Szalai Péter 10 perc olvasás
Gamer laptopnak hívják, de mindenkinek jó, aki erős gépet akar. Mi alapján dönts?

2022 őszén a vállalat Magyarországon is hivatalosan bejelentette, hogy új készülékekkel lép színre, amelyek között a legizgalmasabb a Surface Pro 9 névre hallgató darab. A cég állítása szerint rém sokoldalú, munkára tökéletesen ideális, pláne azoknak, akik sokat mozognak, és mivel adtak kölcsön egy példányt, megnéztem, hogy mind ebből mi igaz.

Kettő az egyben

Ez is egy hibrid, azaz tulajdonképpen egy táblagép, amely mellé jár egy direkt mellé tervezett, egyszerűen csatlakoztatható klaviatúra is, ezt követően pedig már laptopként használható. A súlya kevesebb, mint egy kiló (879 g), igen kompakt (287x209x9,3 mm), szóval tényleg ultramobillis, könnyen hordozható darab. Kényelmesen elő lehet venni akár a repülőn, vonaton, vagy az autó hátsó ülésén is.

Természetes élőhelyén: egy kávézóban.

A szolid Microsoft logóval díszített készülékház ezüstös fém borítást kapott, ami jól néz ki, és ellenállónak is tűnik, bár nyilván nem dobálgattam. A klaviatúrát pedig az úgynevezett alcantara fedi, ami nemez hatású, kellemes tapintású anyag.

Az összhatás mindent összevetve rém elegáns, ezzel a termékkel gond nélkül akár egy igazgatótanácsi meetingre is be lehet ülni gond nélkül, és egy menő kávézóból se fognak kinézni.

Az viszont nem tetszett, hogy mindössze két darab USB-C port található rajta, amivel felesleges kompromisszumok megkötésére késztetik a felhasználókat.

Többféle színben is elérhető. Kép: Microsoft

Az egy dolog, hogy ma már egy csomó mindenre felhő alapú online rendszereket alkalmaznak, de bizony sokan használnak még pendrive-ot, és a legtöbb külső egér csatlakoztatása is problémás lehet emiatt. Ezek a hiányosságok adapterekkel orvosolhatóak, de amikor valaki kiad egy kisebb vagyont egy gépért, az a legritkább esetben akar még ilyesmivel vacakolni.

Használat közben

A billentyűzet vékony, és ebből fakadóan nem annyira stabil, mint amit a hagyományos kialakítású laptopoktól megszokhattunk. Emiatt hosszú távon a gépelés ne esik annyira jól, pedig a gombok mérete, ellenállása és nyomásútja egyébként megfelelő.

Munkára, tanulásra ideális, főleg ha valaki sokat mozog.

A beépített egér mérete, tapintása rendben van, de az említett enyhe instabilitás miatt nem annyira jó, amikor klikkelni szeretnénk.

A legtöbb mai tablettel ellentétben a terméken Windows operációs rendszer fut, aminek köszönhetően sokkal egyszerűbben integrálható egy munkahelyi ökoszisztémába, mint az Android alapú rokonai.

Valamint értelemszerűen a hagyományos számítógépeken elérhető szoftverek is ugyanúgy futtathatóak rajta.

Mire jó?

A nálunk járt változatba a legfrissebb, 12. generációs Intel i7 processzor került, 16 GB RAM társaságában, viszont a dedikált videókártya hiányzik. Ez a hardver az irodai alkalmazásokhoz, általános hétköznapi használathoz, filmezéshez, chateléshez, videókonferenciákhoz kiemelkedő teljesítményt biztosít, így minden villámgyorsan és stabilan fut. Azonban a videókártya hiánya miatt a jobb grafikájú játékokhoz, vagy komplexebb 3D-s programokhoz már nem elég.

Játékra nem az igazi

A hűtés kulcskérdés az ilyen típusú eszközök esetében, és ezt itt elég jól megoldották, mert még akkor sem válik kellemetlenül forróvá, ha maximum fordulatszámon pörög a hardver. A hangszórója nem valami nagy szám, zenét hallgatni nem nagyon lehet élvezetes minőségben rajta, de filmezni, vagy online konferenciákhoz tökéletesen megteszi. 49 Wh-s akkumulátorral látták el, amely ebben a (méret)kategóriában kiemelkedő kapacitást jelent, és ez az üzemidőn is meglátszik.

Akár 17 órán keresztül képes ellátni energiával a készüléket, ami ma igen-igen jó eredménynek számít. Gond nélkül végig lehet vele tolni egy interkontinentális repülést is, ami nagy pozitívum.

Képernyő

Annyi más Surface eszközhöz hasonlóan a képarány itt sem a megszokott 16:9 képarányt, hanem a 3:2-est alkalmazták. Ebből fakadóan a kijelző “magasabb” a megszokottnál. Ez a filmekhez vagy játékokhoz nem ideális, hiszen azokat 16:9 képarányra optimalizálják, viszont a munkavégzés, tehát például szöveg- vagy képszerkesztés, esetleg táblázatkezelés során hasznos lehet.

A 3:2 képarányú kijelzőn jó dolgozni! Ilyen amikor tabletként vetik be.

A képernyő érintésérzékeny, amiről sokan nem is gondolnák, hogy mennyit segíthet, pedig ez tényleg olyan tulajdonság, ami gyorsabbá és kényelmesebbé teszi a tanulást vagy a munkát. Én évek óta érintőképernyős laptopot használok, és ezzel igen gyorsan lehet scrollozni vagy lapozni például, ami szuperjól jöhet, ha nincs kéznél külső egér.

A felbontás 2880 X 1920 képpont, ami ilyen képméret (13″) mellett extrémen nagynak számít, tehát a részletességre nem lehet panasz. Az viszont nem tetszett, hogy az OLED helyett a megjelenítő az LCD technológiára épül.

Ennek ugyanis csúnyábbak a színei, gyengébb a feketéje, és ezáltal a kontraszt sem az igazi. Megmondom őszintén, ez komoly csalódást okozott, egy ennyi pénzbe kerülő, deklaráltan prémium modellnek szánt hordozható gép esetén az OLED kijelző ma már lehet jogos elvárás.

Extrák

Az már magában pláne, hogy a termék használható tabletként és laptopként is, de az extráknak ezzel még nincs vége! A modell az érintőképernyőnek köszönhetően képes együttműködni a cég saját fejlesztésű aktív tollával, a Slim Pennel. Mivel a nyomásérzékenység 4096 fokozatú, ezért lehet vele vastagabb, vékonyabb vonalakat húzogatni annak függvényében, hogy a felhasználó milyen erővel nyomja rá a kijelzőre ezt a perifériát.

Az aktív toll az egyik nagy extra.

Ellátták egy kis beépített rezgő motorral, amely olyan hatást kelt, mintha igazi papírra írnánk, ami jópofa dolog. Az is remek, hogy pakoltak rá programozható gombokat, amelyekhez hozzárendelhetőek bizonyos funkciók, illetve arra is lehetőség nyílik, hogy ezekkel azonnal megnyissunk egyes szolgáltatásokat.

Tehát így a Slim Pen egyfajta távirányítóként is bevethető, amellett, hogy kiválóan használható a grafikai alkalmazásoknál vagy nagyon beválhat prezentációknál is.

A toll egyébként az alapkiszerelés részeként jár a termék mellé, és az jó ötlet volt, hogy a klaviatúra felső részén alakítottak ki számára egy kis odút. Ennek köszönhetően pedig biztonságosan és kényelmesen szállítható, nem kell attól félni, hogy elvész, otthon vagy az irodában marad.

A billentyűzet rém elegáns az alcantara borításnak köszönhetően.

A beépített webkamera már a belépő kategóriában is alapelvárás évek óta. Viszont a mérnökök csavartak egyet a dolgon, hiszen különféle speciális funkciókkal dobták fel ezt az eszközt. A legfigyelemreméltóbb, hogy egy motor révén a kamera képes követni a felhasználót, valamint mód van a háttér elhomályosítására is. E szolgáltatások nélkül lehet élni, de tény, hogy a videóchatelést-videókonferenciázást, online meetingelést megkönnyítik, jobbá teszik.

Mi a baj?

A Microsoft Surface Pro 9 tényleg egy szuper kis eszköz, sokoldalú, az üzemideje remek, munkára, tanuláshoz ideális társ lehet, feltéve, ha valaki nem gépelne különösebben sokat. A dizájnja remek, egy igazi presztízs modellnek tűnik, az ára azonban sokkoló. De tényleg. A nálam járt változat durván 900 000 forintba kerül, és a gyengébb kiadásai is 6-700 000 forint körül mozognak.

Túlárazottnak éreztük.

Ennyi pénzért pedig már lehet kapni egy kifejezetten nagy teljesítményű, videókártyával és OLED kijelzővel megtámogatott nagyobb laptopot is akár.

Az árazás az, ami igen erősen kétségessé teszi a sikert, mert egyébként a termék tényleg rendben van.

És itt kell megjegyezni azt is, hogy a Surface Pro 9-t nem a Microsoft rakja össze, hanem mondjuk az almás cég, akkor sokkal jobb esélyei lennének.

Abszolút életképes a koncepció. Kép Microsoft

Akadnak ugyanis brandek, amelyeknek vannak rajongói, olyan emberek, akik hajlamosak akár sokat fizetni egy-egy ilyen prémium eszközért. Ilyen a már említett Apple, és ilyen a Panasonic, a Sony, a Razer vagy akár az Asus, de hát sajnos a Microsoft nem tartozik ezek közé. Hogy ez miért alakult így, annak történelmi okai vannak, amit most felesleges lenne boncolgatni, a lényeg, hogy ez nem könnyíti meg a Surface 9 Pro dolgát.

The post Ez történik, ha a Microsoft szexi munkalaptopot akar gyártani appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés