:

Európa legizgalmasabb éttermei: mit tud a régió egyetlen 3-csillagosa?

Európa legizgalmasabb éttermei: mit tud a régió egyetlen 3-csillagosa?

Mindössze bő két óra autózásnyira található a régió egyetlen 3 Michelin-csillagos étterme. Megmutatjuk a legfrissebb menüjüket.

Jelen voltam Michelin Kalauz bemutatóján, amikor 2019-ben Bécsben végre egy éttermet – hosszú hosszú várakozás után – a legmagasabb díjjal, 3 Michelin-csillaggal értékeltek. A helyszínen lévő osztrák séfek csalódása szinte kézzel fogható volt.

A helyszínre érkező Gwendal Poullenec, a Michelin Kalauz igazgatója figyelmét sem kerülhette el, hogy gyakorlatilag mindenki a szintén jelenlévő Heinz Reitbauert, a hatalmas nemzetközi népszerűségnek örvendő Steirereck séfjét várta volna, hogy hosszú évek után végre eljut a 3 csillagig.

Ehelyett a mindössze 3 éve Németországból Ausztriába áttelepülő, spanyol származású Juan Amador örülhetett. Az osztrák gasztroközvélemény még nagyon sokáig nem tudott napirendre térni a csalódása felett, de ez persze nem sokat módosított a tényen, ami azóta is változatlan: Ausztria, és egyben a régió egyetlen 3 csillagos étterme az Amador étterem.

+ 2 kép a galériában + 2 kép a galériában A 2019-es díjátadó (5 kép)

Juan Amador étterme Bécs külvárosában, a hangulatos Heiligenstadt városrészben található, kis borászatairól és vendéglőiről híres Grinzing tőszomszédságában. Az épület tulajdonképpen a Hajszan Neumann borászat része, maga az étterem egy gigantikus borospince, ódon téglafalak a legmodernebb világítótestekkel kombinálva.

Térerő nincs, elegancia, kedves, mégis laza szerviz, izgalmas dizájn annál inkább, így nem is annyira hiányzik az a pár apró jelecske a telefon képernyőjéről.

+ 6 kép a galériában + 6 kép a galériában

Rövidesen megkezdődik a tüzijáték, a pillanatfelvétel nevű menü igyekszik nem kétséget hagyni affelől, hogy milyen étteremben is vagyunk: már a konyha (nonverbális) üdvözletei is igen meggyőzőek, mind ízhatásukban, mind pedig a prémium alapanyagok használatában.

Balfegó tonhal, fehér szarvasgomba Albából, norvég homár, de közben nem elfeledkezve arról, hol is vagyunk: számtalan kisebb-nagyobb poén emlékeztet a bécsi hagyományokra: egy variáció tafelpitzre, töpörtyűs gombóc, és még pár apróság, de azért a menü nagy része inkább internacionalista, ahol zéró kilométer helyett fontosabb inkább a minőség és a presztízs. Így fér meg egymás mellett a spanyol polip, a skót fésűkagyló és a breton rombuszhal, alaposan beleszédülnénk, ha egy Európa-térképen ki kéne keresni minden hozzávaló származási helyét.

+ 3 kép a galériában + 3 kép a galériában Amuse bouche, falatkák, előételek (6 kép)

Az ételek magabiztosságról, a bizonyítási kényszer hiányáról, de mégis laza kreativitásról és nagyon magas fokú profizmusról árulkodnak, különösen a különböző szószok és mártások jelölik ki a helyét a csúcskategóriában.

A szándék nemes (a vendég elkápráztatása), a kivitelezés tökéletes, még ha kicsit idejétmúlt is ez a stílus, ma már sokkal inkább szokás arra koncentrálni, hogy erősen kötődve a helyi alapanyagokhoz és szokásokhoz, a szezonalitásra erőteljes hangsúlyt helyezve készüljön egy földrajzilag is sokkal egységesebb menü. De ezt leszámítva nincs ok kritikára, maximum a mennyiség az, ami túlzó, főleg, amikor kiderül, hogy a séf még egy extra főétellel is kedveskedni szeretne.

A kíváncsiság pedig nagy úr, így a nem kevésbé erőteljes desszertsorra kicsit kevesebb lelkesedés marad, pedig az is kínál még maradandó örömöket. Mármint nem csak deréktájon maradandó…

+ 2 kép a galériában + 2 kép a galériában Főételek és desszertek (5 kép)

Az Amador étterem már harmadik helyen talált új otthonra, talán erre is utal, hogy a weboldal .com-ra végződik, nem egy adott ország jelére, két németorzági város után Bécs úgy tűnik, akár tartósan is örülhet a séf jelenlétének.

Cím

Amador Restaurant
Grinzinger Str. 86
Bécs
Ausztria

The post Európa legizgalmasabb éttermei: mit tud a régió egyetlen 3-csillagosa? appeared first on Forbes.hu.