:

Jövő nyárig meghosszabbította a kormány a háborús veszélyhelyzet

Orbán Viktor május 24-én jelentette be a háborús veszélyhelyzetet. Az erre vonatkoztató alaptörvényi szabályok november 1-től megváltoztak, így a kormány álláspontja szerint most új veszélyhelyzetet kell hirdetni.

Az elhúzódó orosz-ukrán háborúra való tekintettel a korány úgy döntött, módosítja október 28-án kiadott rendeletének paragrafusát, és az eredeti 30 nap helyett jövő nyárig meghosszabbítja a háborús veszélyhelyzetet. Ennek értelmében:

az új rendelet a hatálybalépést követő 210. napon veszti hatályátnovember 1-től a hat különleges jogrend – rendkívüli állapot, szükségállapot, megelőző védelmi helyzet, terrorveszélyhelyzet, váratlan támadás, veszélyhelyzet – helyett három különleges jogrend lesz már csak az országban: hadiállapot, szükségállapot és veszélyhelyzetnovember 1-től akárhányszor meghosszabbíthatja a veszélyhelyzetet a kormány 180 nappalveszélyhelyzetben különleges jogrend lép életbe, így a kormány olyan rendeleteket fogadhat el, amikkel felfüggesztheti bizonyos törvények alkalmazását

Eddig a veszélyhelyzet 180 napos meghosszabbítása volt szokványos, de a rendelet által hivatkozott törvény felhatalmazza a kormányt, hogy a veszélyhelyzetet akár 210 nappal is meghosszabbítsa – írja a 24.hu.

The post Jövő nyárig meghosszabbította a kormány a háborús veszélyhelyzet appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés