:

Itt a kriptobukta következő áldozata, csődvédelmet kért az egyik legnagyobb cég

Itt a kriptobukta következő áldozata, csődvédelmet kért az egyik legnagyobb cég

Csődvédelmet kért a BlockFi, világ egyik legnagyobb kriptopiaci hitelező és kamatozó szolgáltatásokat kínáló platformja.

Bő két héttel azután, hogy felfüggesztette a kiutalásokat, hivatalosan is csődvédelmet kért a BlockFi, az egyik legnagyobb kriptopiaci hitelező és kamatozó szolgáltatásokat kínáló platform.

A hírt a BlockFi saját oldalán adta hírül, eszerint a vállalat az amerikai csődtörvény szerinti csődvédelmet és reorganizációt kér. A cég is egyértelműen megjelöli az okot, de eddig is tudott volt, hogy az FTX kriptotőzsde és fedezeti alapja, az Alameda Research bedőlése súlyosan érintett több ágazati pénzügyi szolgáltatót, köztük a BlockFi-t is.

A New Jersey-i vállalat a beadvány szerint több mint 100 ezer ügyfélnek tartozik pénzzel, az Ankura Trust a legnagyobb hitelező, 729 millió dollárral ragadt bent a BlockFi-ban.

Üzlet Madzin Emília 2 perc olvasás
„Ember, amit mondtam, az mind hülyeség” – megszólalt az egykor dúsgazdag, már bukott kriptokirály
Üzlet Madzin Emília 3 perc olvasás
Hekkertámadások, eltűnt vagyon – megkezdődött az összeomlott kriptotőzsde ügyének tárgyalása
Interjú Topolay Gábor 33 perc olvasás
Részvényből is lehet lambót venni! – Forbes-vitainterjú a bitcoinról

A BloockFi már korábban leállította a kiutalásokat arra hivatkozva, hogy jelentős likviditási gondot okozott az FTX és fedezeti alapja, az Alameda Research összeomlása. Pedig júliusban pont az FTX akart segítséget nyújtani a BlockFi-nak, 400 millió dolláros hitelkeretet adtak, illetve egy 240 millió dolláros vételi opciót, mivel a vállalatot nagyon megütötte az idei kriptotél és jelentős veszteségeket szenvedett el.

Az FTX-ügy

Az FTX, a világ egyik legnagyobb, centralizált kriptotőzsdéje november elején elismerte: likviditási gondjaik vannak. A bejelentés hírére a kereskedők három nap alatt 6 milliárd dollárt vontak ki a platformról.Riválisa, a Binance először jelezte, felvásárolja az FTX-et, majd visszalépett a tranzakciótól, amitől a kriptotőzsde a teljes összeomlás szélére került.A cég pár nappal később csődvédelmet kért. A csődvédelmi eljárás az amerikai anyacég, az Alameda kriptó fedezeti alap mellett több mint száz kapcsolt vállalkozást is érintett. Ezután az alapító Sam Bankman-Fried lemondott az FTX vezérigazgatói tisztségéről, egyben a bíróság felügyeletét kérte, azért, hogy megpróbálhassa rendezni adósságait.A pánikcunami végigsöpört a kriptopiacon, ami összességében a tőzsde összeomlását váltotta ki.Az FTX piaci értéke az idei év elején még 32 milliárd dollár volt, azonban a keddi tárgyaláson kiderült: Bankman-Fried kulcsfontosságú információkat zárt el a cég vezetése elől, így hiányzott az alapvető pénzügyi kontroll.Az összeomlás utáni becslések szerint az egymillió hitelező összesen több milliárd dolláros veszteséget szenvedett el.

The post Itt a kriptobukta következő áldozata, csődvédelmet kért az egyik legnagyobb cég appeared first on Forbes.hu.