:

Életük éve

Életük éve

AaiMotive
Kishonti László 2015-ben azzal győzte meg az első, nemzetközi nagyágyúkat is felvonultató befektetési körének tagjait, hogy az autógyártás a szoftverek, és nem a hardverek köré fog szerveződni. Többek között a Tesla egyik elsőkörös befektetője is beszállt a projektbe. Kishonti cége, az aiMotive sosem arra játszott, hogy milliárd dolláros befektetésekből több millió dolláros robottaxikat gyártson, hanem hogy olyan keretrendszert építsen, ami bármilyen átlagos autót képessé tesz az önvezetésre.

A NAGY PILLANAT.
A Stellantis a világ negyedik legnagyobb autógyára, náluk a Fiat, a Peugeot vagy a Maserati is. Az évtized végére félig-meddig szoftvercéggé akarnak válni – ehhez pedig adta magát régi partnerük, az aiMotive felvásárlása. Az üzletet novemberben jelentették be, és vélhetően az eddigi legnagyobb felvásárlással végbe menő exitet hozta össze vele Kishonti.

Beton.Hofi
Polgári neve Schwarcz Ádám. Fonogram-díjas rapper, a díjat a Kálvin téri Manna éjjelnappaliban tette közszemlére. Idén jelent meg második albuma, pontosabban mixtape-je, a Playbánia, rendszeres visszatérő a Spotify magyar toplistáin, koncertjeiért a közönség, kollabjaiért pedig a magyar szakma kezd egyre jobban tülekedni.


A NAGY PILLANAT.
Szeptemberben főfellépő volt a Budapest Parkban, majdnem telt ház ordította, hogy „száz kurva bűnnel hazamegyek anyámhoz”. Hogy Ádám izzadtság- vagy könnycseppekkel küszködött-e a megható pillanatban, talán nem is kérdés.

Máté Gábor
Világhírű kanadai–magyar orvos, neve már-már egybeforrt a gyermekkori traumák és a függőségek hatásainak kutatásával. Hetve­nnyolc éves, már kétmillió eladott könyv felett tart világszerte. Idén többször is járt Magyarországon, valamint rendszeres visszatérő a Forbes eseményein, szeptemberben címlapsztorit is írtunk róla. Lehetetlen volt idén úgy megnyitni a magyar internetet, sajtót, hogy ne jöjjön szembe a neve vagy arca, de például Joe Rogan podcastjét is megjárta. Sok év után jelent meg új könyve, a Normális vagy, a Libri sikerlistáján a szócikk írásakor is első.

Partizán
Gulyás Márton még Slejm névvel alapította a politikai-közéleti Youtube-csatornát, utódja, a Partizán 2018 óta fut. A közösségi finanszírozásnak is hála, ma már nagy stáb dolgozik változatos tematikájú, visszatérő műsorokon élő interjútól országjáró tudósításon át late night show-ig, a szerkesztőség valóságos médiavállalkozássá nőtt.


A NAGY PILLANAT.
Az országgyűlési választások történéseit nemcsak végigkísérték, de április 3-án élő, többórás eredményváróval zárták. Olyan még nem nagyon volt, hogy Youtube-csatorna a nagy tévécsatornák és hírszájtok valódi alternatívája legyen.

Rácz András
Történész-politológus, biztonságpolitikai és Oroszország-szakértő, a Német Külpolitikai Társaság külsős munkatársa. 2008-ban szerzett PhD-t történelemtudományokból az Eötvös Loránd Tudományegyetem bölcsészkarán, oktatott a Pázmányon is, idén pedig számos helyen publikálták elemzéseit az orosz–ukrán háborúról. A háború kirobbanása óta szinte naponta ír, nyilatkozik és posztol számos felületen, segít eligazodni a történésekben. Azután is, hogy június végén nem hosszabbította meg szerződését korábbi munkahelye, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem.

Szilágyi Liliána
Európa-bajnoki ezüstérmes úszó. Tavaly decemberben vallott D. Tóth Kriszta műsorában arról, hogy az apja évekig bántalmazta, a vallomásra tizenhárom évet készült. Sosem akart úszni, 2020 novemberében jelentette be először, hogy egy ideig nem indul versenyeken, idén novemberben pedig, hogy felhagy az úszással. Márciusban a Forbes Women’s Summit eseményen önazonossági forradalom indításáról beszélt. Küldetéséről a közösségi médiában is egyre kiforrottabban kommunikál. A Magyar Úszószövetség vizsgálóbizottsága márciusban mondta ki, hogy Szilágyi Liliána igazat mondott az apjáról. A Szilágyi Zoltán által indított rágalmazási perben Liliána részletes vallomást tett, és tizenkilencen tanúskodhatnak mellette (az ügy épp nyomozás alatt).

Rév Marcell
Operatőr.
Alkotótársával és barátjával, Szimler Bálinttal harmadéves korukban Cannes-ig jutottak Itt vagyok című vizsgafilmjükkel, később a formabontó Kodály Method és Balaton Method zenés projektekkel szereztek maguknak nevet. Marcell dolgozott Enyedi Ildikóval (A feleségem története), Mundruczó Kornéllal (Fehér isten) és Sam Levinsonnal (Eufória), ma pedig családjával már Los Angelesben él. Második Emmy­jelölését már díjra váltotta szeptemberben az Eufória második évadában nyújtott munkájáért. Beyoncétól The Weekndig most már sztárok hadával forgat.

Seon
Az alapítók, Jendruszák Bence és Kádár Tamás még corvinusos éveikben, bosszúságból alapították az online csalásszűréssel foglalkozó startupot. Öt év múlva a világ első számú csalásmegelőző cégévé szeretnének válni. 2017-ben indultak, tavaly már tízmillió eurós befektetési kört zártak.


A NAGY PILLANAT.
Áprilisban 94 millió dolláros (akkori árfolyamon 32,5 milliárd forintos) B szériás befektetést vontak be, a Crunchbase startupadatbázis szerint pedig a cég értékelése elérte a félmilliárd dollárt. Ezen a szinten egy startup sem vont még be akkora befektetést, mint ők.

Sipos Zsuzsanna
Filmes díszletberendező, Majosházán nőtt fel. Olyan, itthon forgatott produkciókban dolgozott az elmúlt években, mint a Szárnyas fejvadász 2049, Az elmeorvos című sorozat, illetve a tavaly bemutatott sci-fi, a Dűne. A második rész javában forog Budapesten, Sipos ebben is dolgozik, ahogy a bemutatás előtt álló, megint csak itthon forgott Borderlands videójáték-adaptáción is.

A NAGY PILLANAT.
Március végén Dűne-beli munkatársával, Patrice Vermette díszlettervezővel vette át Oscar-díját legjobb látványtervezés kategóriában. Köszönőbeszédét természetesen „köszönöm!”-mel zárta.

Starschema
2006-ban alapított, big datával és adatvizualizációval foglalkozó cég. Társalapítója és exügyvezetője, Csillag Péter a 2000-es évek eleje óta utazik adattechnológiában. Alapítótársával, Földi Tamással házukat fedezetnek bedobva próbálták áthidalni a nehézségeket, amíg az amerikai terjeszkedésre 2018-ban sikerült bevonni ötmillió dollárnyi tőkét. A Starschemát 2022 januárjában vásárolta fel az indiai tőzsdén jegyzett HLC Technologies, idei exitlistánkon (Forbes 2022/10) ez volt a második legnagyobb tranzakció. Csillag azóta távozott a cégtől, Földi ügyvezető maradt.

The post Életük éve appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés