:
Breaking News

Benzinhiány: a Mol egyik legfontosabb finomítója még mindig nem pörög 100 százalékon

Az árplafon miatt továbbra is megnövekedett a kereslet és több kutat is kell kiszolgálnia a Molnak, miközben Százhalombattán is dolgoznak még.

Számos benzinkúton van érvényben korlátozás, ilyen táblákkal már a budapesti kutakon is sok helyen találkozhatunk, miközben rengeteg kisebb vidéki kút maradt üzemanyag nélkül. A Portfolio arról ír, hogy az árplafon mellett gond az is, hogy a Mol legfontosabb hazai finomítójában, Százhalombattán most is folynak karbantartási munkálatok, vagyis

a hazai ellátás szempontjából kulcsfontosságú egység ma sem működik 100 százalékos kapacitással.

Több ebből Januártól vége a benzinárstopnak? Ettől függ a kormány döntése Jövő nyárig meghosszabbította a kormány a háborús veszélyhelyzet

Ezért van benzinhiány:

az árstop miatt kimagasló a kereslet (másfélszerese a korábbi évekhez képest);elakadt az import, mert senki nem akar veszteséggel üzemanyagot értékesíteni az árstopos magyar piacon;a Molnak emiatt nagyobb piaci szegmenst kell kiszolgálnia, több új kúttal is szerződött, akik máshonnan nem kaptak volna üzemanyagot (sokuknak korlátozottan tud már csak szállítani);az őszre halasztott karbantartási munkák második fázisa novemberben zárult volna, de egy műszaki hiba (csőrepedés) még mindig nem tud teljes kapacitással működni a finomító;ez mind a normál üzletmenet része egy ilyen komplex ipari egységben, a piac meg sem érezné, ha nem lenne ekkora a kereslet.

A lapnak egy molos forrás azt mondta, gyakorlatilag hetente nézik át, hogy hova és mennyit tudnak szállítani, amolyan „gazdálkodj okosan” elv szerint igyekeznek igazságosan elosztani minden csepp üzemanyagot, ami kijön a finomítóból.

A százhalombattai Dunai Finomító (borítóképünkön) azért is nagyon fontos a benzinpiac szempontjából, mert a kormány annak zavartalan működéséhez is kötötte, hogy meddig tartja fent a benzinárstopot.

The post Benzinhiány: a Mol egyik legfontosabb finomítója még mindig nem pörög 100 százalékon appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés