:

A tíz legfontosabb techtrend, amire jobb, ha készen állsz 2023-ban

A tíz legfontosabb techtrend, amire jobb, ha készen állsz 2023-ban

Digitális világunkat évről évre újabb trendek és fejlesztések formálják, melyekkel ha nem barátkozunk meg időben, durván lemaradhatunk. Mutatjuk, milyen technológiák térnyerése várható a következő 12 hónapban.

Anyalapunk, a Forbes.com összegyűjtött 10 techtrendet, amikre érdemes lesz odafigyelni, mert jelentős változásokat hozhatnak az életünkben és egyre nagyobb teret nyerő digitális világunkban.

Üzlet Zsiborás Gergő 13 perc olvasás
Megtalálják a tűt a szénakazalban – a rák elleni küzdelemre több mint 8 milliárdos befektetést kapott a magyar techcég
Üzlet Knittel Martin 4 perc olvasás
Ha ebből kimaradsz, vége a cégednek – öt fontos gondolat a digitális transzformációról
Zöld Madzin Emília 5 perc olvasás
Fogunk egyáltalán hidrogénhajtású repülőgéppel utazni valaha?

1. AI mindenütt

A mesterséges intelligencia 2023-ban mind nagyobb mértékben fogja támogatni a cégeket és vállalkozásokat intelligens termékek és szolgáltatások nyújtásában.

Algoritmusok segítenek majd a ruhaválasztásban, hogy eleve a méretünknek és ízlésünknek megfelelő öltözéket kínáljanak a platformok, csökkentve a zajt, növelve a forgalmat.

Az érintésmentes, autonóm vásárlás és szállítás még komfortosabbá válik, könnyebben válogathatunk a termékek között és fizethetünk a szolgáltatásokért.

Nemcsak a felhasználók, de a kereskedők dolgát is megkönnyíti az AI. Általánossá válik a mesterséges intelligencia alkalmazása a kiskereskedelemben a háttérben zajló készletkezelési folyamatok automatizálása területén, támogatva az autonóm kézbesítési technológiák használatát.

2. Valóságossá váló metaverzum

Szakértők szerint a metaverzum 2030-ra 5 billió dollárral növeli a világgazdaságot, és 2023 lesz az az év, amely meghatározza a metaverzum irányát a következő évtizedre. A kiterjesztett valóság (AR) és a virtuális valóság (VR) technológia tovább fejlődik. Különösen a munka területén várhatók nagy fejlesztések.

Az avatarok világában is hatalmas fejlődésre lehet számítani 2023-ban. A metaverzumban való jelenlétünk kiterjesztett alakja arra is képes lesz, hogy ne csak úgy nézzen ki, ahogyan mi, de ránk jellemző testbeszédünket és gesztusainkat is megjelenítheti.

Fotó: Stephan Sorkin

Bizonyos cégek már ma is élnek az AR és a VR lehetőségeivel. Az Accenture létrehozott egy saját metaverzumot, melyet Nth floor névre keresztelt. Ebben a virtuális világban a cég irodáiban ismerkedhetnek, szocializálódhatnak és intézhetik az ügyeiket a dolgozók a fizikai jelenlét szüksége nélkül.

3. A Web3 fejlődése

Jelentős fejlődés lesz megfigyelhető a blockchain területén is 2023-ban is, ahogy a vállalatok egyre több decentralizáltabb terméket és szolgáltatást hoznak létre. Jelenleg például mindent a felhőben tárolunk – de ha decentralizáljuk az adattárolást, és blockchain segítségével titkosítjuk az adatokat, akkor nemcsak biztonságosabbak lesznek az információink, hanem innovatív módokon is elérhetővé és elemezhetővé válnak.

Az NFT-k a gyakorlatban is jobban használhatók, praktikusabbak lesznek az új évben. Ezekkel lépünk interakcióba a megvásárolt digitális termékekkel és szolgáltatásokkal, vagy akár NFT-k képviselhetik a megkötött szerződéseinket is.

4. Hidak a digitális és a fizikai világ között: a digitális ikrek és a 3D nyomtatás

A fizikai valóság formálása és tökéletesítése már nem kell, hogy ténylegesen a fizikai valóságban történjen, erre ad teret a digitális iker technológia és a 3D nyomtatás.

A digitális iker egy fizikai eszköz, rendszer, termék vagy művelet virtuális mása vagy szimulációja, melynek segítségével biztonságos, digitális körülmények között tesztelhetők az újítások, fejlesztések.

A tervezők és mérnökök digitális ikreket használnak fizikai objektumok újrateremtésére a virtuális világokban, így minden elképzelhető körülmény között tesztelhetik őket a valós kísérletek magas költségei nélkül.

2023-ban még több digitális ikerpárt fogunk látni, a gyáraktól a gépeken és autókon át a precíziós egészségügyig szinte minden területen.

A virtuális világban végzett tesztelés után a mérnökök módosíthatják és szerkeszthetik az alkatrészeket, majd 3D nyomtatási technológia segítségével létrehozhatják azokat a valós világban. Így dolgoznak már a Forma-1-es csapatok teljesítményének javításán is.

5. Megszerkesztett természet

A jövő világában megváltoztathatók az anyagok, a növények, akár az emberek is. A nanotechnológia fejlődésével igény szerinti tulajdonságokkal rendelkező anyagokat lehet létrehozni, vagy a szükséges tulajdonságokkal – vízállóság, öngyógyító képesség – lehet felruházni már létező anyagokat.

A CRISPR/Cas9 genetikai olló már létezik néhány éve, de 2023-ban garantáltan érzhetően felgyorsul a génszerkesztési technológia. Felhasználható a DNS-mutációk korrigálására, az ételallergia problémáinak megoldására, a termények feljavítására, vagy akár az emberi jellemzők, például a szem- és hajszín szerkesztésére is.

6. A kvantum-számítástechnika térnyerése

Világszintű verseny folyik a kvantum-számítástechnika fejlesztésében.

Az információfeldolgozás és -tárolás területén új utakat kereső technológia szubatomi részecskék segítségével operál és olyan számítógépek létrehozását teszi lehetővé, melyek hárombilliószor gyorsabban működnek, mint a ma elérhető leggyorsabb hagyományos processzorok.

Ez azonban potenciális veszélyt is rejt magában, mivel az új technika használhatatlanná teheti a jelenlegi titkosítási gyakorlatokat: azok a nemzetek, melyek ilyen fejlesztésekkel foglalkoznak, feltörhetik más nemzetek, üzletek, biztonsági rendszerek kódjait.

Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Kína és Oroszország is rengeteg pénzt fordít a kvantumtechnológiák fejlesztésére.

7. A zöld technológiák

A világ előtt álló egyik legnagyobb kihívás a szén-dioxid-kibocsátás megfékezése és a klímaváltozással való megküzdés.

Ezen az úton 2023-ban fontos szerephez jut a zöld hidrogén. Ez a hidrogén megújuló, azaz szél-, nap- vagy vízenergia felhasználásával, a víz elektrolízisével készül, így előállítása nem jár CO2-emisszióval.

Előrelépés várható a decentralizált villamosenergia-hálózatok fejlesztésében is. Az így megvalósuló megosztott energiatermelés kisebb áramgenerátorok és energiatárolók rendszerét biztosítja, melyek egy-egy közösséget vagy magánházat szolgálhatnak ki. Ezzel akár egy család képes biztosítani saját áramellátását akkor is, ha a főhálózat nem áll rendelkezésre.

A zöld hidrogén olyan módon előállított H2 molekula, melyet karbonmentes áramforrásból víz bontásával és elektrolízis segítségével gyártanak. Fotó: Nicholas Doherty

Energiarendszerünket jelenleg főként a hatalmas gáz- és energiavállalatok uralják, a decentralizált energetikai kezdeményezések viszont világszerte demokratizálhatják az energiát, miközben csökkentik a szén-dioxid-kibocsátást is.

8. Egyre emberibb robotok

A következő évben egyre emberszerűbb robotok vehetnek körül minket mind megjelenésüket, mind képességeiket tekintve. Remekül bevethetővé válnak például eseményeken a vendégek fogadásában és útba igazításában, csaposként, concierge-ként, vagy akár idős emberek mellett segítőként.

Összetett feladatok elvégzésére válnak képessé, melyek révén raktárakban, gyárakban az emberi munkaerő mellett vehetnek részt a logisztika és a gyártás területén.

Elon Musk szeptemberben mutatta be a két Optimus humanoid robot prototípusát és bejelentette, hogy a Tesla 3-5 éven belül készen áll a megrendelések fogadására. Ezek a robotok megemelhetik helyettünk a nehezebb tárgyak vagy meg is öntözik a növényeinket – hamarosan tehát robotinasként segíthetik mindennapjainkat a ház körül.

9. Az autonóm rendszerek térnyerése

Egyre több vállalkozás és cég alkalmaz már most is automatizált rendszereket, elsősorban a szállítás, a logisztika területén, számos gyár és raktár részben vagy teljesen már most is autonóm.

A folyamat a következő évben felgyorsul. 2023-ban még több önvezető teherautóval és hajóval, valamint szállítórobottal fogunk találkozni.

Az Ocado brit online szupermarket például több ezer autonóm robotot használ magasan automatizált raktáraiban az élelmiszerek válogatására, emelésére és mozgatására. A raktárban mesterséges intelligencia segítségével helyezik a legnépszerűbb cikkeket a robotok számára könnyen elérhető helyekre. A technológiát a jövőben az élelmiszer-kiskereskedők felé is kiterjesztik.

Több ebből Előzd meg a kiégést: 8 tipp, melyek segítenek fenntartani a munka és a magánélet kényes egyensúlyát Így indul neki a hétvégének a forint

10. Igény a fenntartható technológiák iránt

Sokan vagyunk bizonyos technológiák – okostelefonok, táblagépek és számítógépek rabjai –, de egyre többeket érdekel, hogy honnan is származik az ezek előállításához szükséges alkatrész, alapanyag, a ritkaföldfémek, a chipek. Alulról építkezik a fenntartható technológiák iránti igény növekedése.

Jelenleg olyan felhőszolgáltatásokat is használunk, mint a Netflix és a Spotify, amelyek működését rengeteg energiát fogyasztó, hatalmas adatközpontok teszik lehetővé. A változást sürgető igények nyomán akár már a következő évben megoldásokat szülhetnek.

Egyre több fogyasztó követeli meg az általa vásárolt terméktől és szolgáltatástól, hogy energiahatékony és fenntartható legyen. Választásaik nyomán növekvő erőfeszítéseket láthatunk az ellátási láncok láthatóbbá tétele és az új technológiák alkalmazása irányában.

The post A tíz legfontosabb techtrend, amire jobb, ha készen állsz 2023-ban appeared first on Forbes.hu.