:

Az energiaválság nagy nyertese: Németországban mindenki gyertyák után kapkod

A Bauhausnál idén 25 százalékkal több gyertyát adnak el a tavalyi télhez képest, és hasonló tapasztalataik vannak más cégeknek is – írja a G7 a Guardian cikke alapján.

Az óriási keresletre a német piacon figyeltek fel elsőként. A világ egyik legrégebbi gyertyakészítő vállalata, a Müller Kerzen vezérigazgatója szerint a gyertya egy válságrezisztens ágazat, ami amellett, hogy otthonos hangulatot ad a lakásnak a borongósabb napokon, az energiaválsággal szembeni küzdelem egyik eszköze is lehet. A németek számára ugyanis szorongást okoz a megnövekedett rezsiköltség, emellett pedig egy potenciális, akár több napon át tartó áramszünettől is tartanak. Ennek köszönhetően az utóbbi időben több német közösségi felületen virálissá váltak a DIY teamécses-kemence készítő videók, amik segítségével könnyedén elkészíthetjük a hangulatos házi-mécsesünket, azonban a Német Környezetvédelmi Hatóság óva int ettől a megoldástól. Figyelmeztetnek:

a DIY gyertya-kemencék több lakástüzet is okoztak az elmúlt években, viasztűz esetén pedig akár több méteres lángok is keletkezhetnek.

A Német Környezetvédelmi Hatóság arra kéri a lakosságot, hogy idén ne csináljanak amerikai stílusú karácsonyi fényárat a házukban és tartózkodjanak a kert ünnepi díszkivilágításától – a szűkös évek szerényebb ünnepet kívánnak.

A német katasztrófavédelem szerint egy országos áramszünet esélye rendkívül csekély, de még tartományi szinten is alacsony ennek a valószínűsége: átmeneti kimaradások esetén többféle korrekciós mechanizmus is rendelkezésre áll a hálózat stabilizálására.

The post Az energiaválság nagy nyertese: Németországban mindenki gyertyák után kapkod appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés