:

Elon Musk: az igazi Vasember vagy egy zseniális szélhámos?

Elon Musk: az igazi Vasember vagy egy zseniális szélhámos?

Néhány év leforgása alatt gyökeresen megváltozott a közvélekedés Elon Muskról. Nem is olyan rég még az igazi Vasemberként emlegették, és sokan a világ megváltóját vélték felfedezni benne. Ő volt a régóta várt emberarcú milliárdos, aki öncélú haszonszerzés helyett végre az emberiség számára hasznos dolgokkal foglalkozik, és elhozza a technológiai fejlettség aranykorát.

A Steve Jobsot követő vállalkozók sorában Elon Musk teszi a legmagasabbra a lécet. Szerencsések vagyunk, hogy személyében megkaptuk a valódi Tony Starkot

mondta róla Marc Andreessen kockázati tőkebefektető és webes úttörő 2015-ben.

Egyre növekvő népszerűsége – és vagyona – miatt a média is többet kezdett foglalkozni vele, így idővel felszínre jutottak a techmilliárdos pozitív megítélését romboló információk. Egy rakás be nem tartott ígéret és kétes döntés után Musk rekordidő alatt vált tekintélyes rajongótáború személyből a világ egyik legmegosztóbb emberévé. A drasztikus változás okainak feltárásához azonban nem elegendő néhány konkrét tettet vagy eseményt kiemelni, hanem egész eddigi karrierjét meg kell vizsgálni.

Így lett gazdag

A gazdagság Elon előtt sem állt messze a Musk családtól, apja, Errol Musk dél-afrikai smaragdbánya-tulajdonosként nem panaszkodhatott pénzügyi gondokra, gyermekeit luxuskörülmények között nevelte. Mikor Elon és testvére első cégük, a Zip2 megalapítását tervezték, apjuk 28000 dollárral (nagyjából 11 millió forinttal) támogatta őket.

Saját vagyont (22 millió dollárt) a Zip2 eladásával szerzett, a befolyó összegből pedig megalapította az X.com online bankot. A vállalat később összeolvadt konkurensével, a Peter Thiel alapította Confinityvel, majd a két cégből megalakult vállalat felvette a PayPal nevet, amit egy évvel a névváltás után felvásárolt az eBay, ezzel Musk 250 millió dollárhoz jutott.

Az üzlettel nemcsak rengeteg pénzt szerzett, hanem hírnevet is, a digitális fizetés iparágának úttörőjeként kezdték emlegetni. Emiatt a mai napig szívesen hivatkozik magára a PayPal alapítójaként, ami nem fedi a valóságot, hiszen ő csak a Confinityvel összeolvadó X.com társalapítója volt, és a 2001-ben megalakuló PayPalnak ő már nem volt a része, ugyanis 2000-ben eltávolították pozíciójából. Egyes források szerint Musk egyáltalán nem játszott szerepet a PayPal sikereiben, sőt, távozása virágoztatta fel a vállalatot. A The PayPal Wars című könyv egyenesen a vállalat gazembereként mutatja be a világ jelenleg leggazdagabb emberét.

Az internetes pénzügyi szolgáltatásból származó, figyelemre méltó vagyonnal kényelmesen vissza lehetett volna vonulni és gondtalan életet élni, ám Musknak más tervei voltak: a megszerzett pénzből új céget alapított, az űrkutatás és -utazás felélénkítését tűzve ki célul.

Axel Koester / Corbis / Getty Images Elon Musk figyeli a Falcon1 rakéta felszállását 2008. szeptember 29-én.

A SpaceX indulása

Elon Musk 2002-ben alapította a SpaceX-et, amelynek fő céljai között szerepel az űrutazás olcsóbbá tétele újrahasznosítható rakéták alkalmazásával, a mindenki számára elérhető űrturizmus beindítása, valamint egy Mars-kolónia létrehozása. Az elképzelés szerint egy teljesen önfenntartó, nagyjából egymillió lakosú várost alapítanának a vörös bolygón, így maga az emberiség túlélhetne akár egy, a Föld teljes lakosságának pusztulásával járó katasztrófát is.

A Mars-program kiemelkedően fontos az élet jövőjének szempontjából, mindig fennáll a veszélye, hogy valami rossz történik a Földön, a dinoszauruszok sincsenek már itt

érvel Musk.

Az izgalmas tervek hamar közkedvelt figurává tették az alapítót, mivel az egész emberiséget szolgáló ambíciók szimpatikusnak tűntek. Valóban szép ígéretek, csakhogy a megvalósítás egyelőre nem látszik: Musk korábban 2024-re ígérte az első űrhajós eljuttatását a Marsra, aztán 2030-ra módosította a dátumot, de a NASA szerint ez a határidő sem reális.

A be nem tartott fogadalmak mellett más ügyekben is kritika éri az űrkutatási vállalatot, amiért olyan projektekbe is belekezdett, amik látszólag sokkal inkább szolgálják a tulajdonos pénzügyi fejlődését, mint a civilizáció érdekeit. Az elmúlt években a SpaceX kémműholdat is felbocsátott, a Starlink projekt keretében pedig rengeteg űreszközt indítana el. Ezek felhasználhatók akár harcászati célokra is, tehát sok pénzért bérbe lehet adni őket hadseregeknek. Ebből kiindulva pedig minél több műholdja van valakinek, annál nagyobb a potenciális bevétele, és ami még fontosabb: a befolyása.

Jelenleg Musk vállalata birtokolja a világon üzemben lévő összes műhold 35 százalékát, emiatt Stephane Israel, az Arianespace vezetője attól tart, a milliárdos idővel teljesen kisajátíthatja a világűrt.

A SpaceX működése ráadásul már konkrétan is veszélyeztetett emberi életeket: augusztusban egy ausztrál férfi földjére óriási, nagyjából háromméteres űrszemét csapódott be. Később kiderült, hogy a panel a SpaceX 2020-as Crew-1 missziójának űrkabinjához tartozott. Nem ez volt az egyetlen eset, amikor Elon Musk magánűrprogramja élőlényeket sodort veszélybe, egy másik alkalommal például védett területen okozott bozóttüzet a SpaceX egyik rakétája. És ha már veszélyes járművekről van szó, érdemes megemlíteni Elon Musk egy másik vállalkozását is.

A Tesla „alapítója”

A milliárdos mindig is fényes jövőt jósolt az elektromos autóknak, ezért, amikor Martin Eberhard és Marc Tarpenning, a Tesla alapítói felkeresték, hogy legyen a cég első befektetője, habozás nélkül beszállt. Fő pénzügyi támogatóként sok beleszólása volt a vállalat ügyeibe: az ő határozott elképzelése volt, hogy a Tesla luxusmárka legyen, ne pedig egy „idiótán kinéző Prius”. Ahogy az is, hogy Detroit helyett a Szilícium-völgyben legyen a székhelyük – foglalja össze a kezdeteket az Adalo.

A Teslába társulás tovább növelte a „világmegmentő” imázst, hiszen a környezetbarát közlekedés globális kiépítése elengedhetetlen a klímaváltozás megfékezéséhez. Ezzel már két, látszólag az emberiség javát szolgáló vállalat is az ő nevéhez fűződött, így népszerűsége sosem látott magasságokba ért.

Musk állításával szemben konkrétan az sem igaz, hogy ő lenne a Tesla alapítója. Az ugyanakkor vitathatatlan, hogy a csatlakozása előtt a vállalat nem volt több egy ismeretlen startupnál, a segítségével pedig világméretű céggé nőtte ki magát. Sőt, az is neki köszönhető, hogy az elektromos autók gyártása mellett olyanokkal is foglalkozik a Tesla, mint az automatizálás.

Elon Musk pár éve egy tweetben írt arról, hogy 2018-ra elérhetők lesznek a teljesen önvezető Teslák, ez azonban nem valósult meg, sőt, egyre több videó lát napvilágot baleseteket okozó, meghibásodott robotpilótájú autókról. Legutóbb idén novemberben került nyilvánosságra egy olyan felvétel, amelyen az látható, amint a Tesla egyik járműve parkolás helyett teljes sebességgel kezd száguldani. A balesetben ketten meghaltak, hárman pedig megsérültek.

Crazy @Tesla video from a week ago. Just saw it on Reddit.

Driver was trying to park the car and then things went awry.

Parking button didn’t work.

Breaks didn’t work.

It just kept on accelerating.

Two people including a high school girl dead. pic.twitter.com/GTwVs7QOg6

— Ravi Handa (@ravihanda) November 13, 2022

A teljesen önvezető autók ígérete nem az egyetlen, amit nem sikerült betartania Elon Musknak, az elmúlt években annyi vállalást hagyott beteljesítetlenül, hogy már egy külön weboldal listázza ezeket.

Betartatlan fogadalmak

Az elonmusk.today weblap nem csak összegyűjti a milliárdos felelőtlen kijelentéseit, de azt is méri, pontosan hány nap telt el a közlésük óta. Íme néhány ígéret, amit egyelőre nem valósított a milliárdos:

2012 – ingyenesen használható napelemmel működő Tesla-töltőállomások. 2015 – 2017-re 1000 kilométeres lesz a Tesla autók hatótávja. 2016 – 2017-ben elérhető lesz a napkollektorként működő tetőcserép. 2017 – 2021-re a Neuralink képes lesz emberi agyakat számítógépekkel összekötni, ezzel segítve az agyi betegségek gyógyítását. 2017 – hamarosan elkezdődnek egy Hyperloop vonal építési munkálatai, amely 29 perc alatt teszi meg a New York–Washington D. C. távot. 2017 – a SpaceX rakétái nemsokára embereket fognak szállítani New Yorkból Londonba egy átlagos repülőjegy áráért. 2018 – hamarosan hangvezérléssel fognak működni a Tesla járművek. 2018 – készíteni fog egy médiaplatformok hitelességének értékelésére használatos weboldalt. 2018 – létrehoz egy saját, édességgyártó céget. 2018 – az alagútásásokból termelődött földből fog olcsó téglákat gyártani. 2018 – 2028-ra a SpaceX létrehoz egy Mars-bázist. 2018 – hamarosan érkezik a Teslaquila nevű alkoholos ital. 2019 – a SpaceX rakétatechnológiájának segítségével repülő Tesla autókat fognak készíteni. 2019 – 2020-ra egymillió, teljesen önvezető robottaxi lesz az utakon.

Elon Musk egyszer azt nyilatkozta, nem próbál elérhetetlen célokat kitűzni.

Természetesen nem próbálok elérhetetlen célokat kitűzni. Szerintem az nagyon demotiváló tud lenni. Szándékosan soha nem tűzök ki teljesíthetetlen célokat.

Ennek ellenére a függőben lévő projektek jegyzéke igen terebélyes. A beteljesítésre váró tervek listájának gyarapodásával az emberek elkezdték megkérdőjelezni Musk hitelességét. Vajon nem csak üres ígéretekről van-e szó a hírnév és a tőzsdei érték felpumpálásának érdekében?

Az ilyesminek lehetnek súlyos következményei, Elizabeth Holmest, a Theranos vállalat alapítóját idén novemberben ítélték 11 év börtönre, miután azt állította: technológiájuk segítségével néhány csepp vérből diagnosztizálni lehet majd számos betegséget. A vád szerint ez a befektetők megtévesztésének számít, és többen az évszázad legnagyobb csalójának kiáltották ki. Felmerül a kérdés, hogyha Holmes tevékenysége letöltendőt érdemel, akkor a sokak által szélhámosnak bélyegzett Tesla-tulajnak miért nem kell semmilyen módon számot adnia az üres ígérgetéseivel kapcsolatban? Az elmúlt időben azonban teljesen mással keltett felháborodást a techmogul, ugyanis még egy cég tulajdonosává vált.

JUSTIN SULLIVAN / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images / AFP Elizabeth Holmes és párja, Billy Evans érkezik a Theranos vállalat alapítójának ítélethirdetésére a 2022. november 18-án.

Hatalomátvétel a Twitternél

Október 28-án hivatalosan Elon Musk lett a Twitter új tulajdonosa, ezt követően azonnal kirúgta a teljes vezetőséget. A jól bevált „tech-Jézus” szerepet természetesen ebben a helyzetben is megpróbálta magára ölteni.

Azért szereztem meg a Twittert, mert a civilizáció jövője szempontjából fontos, hogy legyen egy közös digitális főtér, ahol egészséges módon, erőszak nélkül lehet vitatkozni a legkülönbözőbb nézetekről. (…) Ezért vettem meg a Twittert. Nem azért tettem, mert könnyű lenne. Nem azért tettem, hogy több pénzt keressek. Azért tettem, hogy megpróbáljak segíteni az emberiségen, amelyet szeretek

fogalmazott egy bejegyzésében.

Ám ez nem volt elegendő, ettől kezdve sorra érkeztek az újabb és újabb hírek, amelyek egyre inkább rontották Musk reputációját. Egyesek szerint, mióta megtörtént a tulajdonoscsere, elszabadult a gyűlöletbeszéd a platformon, ennek következtében pedig a hírességek egymás után hagyják ott a közösségi oldalt. Tovább rontotta a megítélését az is, hogy a Twitter alkalmazottai közül több mint négyezer embert rúgott ki mindenféle előzetes figyelmeztetés nélkül. Nem sokkal később már arról beszéltek, hogy a közösségi oldal közel áll a teljes összeomláshoz. És nem ez volt Elon egyetlen cége, ahol igazságtalan elbocsátások történtek, a SpaceX néhány egykori munkavállalója azt állítja, azért rúgták ki őket, mert nyíltan kritizálták a tulajdonost.

Mindez antipatikus képet fest Muskról, azonban nem cáfolja meg azt, hogy az emberiség érdekében cselekedne. Indítékait természetesen képtelenség biztosan megállapítani anélkül, hogy a fejébe látnánk, viszont nyilvános beszédeinek megfigyelésével talán közelebb juthatunk az igazsághoz.

Tayfun Coskun / Anadolu Agency / AFP A Twitter San Francisco-i székhelye 2022. november 18-án.

A fantasztikus jövő feltalálása

Ashlee Vance, amerikai üzleti rovatvezető és író 2015-ben több mint 50 órát beszélgetett az űrcég alapítójával, ennek nyomán egy könyv is megjelent Elon ​Musk – Tesla, SpaceX és a fantasztikus jövő feltalálása címmel. Az olvasmány azt ígéri, segítségével betekintést nyerhetünk az üzletember életébe és gondolataiba, de a végeredmény egyszerű PR-terméknek érződik, amely nem győz eleget áradozni róla.

Szeretnék abban a tudatban meghalni, hogy az emberiség előtt fényes jövő áll. Ha meg tudjuk oldani a fenntartható energia kérdését, és elindulhatunk a több bolygón élés útján, akkor megbirkózhatunk a legrosszabb forgatókönyv megvalósulásával, az szerintem nagyon jó lesz. (…) Mindent feladnék ezért, akár meg is halnék a Marson. (…) Talán túl sok képregényt olvastam gyerekkoromban. Ezekben mintha folyton meg akarnák menteni a Földet. Arra késztetnek, hogy mindenképpen kíséreld meg jobbá tenni a világot, mert az ellenkezője értelmetlen

– olvashatóak a kötetben a Musktól származó mondatok.

Talán hihető, hogy valóban ilyen nemes ambíciók állnak a SpaceX és a Tesla mögött, az azonban már kevésbé érthető, hogy miként is szolgálja az emberiség jövőjét a rengeteg tőzsdemanipuláció, amely a nevéhez fűződik. Az is jó kérdés, hogy aki ennyire törődik a bolygó sorsával, miért birtokol több magánrepülőgépet és szürreálisan hatalmas villát, hiszen ezek üzemeltetése cseppet sem környezetbarát.

Az évek során Musknak sikerült felépítenie egy olyan rajongótábort, amelynek tagjai feltétel nélkül támogatják és igazolják a milliárdos minden tettét, legyen bármilyen botrányos is. Ez annak köszönhető, hogy egy karizmatikus figura, és remekül használja a közösségi oldalakat. Kiválóan beszél a fiatalok nyelvén, mindig tudja, éppen mely trendek és mémek népszerűek, ezeket pedig hatékonyan használja fel saját és cégei markenting céljaira. Ez egy olyan képesség, amelyre a nagyvállalatok régóta próbálnak szert tenni, ám eddigi kísérleteik rendre kínos kudarcba fulladtak.

A rendíthetetlen híveinek hála olyan dolgokat is megengedhet magának, amelybe más hírességek belebuknának, ugyanakkor mostantól körültekintőbbnek kell lennie, hiszen az általa gerjesztett feszültség egyre csak nő. Az Elon Muskot jellemző ellentmondások valódi rejtéllyé alakítják, hogy ki is ő valójában, és joggal teszik a világ egyik legmegosztóbb emberévé.

The post Elon Musk: az igazi Vasember vagy egy zseniális szélhámos? first appeared on 24.hu.