:

Orbán: az EU növekedését rendszeresen meghaladjuk, de az infláció bennünket is sújt

Sohasem hittem, hogy a piac szent és sérthetetlen – mondta Orbán Viktor a KAVOSZ Zrt. jubileumi eseményén, ahol .

A Világgazdaság keddi cikke szerint a KAVOSZ Zrt. jubileumi eseményén Orbán kifejtette: szerinte igaza lett a kormánynak abban, hogy a szankciók milyen gazdasági hatásokkal járnak, ugyanakkor ebben a helyzetben örömre ad okot, hogy kimaradhatunk a recesszióból. Véleménye szerint jövőre egyszámjegyű lehet az infláció, illetve a családokat meg lehet védeni a kihívásoktól.

Hozzátette: a piac mögött nincs egy láthatatlan kéz, legalábbis a válságos szituációkban biztosan nincs, ezért kellett az állami beavatkozás a pénzügyi válság, a covid idején, és most a szankciós infláció idején. Úgy gondolja, a gazdaság hatékony működéséhez szükségesek az állam által biztosított keretek, máskülönben sok vállalkozás nem éli túl ezt az időszakot.

Egy olyan energiaválságba kerültünk, amely az egész európai ipar rohamos leépülésével fenyeget

– mondta el Orbán, aki szerint Európa növekedési képessége is rohamosan csökken, ezért előbb-utóbb új gazdasági modellre lehet szükség.

Miket mondott még Orbán?

Dolgoznak a jövő évi költségvetés módosításán, mivel az elfogadása óta rengeteg minden történt. A miniszterelnök úgy látja, nem számíthatunk másokra, ezért saját mentőcsónakot kell megépíteni a magyar gazdaság számára, amely képes fenntartani a magyar cégek működőképességét és védi a családokat. Az EU növekedését rendszeresen sikerült meghaladni, de az infláció, a kamatok, az energiaválság ugyanúgy sújt minket.Az elmúlt 12 év legnagyobb hozadéka, hogy az alsó négy decilisnek kinyílt a lehetősége, hogy csatlakozzanak a középosztályhoz. Ugyanakkor, ha nem tudjuk megvédeni a családokat, akkor ezeknek a társadalmi csoportoknak a lehetősége elzáródik. Ezért a jövő évi költségvetés kiindulópontja, hogy ezt a támogatást meg kell adni.Jövőre 10 milliárd euróval nő meg az ország energiaszámlája a miniszterelnök szerint. Tehát a magyar gazdaság 4000 milliárd forintot veszít el, ami szerinte 2024-ben sem fog javulni, inkább örülnünk kell, ha nem romlik tovább.A kormányfő szerint minden forint, ami létrejön, be kell, hogy menjen a rezsivédelmi alapba.

A kormányfő szerint 2023-as év mindenkitől erőfeszítéseket igényel. A magyar kkv-k relatív termelékenysége 13 százalékkal javult 2010 óta, ami szerinte fantasztikus teljesítmény, bár abszolút értékben nem néz ki jól. Szerinte van egy történelmileg felnevelt életösztöne a magyarnak, nehéz időkben inkább az összefogás igénye erősödik – erre lehet építeni 2023-ban is.

The post Orbán: az EU növekedését rendszeresen meghaladjuk, de az infláció bennünket is sújt appeared first on Forbes.hu.