:

Itt az uniós döntés, 7,5 milliárd eurót befagyasztanak

Az Európai Bizottság elfogadta a magyar helyreállítási programot, de közben a felzárkóztatási forrásokból 7,5 milliárd eurónyi keret felfüggesztésére tesz javaslatot a Tanács felé, jelentette be szerdán délben Valdis Dombrovskis bizottsági ügyvezető alelnök a Portfolio tudósítása szerint.

Az alelnök ismertette, hogy milyen feltételek társulnak majd a felfüggesztett pénzek kiszabadításához, illetve a tényleges forráslehíváshoz (27 szupermérföldkő a helyreállítási programhoz, és 17 feltétel teljeskörű teljesítése).

Didier Reynders igazságügyi biztos kifejtette: végül a 27 féle szupermérföldkő közül négy vonatkozik az igazságszolgáltatás megerősítésére, és ezek messzire ható következményekkel járnak szavai szerint az igazságügyi rendszerben.

Jelezte, hogy csak azután tud hozzáférni a helyreállítási forrásokhoz Magyarország, hogy többek között ezt a négy mérföldkövet teljesíti majd.

A legfontosabbak, hogy

az Országos Bírói Tanács jogköreit meg kell erősíteni, el kell hárítani azokat az akadályokat, hogy a magyar bírók szabadon fordulhassanak az Európai Bírósághoz jogértelmezés, vélemény kikérés érdekében (pl. Kúria működése)meg kell tiltani a magyar közhatalmi szerveknek, hogy a jogerős magyar bírósági ítéleteket megtámadhassák az Alkotmánybíróságon

Cikkünk frissül.

The post Itt az uniós döntés, 7,5 milliárd eurót befagyasztanak appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés