:

Még a NAV is milliárdokkal tartozik – csúcsközelben az állami szervek lejárt számlái

Még a NAV is milliárdokkal tartozik – csúcsközelben az állami szervek lejárt számlái

120,5 milliárd forint a költségvetési szervek lejárt tartozása. A jelenség mögött valószínűleg a kifizetési stop áll.

Majdnem rekordot döntött októberben a költségvetési intézmények lejárt adóssága: az összesített 120,5 milliárd forint alig kevesebb, mint a 2013-as 120,9 milliárd forint. A Népszava szerint az év elején 25 milliárd forint volt a közintézmények lejárt adóssága, júliusra ez közel 47 milliárd forint lett, a kövező három hónapban pedig újra duplázódott az adósság. Ráadásul a céges világhoz hasonlóan megjelent a körbetartozás, a költségvetési szervek közül több már egymás felé sem fizet. A jelenség hátterében valószínűleg a kormányzati kifizetési stop áll.

Üzlet Zsiborás Gergő 2 perc olvasás
Hosszabb téli szünetre küldi az országot a kormány, nincs gond a kifizetésekkel
Üzlet Forbes 1 perc olvasás
Cáfol a Pénzügyminisztérium: nem hosszabbítják meg a kifizetési stopot

A közintézmények leginkább az áruszállítóknak nem fizetnek (75 milliárd), ezt követik a ki nem fizetett egyéb számlák 24 milliárd forint értékben (mint például a szerződéses munkavégzés, vagy a szolgáltatásvásárlás), és csak harmadik helyen van a rezsitartozás 11 milliárddal.

A lejárt adósságok kétharmada a kormányhivataloknál, a rendőrségnél, a Belügyminisztériumban halmozódott fel.

Harmada az egészségügyben

A korábbi években szinte csak a kórházak, egészségügyi intézmények halmoztak fel tartozásokat, a kifizetetlen számlák 70-80 százaléka keletkezett az egészségügyben. Ám mára a nemfizetés, az alulfinanszírozottság, nem az egészségügy kiváltsága: a Magyar Államkincstár adatai szerint az ezen intézmények lejárt adóssága 46,7 milliárd forint volt – vagyis a tartozások bő harmada keletkezett az egészségügyben, ahol egyébként a kormány részleges konszolidációra készül, de csak a számlák kétharmadát készül kifizetni.

A kormányhivatalok lejárt tartozása a Népszava szerint 11,7 milliárd forintra ugrott, egyetlen hónap alatt közel öt milliárd forinttal nőtt. Ugyanakkor az is látható, hogy a kormányhivataloknál is finanszírozási gondok vannak, ennek már a kifizetési stop elrendelése előtt voltak jelei.

A Belügyminisztérium kifizetetlen számlái egyetlen hónap alatt nulláról négy milliárd forintra ugrottak, vagyis itt is a kormánydöntés hatásáról lehet szó.

A rendőrségen nagy a baj

A rendőrségnél viszont hónapok óta látható finanszírozási problémák vannak: október végén a lejárt tartozás 20,7 milliárd forintra rúgott, ez 5 milliárd forintos növekedés egyetlen hónap alatt. A rendőrségen belül az országos és a budapesti főkapitányság, valamint a Készenléti Rendőrség tologat maga előtt több milliárdos számlahegyeket, de szinte minden megyei kapitányság 200-800 millió forinttal tartozik a cégeknek. A büntetésvégrehajtásban sem sokkal jobb a helyzet, itt 6,1 milliárd forintjukra várnak a beszállítók, ami 1,4 milliárdos növekedés egyetlen hónap alatt.

Az oktatásban is látványosan elharapódzott a nemfizetés, a tankerületek adóssága egyetlen hónap alatt 6,1 milliárd forintra ugrott, vagyis megháromszorozódott, ugyanis szeptemberben még csak 2,9 milliárdos hiánnyal küzdött a terület, októberben azonban már 9 milliárddal tartoztak az állami oktatásszervezők a beszállítóknak.

Még a NAV is tartozik

Az állami követelések behajtásért is felelős Nemzeti Adó és Vámhivatal tartozásai is immár 4,8 milliárd forintra rúgtak.

Ez utóbbi az elmúlt hónapokban épült fel, korábban nem volt jellemző, hogy a behajtószerv fizetési problémákkal küzdött volna. Ám az immár harmadik hónapja halmozódó adósság arra utal, hogy nem egyetlen vitatott számla áll a tartozás mögött, hanem pénzügyi gondokról lehet szó.

Borítóképünk illusztráció: Adóbevallásokat rendez egy dolgozó a Magyar Posta 62-es hivatalában a fõvárosi Teréz körúton 2016. május 20-án. MTI/Mohai Balázs

The post Még a NAV is milliárdokkal tartozik – csúcsközelben az állami szervek lejárt számlái appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés