:

A Gránit Family, mint az életre nevelés egyik fontos eszköze

A Gránit Family, mint az életre nevelés egyik fontos eszköze

Kevés hasznosabb dolgot tanulhat meg az ember gyerekként, mint saját pénzügyeinek megfelelő kezelését. Erre kínál most egyszerű, de mégis sokféle, a családok igényeihez igazodó lehetőséget a Gránit Bank.

Sok szó esik arról, mit is kell vagy kéne megtanulnia egy gyereknek az iskolában a különböző tantárgyak keretében. Az alapvető pénzügyi fogalmak, banki műveletek, pénzügyi szolgáltatások ismerete, és saját pénzügyeinek megfelelő kezelése viszont hivatalosan nem részei a tanterveknek. Hegedüs Éva, a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója szerint ezen jó lenne változtatni.

„A pénzügyi ismereteket, a pénzügyi tudatosságot ugyanúgy kellene tanítani a gyermekek korának megfelelő módon, mint mondjuk a biológiát vagy a nyelvtant. A pénzügyek egész életünk során jelen vannak, el kell sajátítani azokat a készségeket, amelyek segítségünkre lehetnek életünk folyamán.”

ÉLETRE SZÓLÓ TUDÁS

Ha azt nézzük, hogy e készségek fejlesztése terén a felnőtt magyar lakosság esetében is bőven van tennivaló, akkor csak egyetérteni lehet az elnök-vezérigazgatóval. Egy OECD-felmérés szerint a magyar felnőttek jelentős része nehezen birkózik meg az olyan fogalmakkal, mint mondjuk az egyszerű vagy kamatos kamat, kevesen készítenek pénzügyi terveket vagy vezetik kiadásaikat, és a tudatos megtakarítás sem eléggé elterjedt.

Szerintem annak, aki valamihez nagyon jól ért, kötelessége egyszerűvé és érthetővé tenni ezt a dolgot mások számára. Mi a Gránit Banknál a pénzügyekhez értünk nagyon jól, és küldetésünknek tartjuk, hogy egyszerűvé, élményszerűvé és átláthatóvá tegyük a pénzügyeket az ügyfeleink számára, és közben pénzügyi tudatosságukat is fejlesszük”

Az önzetlen segíteni vágyás mellett több is van e küldetéstudat mögött. „Hiszünk abban, hogy ha az emberek pénzügyi tudatossága fejlődik, az erősíti a versenyt, és nem annyira megszokásból, mint inkább a különböző ajánlatokat összehasonlítva választanak majd bankot és banki szolgáltatásokat” – mutat rá az elnök-vezérigazgató, aki alapítása óta vezeti a Gránit Bankot. Márpedig a tudatos összehasonlításból sokszor jön ki jól a Gránit Bank, amely a kezdetek óta úttörőnek számít a digitális pénzügyi szolgáltatások nyújtása terén, például elsőként vezette be itthon a videóbankos szolgáltatást, de megelőzte a piacot például az új generációs mobilfizetési megoldásával is. A digitális megoldások pedig nemcsak kényelmesek és gyorsak, hanem költséghatékonyak is, ami pedig a Gránit Banknál az ügyfelek számára is alacsonyabb költségeket jelent.

CSALÁDI MEGOLDÁS

A bank legújabb, Gránit Family néven elindított szolgáltatása is ilyen, a magyar piacon egyelőre egyedülálló, digitális szolgáltatás, amely ráadásul a leginkább fogékony körben segít növelni a pénzügyi tudatosságot. A szolgáltatás lelke egy kifejezetten 6–18 éves gyermekek számára készült mobilbankos applikáció. Ezt akkor tudják használni a gyermekek, ha szüleikkel együtt nyitnak egy Gránit Family Gyermek, illetve egy Gránit Family Szülő számlát.

Az applikáción keresztül aztán rengeteg lehetőség nyílik meg a gyermekek előtt. Választhatnak maguknak egy saját bankkártyát, amellyel természetesen fizetni is tudnak. Egyszerű felületen, önmagukért beszélő ikonok segítségével láthatják egyenlegüket, végezhetnek egyszerűbb banki tranzakciókat, vehetnek igénybe banki szolgáltatásokat, vagy kérhetnek pénzt a szüleiktől egyetlen kattintással. A szülő a gyerek költéseit, online vásárlási vagy kártyás fizetési limitjeit is figyelemmel tudja kísérni, be tudja állítani, és természetesen heti-havi „zsebpénzt” is meg tud határozni, amelyet gyermeke bizonyos időközönként megkap a saját számlájára.

ESZKÖZÖKET KAPNAK A KEZÜKBE

Ezeknél a funkcióknál is izgalmasabb, hogy mind a gyermek, mind a szülő meg tud határozni bizonyos célokat, feladatokat, amelyek teljesítéséért „fizetség” jár, tehát, mondjuk a gyermek felajánlhatja, hogy 2000 forint fejében lenyírja a füvet, míg a szülő például azt, hogy fizet egy meghatározott összeget zsebpénzként, ha rend lesz a gyerekszobában, de akár jó jegyeket is lehet ilyenformán jutalmazni. Ha a kölcsönösen jóváhagyott feladat, cél teljesül, akkor ennek elfogadása után már indulhat is az utalás, és megjelenik a pénz a gyermek számláján. Természetesen ettől függetlenül is kérhet pénzt a gyermek a szülőtől, aki erről kap egy értesítést, és másodpercek alatt teljesíteni is tudja a kérést.

Az eddigi visszajelzések szerint azt is nagyon szeretik a gyerekek, hogy megjelölhetnek maguknak konkrét célokat, egy könyvet, vagy bármi mást, amelyekre vágynak, és ezekre elkezdhetnek gyűjteni. A rendszeres megtakarítás előnyeit hangsúlyozva a Gránit Bank a gyermekek megtakarításaira magasabb kamatot fizet, mint egyébként, így könnyebben lehet elérni a vágyott célokat.

Akinek annyira megtetszett ez a lehetőség, hogy gyorsan rohanna is számlákat nyitni, annak ki sem kell mozdulnia otthonról, mivel – ahogy a Gránit Bank legtöbb szolgáltatását – ezt is teljesen online módon lehet elintézni, videóbankon keresztül vagy új típusú személyigazolvánnyal, szelfivel (emberi beavatkozás nélkül) is megnyithatók a szükséges számlák, amelyek ráadásul teljesen ingyenesek is.

„Az a célunk, hogy az applikáció segítségével a gyermekek játékos formában, szülői kontroll mellett elsajátíthassák az alapvető pénzügyi ismereteket, ráadásul mind a szülőnek, mind a gyermeknek egyszerűen és könnyen kezelhető lehetőséget biztosítunk a közös pénzügyeik lebonyolítására – mondja Hegedüs Éva. – De mód van arra is, hogy a gyermekek megtanulják, a pénznek értéke van, azért meg kell dolgozni, és érdemes rendszeresen félretenni.”

Arra a felvetésre is van válasza az elnök-vezérigazgatónak, hogy egy ilyen alkalmazás nem anyagiasítja-e el túlságosan a szülő-gyerek kapcsolatot, vagy nem vesz-e el a gyermek szabadságából azzal, hogy pénzügyeit teljesen szülői kontroll alá helyezi. „Ez csak egy eszköz, amelyet használhatnak a szülők és a gyermekek is. Mindenkinek a saját döntése, hogy mennyi zsebpénzt ad, vagy ad-e egyáltalán, hogy meghatároz-e »fizetségért« elvégzendő feladatokat. Az viszont mindenképpen csak jó lehet, ha beszélgetés indul el a családban ezekről a dolgokról, és kialakul egy folyamatos, a pénzügyeket érintő kommunikáció. Nagyon szép visszajelzéseket kapunk a gyerekektől, nem korlátozásként, hanem pont szabadságként élik meg, hogy maguk is nézegethetik az egyenlegüket, számolgathatják a megtakarításaikat vagy a kamatokat. Összességében úgy érzem, teljesült az az alapvető célunk, hogy a technológiai fejlődésből minél többet adjunk át az ügyfeleknek, és egyszerű, de mégis személyes élménnyé tegyük számukra a bankolást.”

A Gránit Family app részletes bemutatása a granitbank.hu/family/ oldalon.

The post A Gránit Family, mint az életre nevelés egyik fontos eszköze appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés