:

3D nyomtatóval készítettek orrot egy nőnek

3D nyomtatóval készítettek orrot egy nőnek

A Toulouse-i Egyetemi Kórház és a Claudius Regaud Intézet különleges transzplantációt hajtott végre egy nőn, aki rák miatt vesztette el az orrát – írja az IFLScience. A szakértők 3D nyomtatóval hoztak létre egy formát, amelyet először a páciens alkarjába ültettek be.

A nő orrüregében laphámsejtes karcinóma jelentkezett, a sugár- és kemoterápia következtében viszont orrának és szájpadlásának nagy része megsérült. Arcát plasztikai beavatkozások és protézisek segítségével akarták helyreállítani, de egyik módszer sem bizonyult megfelelőnek. Ezt követően fordultak a forradalmi technikához.

Morsa Images / Getty Images

A 3D nyomtatáshoz olyan bioanyagot használtak, amellyel szerveket és szöveteket lehet pótolni. A módszert már korábban is alkalmazták, orrot viszont még nem növesztettek vele.

Az egyik fő kihívást az jelentette, hogy a mesterséges orrban erekre volt szükség. Ezt a problémát az alkarba való beültetéssel tudták megoldani: két hónap után az orrban saját vérkeringés alakult ki, amelyet sebészeti úton az arcra tudtak csatlakoztatni.

Az orrot végül eltávolították a karról, és sikeresen átültették az arcra.

Nem ez idén az első hasonló beavatkozás, korábban egy 20 éves nő kapott egy 3D nyomtatóval elkészített fület.

The post 3D nyomtatóval készítettek orrot egy nőnek first appeared on 24.hu.