:
Breaking News

Megérkezett a cukorhiány

Megérkezett a cukorhiány

Úgy tűnik, nemcsak a benzin lesz lassan hiánycikk, hanem a cukor is, ami Karácsony előtt nem jó hír annak, aki nagyszabású sütögetést tervezett az ünnepekre.

A Telex körbejárta a kisebb-nagyobb üzleteket és arra jutott, hogy vegyes a kép, de az üzletek többségében ha van is cukor, nem sokáig, és az eladók azt sem tudják, mikor kapnak újra szállítmányt.

„Fogjon meg gyorsan két csomaggal, mert lehet, hogy aztán napokig nem lesz!”

Ezt az egyik budapesti Sparban mondta az eladó, amikor a hatósági áras kristálycukor iránt érdeklődtek. „Ha kitesszük, 10 perc alatt elkapkodják az emberek” – panaszolta az eladó.

Napi címlap Topolay Gábor 17 perc olvasás
SPAR-vezér az árstopokról: Emeltünk, de nem tudjuk kompenzálni a teljes veszteséget
Interjú Fekete Emese 22 perc olvasás
Tesco-vezér: Ezért van kevés csirke, és ezért aránytalanul drága minden, ha kifogy a mellfilé
Üzlet Forbes 7 perc olvasás
Agrárszakértő: az ideinél is nehezebb év jön az élelmiszerpiacon

A Mammutban lévő nagyobb Sparban is üresen tátongtak a polcok a cukros részlegnél.

„Megdöbbentő, tisztára mint a szocializmusban! Az a háború utáni vicc jut eszembe, hogy a zsír óráról-órára drágult, ahogy egyre kevesebb volt belőle”

– jegyezte meg egy idősebb vásárló, aki szintén cukrot szeretett volna venni.

A boltokat elnézve az elmúlt hónapokban teljesen új értelmet nyert a jól ismert mondás, miszerint viszik, mint a cukrot. Pontosabban csak vinnék, mert a budapesti és a vidéki üzleteket járva az látszik, hogy lassan hiánycikknek számít a hatósági áras kristálycukor. Nem csak arról van szó, hogy épp nincs cukor a boltban, hanem nem is tudják, mikor kapnak legközelebb árut. A cukorínség nem csak a kisboltokat érinti, hanem a nagyobb üzletláncokat (Aldi, Lidl, Tesco, Spar, Penny) is. Az eladók egyértelműen a február óta érvényben lévő árstopot és az annak nyomán bevezetett mennyiségi korlátozást okolják az áruhiányért. A jelenség egyáltalán nem új, de a karácsonyi sütési láz miatt még feltűnőbbé válhat.

Kínaiban, hétszázért

Az egyik Pennyben sem volt jobb a helyzet, mint a két Sparban. „Talán ha holnap reggel nyitásra jön, akkor lesz. Ha nem, akkor ne is jöjjön, mert 30 perc múlva úgysem lesz” – magyarázta az eladó. Az egyik belvárosi Tesco Expresszben csak rezignáltan legyintettek, amikor a cukor felől érdeklődtünk. „Ja hát cukor az nincs, de liszt van! A XVI. kerületben lakunk, a fiamat leküldtem cukorért, de csak a harmadik boltban kapott. Ez borzasztó! Persze a kínai boltban van, csak hétszázért adják” – tette hozzá.

A Lidl esetében vegyes volt a kép. A Csalogány utcai üzletükben egy raklapnyi cukor állt, amikor ott jártak, míg a Király utcai Lidlben csak kedvesen mosolyogtak, amikor megkérdezték, hol találják a cukrot.

Klasszikusan az a helyzet állt elő, hogy ha lenne is cukor, már nem lenne.

Vagyis ha kapnának is cukrot, úgyis olyan gyorsan elkapkodnák a vásárlók, mintha nem is lett volna. Azzal biztattak a Lidlben, hogy nézzük meg a kisboltokat, talán náluk még lesz cukor.

The post Megérkezett a cukorhiány appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés