:

Összeült az operatív törzs a benzinhelyzet miatt

Összeült az operatív törzs a benzinhelyzet miatt

Újra ülésezik az Energia-veszélyhelyzeti Operatív törzs – jelentette be Facebook oldalán a kormányszóvivő, Szentkirályi Alexandra.

Szokásos módon a brüsszeli szankciókat emlegeti a szóvivő és sok konkrétumot nem mond el arról, hogy miért ül össze a törzs, de azért van kapaszkodónk.

A belföldi ellátás biztonsága és megfizethetősége továbbra is kulcskérdés

– írja rövid bejegyzésében Szentkirályi. Vagyis a kormány is foglalkozni fog az országos üzemanyaghiánnyal.

Készlethiány már 2022 május végén is volt egy budapesti kisebb benzinkúton. Fotó: Zsiborás-Kuthi Anna

Az üzemanyaghelyzet fokozódik

Sok kisebb benzinkút nem jut üzemanyaghoz, és már a nagyobb városokban is korlátozásokat vezettek be a nagyobb hálózatok. A magyar árplafon miatt elakadt az import, a Mol pedig nem győzi kiszolgálni a megnövekedett keresletet. Ahogy arról reggel írtunk, magyar olajtársaság legfontosabb hazai finomítója ráadásul most nem is tud 100 százalékos kapacitáson üzemelni. Magyarország az olajra kivetett EU-s szankciók alól felmentést kapott ideiglenesen, erről Szijjártó Péter külügyminiszter is többször beszélt az elmúlt hetekben. A Barátság kőolajvezetéken csak akkor akadozott a szállítás, amikor az ukrán energiahálózatot bombázták az oroszok, és a vezeték melletti egyik transzformátorházat is találat érte (a vezeték nem sérült meg). A kormány már belengette, hogy 2023-ra vége lehet a benzinárstopnak.

The post Összeült az operatív törzs a benzinhelyzet miatt appeared first on Forbes.hu.