:

Előkerült a kegyvesztett kínai milliárdos, itt él most az Alibaba alapítója

Jack Ma valaha a leggazdagabb kínai volt, de a 2020 óta alig tudni róla valamit, gyakorlatilag eltűnt a nyilvánosság elől.

A Financial Times (FT) most arról ír, hogy a milliárdos már nem Kínában, hanem Japánban él, Tokióba költözhetett családjával. A lap forrásai legalábbis azt állítják: az elmúlt hat hónapban az 58 éves Ma a japán fővárosban tartózkodott.

A kegyvesztett milliárdos

Az Alibaba társalapítója az elmúlt időszakban több alkalommal is járt az Egyesült Államokban és Izraelben is, írja az FT. Az többek között az Alipay-t is magában foglaló technológiai konszern, az Ant Group a világ valaha volt legnagyobb tőzsdei kibocsátására készült 2020-ban, de azt a kínai hatóságok végül leállították (az Ant az Alibaba Group leánycége). Ma ugyanis élesen bírálta azt, ahogy a tekintélyelvű kínai vezetés a magáncégekkel szemben eljár. A válasz nem maradt el: a hatósági vizsgálatok után szigorú szabályozási keretek közé terelték az Ant Group-ot és az Alibabát, a csoport államosítása is felmerült. Ma pedig több hónapra eltűnt a nyilvánosság elől, 2020 októberétől a követkető év elejéig azt sem lehetett tudni, hogy őrizetbe vették-e. Végül egy jótékonysági eseményen bukkant fel 3 hónap csend után. Azóta itt-ott látták felbukkanni, leginkább Európában és Hongkongban.

Vagyon: már nem ő az első

Az amerikai Forbes becslése szerint Ma vagyona 22,2 milliárd dollárt ér, amivel a világ 67. leggazdagabb embere és a hatodik leggazdagabb kínai. Ma vagyona 2020 októberében érte el csúcsát 66,6 milliárd dollárral, amikor az Alibaba részvényei is történelmi csúcson voltak. Korábban Kína leggazdagabb embere volt, ezt a címet jelenleg az italmogul Csung San-san (Zhong Shanshan) birtokolja 69,6 milliárd dolláros becsült vagyonnal.

A konfliktus forrása: zéró covid

A legnagyobb kínai iparosok közé tartozó Ma és a politikai elit között a Hszi Csin-ping elnök által bevezetett szigorú covid-korlátozás, a zéró covid politikája miatt alakult ki nézeteltérés. A tőzsdei bevezetésre készülő Ma üzleti érdekeit súlyosan sértették a járvány miatti lezárások, és a gazdasági elit nevében kritizálta is az intézkedéseket. (Bő két évvel később komoly tüntetések is vannak Kína-szerte a Hszi-féle szigorú járványkezelés miatt.)

A Hszi vezette kommunista párt úgy ítélte meg, hogy

Ma önálló gazdasági entitásként túl erős szereplő lett, ha ennyire szabadon mer beszélni. Gyorsan léptek, nehogy másokat is felbátorítson.

Ma a nyáron jelentette be, hogy az Ant Group éléről visszavonul, és inkább fenntarthatósági projektjeinek szenteli idejét.

The post Előkerült a kegyvesztett kínai milliárdos, itt él most az Alibaba alapítója appeared first on Forbes.hu.