:

Kritikus szinteken: nem néz ki jól az ukrán államadósság

Két 100-as határt is elért, illetve el fog az ukrán államháztartás: az államadósság már most meghaladta a 100 milliárd dollárt, a GDP arányában pedig jövő év elején érhetik el a 100 százalékot.

Danyiil Getmancev a Verhovna Rada (parlament) pénzügyi, adó- és vámpolitikai bizottságának a vezetője a Telegram csatornáján számolt be arról, hogyan áll most az ukrán államháztartás.

Ukrajna devizában kifejtett államadóssága 103,1 milliárd dollár (3771 milliárd hrivnya) volt október végén. Egyetlen hónap alatt 5 milliárd dollárral emelkedett, a növekedés fő oka a költségvetési hiány fedezésére felvett külső hitelek voltak. Október végén az államadósság a GDP 79,7 százaléka volt, az idei év végén várhatóan a GDP 90 százaléka, jövőre pedig már 100 százaléka lesz. A költségvetés finanszírozását szolgáló külső támogatás 55 százaléka hosszú lejáratú, kedvezményes hitel. Az elmúlt hónapban Ukrajna egyebek között 2 milliárd eurós segélyt kapott az EU-tól, 550 millió eurót az Európai Beruházási Banktól (EIB), 1,3 milliárd dollárt a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF), 500 millió dollárt pedig a Világbanktól.

Háttér

Ukrajnát február végén támadta meg Oroszország, amely a katonai kudarcok után az elmúlt hetekben a civil kritikus infrastruktúrát terror bombázza, elsősorban az ukrán energetikai rendszereket pusztítják. A háború miatt az ukrán gazdaság is hatalmas visszaesést szenvedett el.

A Világbank ősszel közzétett riportja szerint Ukrajna teljes újjáépítésének költsége – június 1-jei adatok alapján – eléri a 349 milliárd dollárt, ami másfélszerese Ukrajna 2021-es, 200 milliárd dollárra becsült GDP-jének. Ez az összeg biztosan emelkedett, hiszen ősszel az ukrán energetikai hálózatban is komoly pusztítást végeztek az oroszok.

The post Kritikus szinteken: nem néz ki jól az ukrán államadósság appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés